АКТУЕЛНО

Каратисти са Косова и Метохије, ипак, неће учествовати на ЕП у Новом Саду – враћени са прелаза


БЕОГРАД – Владина канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да, упркос жељи Србије да буде добар домаћин свим спортистима на предстојећем Европском првенству у каратеу у Новом Саду, спортисти са Косова и Метохије неће бити део овог такмичења, јер им је спорт и овога пута био у другом плану.

фото илустрација

Лица која су, како се наводи, покушала у две групе и у два различита термина да уђу на територију Централне Србије мимо споразума, враћена су и синоћ и јутрос са административног прелаза.

И поред прецизне најаве организатора о искључиво статусно неутралном начину учешћа и представљања спортиста са КиМ, мањи део делегације синоћ око 23 сати се појавио на административном прелазу Мердаре са обележјима лажне државе „Косово“, са несумњивом намером да изазову провокације на овом такмичењу, наводи се у саопштењу.

Након тога, додаје се, јутрос је још једном, већи део делегације из наше јужне покрајине покушао да унесе обележја и опрему са симболима самопроглашеног „Косова“.

„Обе делегације су враћене и тиме је покушај представника Приштине да карате борилиште претворе у политичку арену спречен доследном применом Споразума о званичним посетама“.

Јавност треба да зна и да приштинска страна није на време и на начин предвиђен Споразумом о званичним посетама поднела захтев за долазак и учешће делегације, поручују из Канцеларије за КиМ.

То је, подсећају, учинила са кашњењем од три дана, уместо најкасније у петак до 17 сати, најава доласка делегације достављена је тек у понедељак у поподневним сатима, тачније у 16:17 часова.

„Важно је истаћи да се представници каратиста са Косова и Метохије јуче нису појавили на раније заказаном састанку са председником Европске карате федерације, на ком је требало да се договоре и појасне детаљи о начину учешћа и представљања спортиста из наше јужне покрајине на Европском првенству у Новом Саду, што довољно говори да им је спорт у другом плану и овога пута“, стоји у саопштењу.

Напомиње се да су искључиво у циљу заштите спортског духа такмичења и безбедности учесника и грађана, делегације са КиМ враћене са административног прелаза.

Указује се и да су надлежни органи у приправности за случај евентуалних нових провокација.

ИЗВОР: РТВ

———–

9.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић