АКТУЕЛНО

Саво Штрбац: Не престаје лов на Србе


За викенд је, на граничном прелазу Каракај, код Зворника, између Србије и БиХ, ухапшен држављанин Србије, Ђ. Р. (62) и то на основу Интерполове потернице коју је расписала Хрватска. Уколико буде и изручен то ће бити „јубиларно“ 60. изручење Срба на основу оптужнице за ратни злочин.

И невини признају кривицу: Саво Штрбац

– До сада је на основу тих хрватских потерница по целом свету ухапшено 157 Срба, а изручено је 59. Од тог броја њих 23 је ослобођено да ли тако што је повучена оптужница или преименовано кривично дело у „оружану побуну“. Шта ће бити у случају овог Крајишника остаје да се види тек пошто га БиХ изручи Хрватској. За то имају рок од укупно 40 дана. Могуће је да и током екстрадиционог поступка Хрватска одустане од гоњења, било је и таквих случајева, али у последње време све је чешћа пракса да сами Срби, како би што више скратили боравак по затворима у договору са својим адвокатима праве договоре са тужиоцима о признању кривице. Уместо да на крају буду осуђени на затворске казне, а минимална је пет година, добијају по две-три године највише – истиче Штрбац.

Као последњи пример овакве погодбе, директор Веритаса наводи случај Младена Граовца који је ухапшен 2016, мада је до тада без икаквих проблема одлазио за Хрватску и тамо боравио у родном месту.

– Међутим, оптужила га је једна жена – Српкиња и пред собом је имао могућност да уђе у судски спор и добије много више од пет година, колико је минимална казна за ратни злочин или да је од прошле недеље слободан човек, јер је издржао договорене две године затвора. На сличан начин ће ускоро договор са тужиоцем да постигне и некадашњи официр ЈНА Милан Павловић, који је лажно оптужен да је наредио гранатирање Шибеника. Човек је превише стар и превише болестан да би ушао у судски спор и неизвесност да ли ће на крају бити ослобођен или осуђен – истиче Штрбац.

Директор Веритаса упозорава и на још један апсурд – нове оптужнице о којима се сазна тек кад неко буде ухапшен.

– На снази су и даље спискови процесуираних које је Хрватска званично доставила Србији 2013. Међутим, према подацима Веритаса, у међувремену је подигнуто још најмање 200 нових оптужница. На сусрету министара правде Србије и Хрватске у марту договорено је да се крене у изграду нових спискова, али и да се постигне билатералан споразум о процесуирању одговорних за ратне злочине. Овом другом ставком Хрватска заправо покушава на „споредна врата“ да суспендује регионалну надлежност Суда и Тужилаштва за ратне злочине Србије – објашњава Штрбац.

Жалба капетана Драгана

Саво Штрбац каже да одбрана капетана Драгана очекује да ће Хрватска учинити све како би се убрзао Жалбени поступак након првостепене, окривљујуће пресуде.

– Драган Васиљковић је болестан човек и уверени смо да ће у жалбеном поступку суд усвојити аргументе његових адвоката и на крају га ослободити кривице – наглашава Штрбац, који је и члан тима одбране капетана Драгана.

Списак

На хрватском списку из 2013. године налази се укупно 1.577 имена крајишких Срба. Од тог броја око 600 је већ осуђено, око 600 чека судске поступке, а против 300 су и даље отворене истраге.

– Само од новембра прошле до марта ове године процесуирано је 55 нових Крајишника. Они су се нашли на списковима у само тих неколико месеци. У тој групи је и генерал Бајић због гранатирања Банских двора – објашњава Штрбац.

Дачић: Ви сте били уз Хитлера

Хрватски премијер Андреј Пленковић и министар спољних послова Србије разменили су низ оштрих изјава наводећи, како кажу, због чега Србија и Хрватска нису исте.

Први је изјаву дао Пленковић, коментаришући ранију изјаву Дачића да „ако Хрватска жели дипломатски рат, добиће дипломатски рат“.

– Варијанта да смо једнаки не стоји. Нисмо у овој причи исти, нисмо били ни 90-их, а нећемо бити ни у будућности – казао је Пленковић и додао да је Хрватска „своје потезе јасно повукла“.

Пленковић је рекао и да са председницом Хрватске још није разговарао о реципрочним мерама према Србији, након што је Београд потпредседника владе и министра одбране Дамира Крстичевића прогласио непожељним.

Убрзо је стигао одговор Дачића који је рекао да је „ово што Хрватска ради данас глупост“.

– Тачно је да нисмо једнаки, ми нисмо били на страни Хитлера, нисмо вршили Холокауст над Јеврејима и Хрватима, нисмо терали Хрвате да носе обележја као што су Срби и Јевреји морали да носе за време Другог светског рата, Јевреји жуте, а Срби плаве траке – навео је Дачић.
Осим тога, он је истакао и да Србија и Хрватска нису исте „јер Србија не негира злочине, него их кажњава“.

Односи две земље су заоштрени пошто је лидер радикала Војислав Шешељ газио хрватску заставу у Скупштини Србије, да би неколико дана касније српском министру одбране Александру Вулину био забрањен улазак у Хрватску, на шта је Влада Србије одговорила забраном уласка у Србију хрватском министру одбране Дамиру Крстичевићу.

ИЗВОР: ВЕСТИ

—————-

4.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. дачић ЗБОРИ ДА СУ БИЛИ ОНИ У усташама А ШТО ЈЕ ОНДА ПРОЗНАО ТЗВ бриселске споразуме ? ИСТИ ТАЈ ЈЕ БИЈО УЗ СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА КАД ЈЕ ИЗДАН КНИН ДИНАРА БЕНКОВАЦ ОБРОВАЦ ЧЕТНИЧКА МЕСТА ИСТИ ТАЈ дачић ЈЕ ПОЗВАО У ГОСТЕ рвате ВАЉДА СУ ШЋЕЛИ ДА ИМ ЗБОРЕ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ ? ЖИВЕЛА ДИНАРСКА ДИВИЗИЈА КОЈА ЈЕ ЧЕТРИ ПУНЕ ГОДИНЕ БРАНИЛА СРБСКИ РОД НА ГРОНЕДЂИ КНИНСКА КРАЈИНА И КОЛЕВКА КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ ИСТО СРБИЈА ОД КАЛИНОВИЋА ПРЕКО СВЕВЛАДА ДО НЕМАЊИЋА И ОД МЕНЕ СТИХОВЕ ЗАПЈЕВАЋЕ БРАЋА БРАЋА НАСРЕД КНИНА ОНУ НАШУ СТАРУ ОД ДАВНИНА ШТА СЕ ОНО НА ДИНАРИ СЈАЈИ ЂУЈИЋЕВА КОКАРДА НА ГЛАВИ УЗ ЧЕТНИЧКОГ ВОЈВОДУ ПАВЛА ЂУРИШИЋА И ПЕТРА БАЋЕВИЋА И ДОБРОСЛАВА ЈЕВДЂЕВИЋА ДИНАРСКА ДИВИЗИЈА ЈЕ ДРЖАЛА НАЈТЕЖИ ТЕРЕН ТОЛИКО ДА СЕ ЗНА НИЈЕСУ НИКАДА СЕ ПРЕДАЛИ НИКОМЕ ДО КОБНОГ ЂУРДЂЕВ ДАНА 1945 У италији КАД ЈЕ енглеска ЈЕ ОПКОЛИЛА ЧЕТНИКЕ СА ТЕНКОВИМА И НАРЕДИЛА ПРЕДАЈУ МОЛИМ РЕДАКЦИЈУ ДА ПУШТИ НА СОКОЋАЛО ОВО УОПШТЕ МЕ НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ ШТА ТЗВ дачић ЗБОРИ СССС

    Свиђа ми се