АКТУЕЛНО

У скупштинској процедури формирање комисије за последице НАТО бомбардовања


Председник Народне скупштине Маја Гојковић предала је данас у скупштинску процедуру предлог да се формира комисија за истрагу о последицама НАТО бомбардовања 1999. по здравље грађана Србије.

фото РТВ: СКУПШТИНА СРБИЈЕ

„Важно је да се открије узрочно-последична веза између овог бруталног бомбардовања наше државе и пораста малигних обољења и других тешких обољења, поготову због употребе пројектила са осиромашеним уранијом“, казала је Гојковић на конференцији за новинаре у скупштинском здању.

Комисија ће радити на основу Извештаја који је добила од председника италијанске комисије, која говори и о смртним случајевима и тешким болестима које су изазвани осиромашеним уранијумом, а део извештаја, како је додала Гојковић, се односи на војнике који су били на КиМ.

„Наш задатак је веома важан зато што је ово обавеза нас као посланика да грађанима Србије предочимо до каквих резултата смо дошли, да им предочимо истину и да јавности Србије када се заврши овај рад саопштимо резултате“, навела је председница парламента.

Гојовић је иначе предложила да се формирање комисије стави на дневни ред по хитном поступку, додајући да се нада да ће предлог бити једногласно усвојен и да ће се наћи на девном реду прве наредне седнице.

„Овде нема политике, ово је у интересу сваког грађанина ове државе и овде нема оптужбе за било кога. Нама је циљ да дођемо до истине о интересу грађана Србије и оних који су оболели, њихових породица и свих нас који живимо у овој држави. Зато очекујем да посланици буду на тој седници, да гласају и омогуће овој Комисији рад на једнако добар начин како су то урадиле наше италијанске колеге“, казала је Гојковић.

У комисији ће, навела је, бити посланици, а њен је предлог да на челу буде председник Одбора за здравље и породицу Дарко Лакетић.

Рок за први прелиминарни извештај комисије је крај 2020, с тим што ће она бити у обавези да на шест месеци обавештава парламент о свом раду.

Гојковић је рекла и да комисија треба да буде мала и ефикасна, јер је потребно у њен рад касније увести и научне установе, стручна лица, не само посланика.

„Ми као посланици имамо ширину да постављамо питања онима које ћемо позвати на разговор и да поставимо нека питања која неко други можда не може да постави. Ми нисмо дипломате, према томе, можемо отвореније да питамо и истражујемо“, казала је Гојковић.

ИЗВОР: РТВ

***

ПОВЕЗАНО:

*Др Даница Грујичић: Грађани Србије морају да знају да је НАТО починио еколошки геноцид

*

Злочиначко бомбардовање, ратни злочин над цивилним становништвом: ЕКОЦИД И ГЕНОЦИД НАД НАРОДОМ СРБСКИМ И СРБИЈОМ 1999.

———–

4.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић