АКТУЕЛНО

Намет на вилајет – НИГДЕ у Европи, сем код нас, не постоји правило о ДВА обавезна годишњa техничка прегледа


11.05.2018. Инфо служба Двери

Одлука да се технички преглед за возила старија од 15 година мора вршити два пута годишње је потпуно неутемељена јер таква рестриктивна правила не постоје нигде сем код нас и само су додатно оптерећење које ова власт намеће грађанима.

Српски покрет Двери се залаже за максималну безбедност у саобраћају и поштовање закона. Ми смо међутим сведоци као парламентарна странка да се закони у значајној мери не доносе ради општег добра грађана.

Најављена одлука да се технички преглед за возила старија од 15 година мора вршити два пута годишње је неутемељена и непотребна, нарочито ако имамо у виду да нигде у Европи не постоје слична правила. Ово је још један намет који највише погађа све грађане, а посебно оне најугроженије.

Погађа пензионере којима се исплаћују умањене пензије због још једног тако генијалног решења СНС-а да финансира своје изборне активности и предизборне  грађевинске  сензације. Погађа родитеље којима је укинут ПДВ на опрему за бебе, особе са инвалидитетом којима су умањена давања, болесне, незапослене и најсиромашније. Они су овој власти изгледа битни само када треба да изађу на гласање и када треба да плате додатне дажбине држави.

Информативна служба Двери

***

ДСС: Одлука о техничким прегледима два пута годишње још један удар по џепу грађана

САОПШТЕЊЕ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ СРБИЈЕ

Изменити Закон о безбедности саобраћаја и укинути обавезу шестомесечних техничких прегледа возила

Демократска странка Србије захтева да се по хитном поступку измени Закон о безбедности саобраћаја и укину одредбе које се односе на обавезне шестомесечне техничке прегледе возила старијих од 15 година.

Да је циљ државе да се побољшањем исправности возила унапреди безбедност саобраћаја, више него довољно би било доношење мера строге контроле квалитета једногодишњих техничких прегледа, законитости рада сервиса и агенција за регистрацију возила и раскидање њихове спреге са осигуравајућим друштвима.

Новоуведена законска обавеза шестомесечног обављања техничког прегледа возила старијег од 15 година представља потпуну бесмислицу и крајње некоректну глобу најсиромашнијих власника возила, без реалног утицаја на безбедност, од које ће финансијску корист имати само сервиси и Агенција за безбедност саобраћаја.

Техничка неисправност возила старијих од 15 година је са мање од један одсто далеко најређи узрок саобрађајних несрећа. Истовремено, према званичној статистици, утицај пута је регистрован као узрок 17% несрећа са 95 погинулих лица у 2016. години, што је директна одговорност државе, за коју нико није одговарао.

Уместо да одржава путеве и поставља ваљану сигнализацију чиме би се озбиљно побољшала безбедност саобраћаја, држави је било лакше да уведе нове намете грађанима.

Да се ради о потпуно неоправданој мери, потврђује и чињеница да се у европским земљама технички прегледи врше двогодишње, а само у мањем броју земаља једном годишње и то само за возила старија од десет година. Шестомесечни прегледи не постоје ни у једној.

Информативна служба ДСС
Београд, 12.5. 2018.

1 reply »

 1. Сврха оваквог поступка је следећа:
  1) додатни порез грађанима ради даљег неконтролисаног трошења средстава држ. буџета и финансирања партијске мафије.

  2) померање границе трпљења, беде и интелигенције становништва на још нижи ниво.

  Стално шиканирање грађана који претежно ћуте, избори који потврђују стално изнова постојећу власт, опозиција која је иста или још црња од постојеће власти – све то је у ствари као неко буре барута код кога тиња фитиљ.
  Сваки од катастрофалних поступка власти јесте успех за ту власт, јер грађани се не одупиру тој и таквој власти. Међутим проблем је у томе што обесправљено и шиканирано становништво у једном моменту може, потпуно ненадано, да осети да нема куд, и тада је фитиљ догорео на горе поменутом бурету…

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.