АКТУЕЛНО

Почело је са сликовницом „о две маме и двојици тата“: Премијер понудила оставку, Вучић одбио?


Хрватска сликовница за предшколце „Моја дугина породица“ у којој „Роко има две маме, а Ана двојицу тата“ изазвала је оштру полемику између министра за иновације Ненада Поповића и премијерке Ане Брнабић, а тај њихов сукоб послужио је као повод за директан удар министарки Зоране Михајловић и Јадранке Јоксимовић на премијерку током седнице Владе, која је јуче умало окончана оставком председнице, пишу „Новости“.

Танјуг (Филип Краинчанић)

Према изворима „Новости“, у отворени вербални сукоб премијерке и Поповића умешале су се и Михајловићева и Јоксимовићева, отворено бранећи Поповића који је пре два дана на Твитеру негодовао због спорне сликовнице.

Премијерка је понудила оставку председнику Александру Вучићи на шта је он, како сазнаје лист, одговорио да то не долази у обзир.

Председница Владе, која је још пре заседања јавно укорила Поповића, отворила је седницу, како наводе „Новости“, следећим речима: „Баш ти хвала, Ненаде, на овоме што си урадио. Од толико битних тема за државу ти се бавиш периферним стварима“.

Поповић, који је на Твитеру написао „да нам у тренутку када се боримо на све начине да подржимо рађање, из Хрватске увозе геј сликовнице, да се то под нитно мора зауставити и стати на пут онима који желе да нас убеде да је у реду да Роко има две маме, а Ана двојицу тата, одговорио је: „Нисам имао намеру никога лично да увредим. Ипак, нећу одустати од свог личног става на којим имам право“.

Он је, како незванично сазнају „Новости“, истакао да га нико није заштитио када су активисти ЛГБТ популације отворено претили њему и његовој породици. Навео је да му „није манир да се свађа са министрима и да досад у влади није увредио ниједног колегу, нити ће“.

Микрофон је затим укључила Зорана Михајловић бранећи право Поповића на став и критикујући премијерку која је напала министров рад због једног твита.

Поповићу је „чувала леђа“ и Јадранка Јоксимовић, упитавши да ли су по нашим законима дозвољени истополни бракови.

„Ако јесу онда Ненад није у праву, али ако нису, што јесте случај, онда је он у праву“, истакла је министарка, преносе „Новости“.

Овом полемиком поново су се подигле тензије између две министарке и премијерке, која је остала у чуду после наступа Јоксимовићеве и Михајловићеве.

После опомене председника Вучића да јавно не улазе у сукобе, страсти су се смириле, на кратко, пише лист.

Пре седнице Владе, Поповић је саопштио да је изнео став као „родитељ и грађанин Србије којем су на првом месту традиционалне вредности“.

„Изнео сам легитиман став, а са друге стране, уместо било каквих аргумената за или против тог става добио сам најдиректније претње и вређање мене и моје мајке. И то од оних који се највише залажу за слободу мишљења и широку толеранцију у друштву. Јел’ то њихова толеранција и демократија“, упитао је Поповић.

Премијерка је истакла да је Поповић увредио део грађана Србије за које ради и који плаћају владу и поручила да би волела да када би се министри мало више бавили својим послом, а не износили личне ставове на разне теме, које нису у њиховој надлежности:

„Поповић као министар без портфеља за иновације задужен је да Ана, Стефан или Милош, да сва та деца остану у Србији, посао му је да се бави тиме да направи услове да деца остану у нашој земљи. Његова изјава није у духу толеранције коју Влада покушава да промовише“.

Премијерка је за „Новости“ да је ово био један од најтежих дана откако је ушла у владу.

„Верујем да, као по многим питањима, Влада треба да буде пример јединства, колегијалности, тимског рада, пожртвованости према људима са којима радите, а пре свега поштовања у увиђавности. Жао ми је што то некада није тако и у тим ситуацијама свакако доводим у питање своје место и улогу у Влади“, рекла је премијерка.

Уз напомену да воли Србију, она је навела да је једини разлог зашто је начелу владе њена „вера да ова земља може да оствари свој пун потенцијал и да можемо да обезбедимо нашим грађанима нормалан живот, добар стандард, да можемо свету да покажемо сву нашу креативност и инивентивност“.

„Верујем да нам као друштву више од свега треба јединство, а не стално налажење разлога за нове поделе. Верујем да у Србији више не треба да буде битно какве је ко вере, сексуалне оријентације, етничке припадности или било какве друге разлике, већ да сви заједно треба да гурамо у истом смеру да бисмо надокнадили сво пропуштено време“, рекла је Брнабић за „Новости“.

Премијерка истиче да јој је у оваквим тренуцима „бескрајно значајна подршка председника Вучића“, са којим се искрено консултује.

„И овога пута смо разговарали о целој ситуацији. Позвао ме је да чује како се осећам поводом свега што се догодило на седници Владе и пре ње. Имам његово разумевање и подршку и верујем да је то осовина која Србији даје снагу и због које вреди наставити борбу.

Премијерка закључује да сада треба све оставити по страни и наставити заједнички рад на решавању проблема грађана.

„Очекујем од министра да се фокусирају на ресоре које воде и јединство“, поручила је премијерка.

Полемика премијерке и министра о „две маме и двојици тата“ завршиће у четири ока

Поштујем премијерку, али тражим и да она поштује моје право на лични став и слободу говора и сачекаћу да најпре с њом поразговарам о свему, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Он није желео да коментарише реакцију премијерке Ане Брнабић на његов твит да није у реду да „Роко има две маме, а Ана двојицу тата“ у тренутку кад се Србија бори за већи наталитет:

„Остајем при ставу који сам изнео на твитеру. Није ми била намера да било кога увредим. Жао ми је што је премијерка изашла у јавност пре него што је разговарала са мном. Поштујем премијерку Брнабић, али тражим да се поштује и моје право на лично мишљење и слободу говора“, каже Поповић за Танјуг.

Као што то право не жели да одузме премијерки, наставио је министар, тако исто очекује да ни она не укида основна људска права члановима свог кабинета.

Танјуг (Зоран Жестић)

„Џентлменски ћу сачекати разговор са премијерком у четири ока“, закључио је Поповић.

Министар Поповић усталасао је јавност коментаром да није у реду да „Роко има две маме, а Ана двојицу тата“ у тренутку кад се Србија бори за већи наталитет, а поводом увоза, како каже, „геј сликовница“ из Хрватске.

Тај твит министра је покренуо бројне реакције у јавности, а међу њима и премијерке Ане Брнабић.

Брнабић: Поповић увредио део грађана за које ради, помешао све теме у својој изјави

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је министар Ненад Поповић увредио један део грађана Србије за које ради и који плаћају владу и поручила да би волела када би се њени министри мало више бавили својим послом, а не износили личне ставове на разне теме, које нису у њиховој надлежности.

Брнабић је најавила да ће у четири ока разговарати са Поповићем како би пробала да разуме његову изјаву.

„Поповић као министар без портфеља задужен за иновације је задужен да Ана, Стефан или Милош, да сва та деца остану у Србији, посао му је да се бави тиме да направи услове да деца остану у нашој земљи“, нагласила је она.

Премијерка Србије сматра да изјава Поповића није у духу толеранције коју влада покушава да промовише, а поред тога је подсетила и да је Поповић увредио један део грађана Србије за које ради и који плаћају владу.

Објава на Твитеру министра Ненада Поповића да није у реду да „Роко има две маме, а Ана двојицу тата“ у тренутку кад се Србија бори за већи наталитет, а поводом увоза, како каже, „геј сликовница“ из Хрватске, изазвала је јуче бројне негативне реакције, а потом се поново огласио министар, који је саопштио да је био изложен претњама.

Брнабић је рекла да јуче није желела да реагује, не зато што је била на конгресу у Јахорини, већ што је мислила да сви треба да научимо да не реагујемо на прву лопту.

„Треба реаговати хладне главе. Да сам јуче реаговала рекла бих многе ствари које не треба да се преносе преко медија“, казала је.

Брнабић је најавила да ће у четири ока разговарати са министром Поповићем како би пробала да разуме његову изјаву.

„Мислим да је Поповић помешао све теме у својој изјави, сваку коју је поменуо он је помешао“, истакла је Брнабић.

Премијерка је истакла да жели да стави тачку на тему тога да ли неко ко је геј или није, односно да не постоји никаква узрочна последична веза између хомосексуалности и наталитета.

„И геј људи имају репродуктивне органе. И геј људима никакав министар, никаква влада не може да одреди да ли ће имати децу или не, нити да то контролишу. Наталитет и да ли сте геј немају везе једно с другим. Пробаћу да замолим министарку која је задужена за та питања да појединачно објасни министру Поповићу да ли наталитет нема везе са тим да ли је неко геј“, казала је она.

ИЗВОР: РТВ

5.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

10 replies »

 1. Ова Ана Брнабић коју је одабрао Вучић није моја премијерка, јер као што је напред рекао један читалац и ја сам породичан човек и не прихватам нешто што није хришћански ни нормалмално а то је ЛГБ покрет коме припада и премијерка. То је срамота за наш срапски народ за нашу традицију и историју. Ми се позивамо на историју и, обичаје и трације када нам је потребно а када противници истополних бракова и веза питају шта би на то рекли наши познати преци онда све то није важно. Моја „филозофија“ је не дирам их и толеришем само ако своје опредељење исказују код своје куће а никако на улици провоцирајући нормаллана свет. За иронију те срамотне сликовнице увозимо из Хрватске. Па онда заговорник тог посла је премијерка – Хрватица. Ништа није случајно. Колико још гов….а треба да се нагутамо да се освестимо.. Надам се да ће госп. Поповић успети да онемогући овај сраман „учинак“ наше владе премијера и председника Вучића који то подржава. Питам се после стотину наслова у новинама питам се да ли је и Председника Вучић геј ? Када би се он изјаснио, многе ствари би биле јасније уклјучивши многе спољно политичке успехе и пријатељства са сумњивим политичарима.

  Свиђа ми се

 2. Једино министар Поповић у „влади“ има позитиван став за нормале ..“Ови“ што их брани лик са увозне сликовнице ме не занимају. Зато сам за лечење(њихово)’рецепт, Књаза Милоша

  Свиђа ми се

 3. НЕ ТАКО ДАВНО ДОГОДИО СЕ СУСРТЕ АНЕ БРНАБИЋ И
  ЕПИСКОПА ПОРФИРИЈА

  Сусрет епископа Порфирија и Ане Брнабић се може сагледати као сусрет
  једног духовника и једне залутале душе у свет зависника геј страсти.
  Познато је да је епископ Порфирије у Манстиру Ковиљу основао једну
  заједницу за рехабилитацију зависника – наркомана, и да је та заједница
  и дан-данас успешно ради на лечењу болести зависности од дроге, и свих
  успутних последица који иду, руку-подруку, са том основном болешђу.
  Ту, свакако, спада и та неприродна геј зависност, која је до пре пар десетака
  година била на листи болести Светске Здравствене Оганизације, а онда,
  “декретом“, скинута са те листе и, од настраности – болести , преименована
  у “сексуалну изузетност“ у односу на сав остали нормалан свет, од када је
  света и века.
  На скупу, са слике, види се да је ту било још епископа, а да је Ани Брнабић
  пришао баш епископ Поргфирије, препозавши у њој тешко оболелу и сатрвену
  душу геј страшћу.
  Добро би било да то сагледа и сама Ана Брнабић, па да се, на деликатан
  начин, повуче из целе ове приче.
  Ако се то не догоди, онда СПЦ нема никаквих изговора, онда мора отворени
  стати на страну Православља, Светосавља и бранити опстанак
  ПРАВОСЛАВНОГ СРБСКОГ НАРОДА, који то од Ње очекује.

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 4. pederi i lezbejke nisu periferne vec perfidne stvari. ova kao urucuje ostavku, ovaj neda, i tako predstava tece…a ovaj se kao dao u zalaganje porasta broja srpskog stanovnistva tj. povacanje nataliteta. drugim recima, radjajte se, da bismo vam decu oduzeli pod izgovorom da nemate para i da vam duva levi prozor pa dete moze da se razboli.
  elem, lepo sto ste ga rodili, ali sad ide kod dve mame i zvace se roko ili koko. a ono drugo kidnapovano dete ide kod dve tete leze beze, i zvace se ana.
  i kao sad o tome treba voditi polemiku kad je to „periferna“ stvar nenade!!!!
  REC JE O OTIMANJU DECE OD RODITELJA, PRETVARANJU U ROKO ILI ANU I I DAVANJE NA STARANJE SODOMITIMA. JEL VAM JASNO KOLIKO JE NEBITNO?!!!!

  Свиђа ми се

 5. Читаће васпитачице, не брините, ипак 30 000 је 30 000. Оне само раде свој посао, као што раде и лекари , полицајци, извршитељи и остали џелати. Онда ће ову саблазан убацити у школе, па ћеш добити казну од 100 000 ако дете не пустиш на час. Сти хиљада за педере, сто хиљада за вакцине, а ако га не пошаљеш у дебилану, доћи ће ти центар за социјални рад да ти га одузму. Ало, људи, да ли смо нормални? Видите ли које се зло надвило над нама? Јел има нека табла да нам нацртају?!!!! Доста, бре, више. бедници!!!!

  Свиђа ми се

 6. Како то све лепо звучи.Каже није битно, и педери и лезбејке имају репродуктивне органе.Имају, али их не користе за оно што им је главна функција.РЕПРОДУКЦИЈА.То и у називу стоји. Гураш пенис у анални отвор, који је намењен за избацивање отпадних материја, задовољава жену језиком или помођним справама. Хоће да усвајају децу. Могла бих ја госпођи министарки што шта да објасним као дете разведених родитеља како је када немаш оца и мајку уз себе. Пребила сам маћеху јер ми је бранила да виђам оца и она ће да ми говори о две тате, две маме, ђубре болесно.

  Свиђа ми се

 7. po kom osnovu se lazu deca, jer je protivzakonito da istopolnim brakom dete ima 2 oca, ili 2 majke? znaci, pobacajte, spalite ili vratite kroatima te slikovnice, i mirna backa, a ako ne pokrenite javni protest, pa nije valjda da su vaspitaci i vaspitacice kukavice vuciceve pa da truju decu sa tim slikovnicama? ili jesu?

  Свиђа ми се

 8. pa cekajte, ako su zabranjeni istopolni brakovi, onda je protivzakonito da se srbiji namecu 2 tate, ili 2 mame pod gle marketinskIM TRIKOM-DUGE (TO SE EUFEMISTICKI KAZE „PRIJATELJ/ICA)
  I KOJI PEDER SE JOS U SRBIJI ZOVE „ROKO“? ja nikad nisam cuo za to ime u srbiji

  Свиђа ми се

 9. Njoj nije mesto gde je. Moj predstavnik nije, ja sam porodični čovek.
  Nju nisam birao, niti bi je birao da me ona zastupa. Stidim se.
  Za mene je sve normalno što je normalno. Kako bi bilo da me zastupa
  alkoholičar, a ja uopšte ne konzumiram alkohol. Pozdrav,

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.