ЗДРАВЉЕ-ЕКОЛОГИЈА

Отровна хемикалија глифосат (састојак хербицида) пронађенa у 100 % контролисаних вина из Калифорније


Отровна хемикалија глифосат (састојак Round up) пронађен у 100 % контролисаних вина из Калифорније

 

Извор: Healing Oracle, 1.5.2017.
За СРБски ФБРепортер превела Љиљана Јовановић

Употреба глифосата је толико измакла контроли тако да се он сада појављује чак  и у храни која није директно третирана, као у грожђу од којег се праве органска вина.

Глифосат, активна материја у Монсантовом хербициду Round-up, је у историји највише коришћена пољопривредна хемикалија. Користи се као састојак великoг броја хербицида (укупно 700) од којих је највише коришћен Round-up.

Од 1974. Године, oткада је глифосат уведен у продају, на пољопривредне површине у САД, примењено је 1.8 милиона тона глифосата, а 2/3 тих количина је примењено у последњих 10 година.

Садашње анализе су показале да су пољопривредници у САД у 2014 години користили  толико глифосата што у просеку износи  0,89 кг. по хектару обрадиве површине у САД, или 0.56 кг. по хектару обрадивог у целом свету. [1]

Ако купујете органску храну или органско пиће, теоретски би требало да будете заштићени од изложености глифосату, јер ова хемикалија није дозвољена у органској пољопривреди. Али нове анализе су откриле да је глифосат ушао не само у обично, већ и у органско вино.

10/10 тестираних вина садрже глифосат

Анонимни подржавалац адвокатске групе „маме широм Америке“ (“Moms Across America”) послао је 10 узорака вина на тестирање на присуство глифосата. Сви узорци вина су били позитивни на глифосат, чак и органска вина иако су у њима нивои глифосата били знатно нижи.[2]

Највећа утврђена концентрација од 18,74 ppb (parts per billions, делова на милијарду) нађена је у у вину Cabernet Sauvignon, из 2013-е у које потиче из винограду са конвенционалним узгојем грожђа. Ово је 28 пута више него у осталим анализираним узорцима.

Најнижа концентрација је била 0,659 ppb, а нађена је у “Syrah”-у из 2013, који је произведен у органском и биодинамичком винограду. У органском вину произведеном 2012-е на бази мешавине црвених грожђа, анализом је утврђено присуство глифосата у концентрацији од 0,913 ppb.

Како глифосат доспева у вино?

Иако се у виноградима глифосат не прска директно на грожђе (јер би то убило лозу), често се  прска по земљишту са обе стране винове лозе.

Група “Moms Across America” извештава: [3]

Ово (прскање Раундапа (глифосата) у виноград, прим. прев.) има за резултат формирање „трака” земљишта ширине 60 цм-120 цм. са лозом грожђа у средини. Према говору Др Дон Хубера са конференције на “Acres USA farm”која је  одржана у децембру 2011. године, дршке грожђа се неизбежно прскају током процеса прскање земљишта. Раундап се упија у биљку са коре и из корена, одакле доспева у листове и плодове”.

 На питање како се органско грожђе контаминира (загађује) глифосатом, одговор је: могуће је да се биодинамичко и органско грожђе загађује из околних винограда који се гаје на конвенционални начин. Могуће је, такође, да контаминација глифосом наступа услед остатака Раундапа у земљи која је била обрађивана конвенционалним методама, јер постоје информације да хемикалије у земљи могу остати дуже од 20 година. [4]

Глифосат нађен у 14 немачких пива

Истраживање остатака глифосата, у 14 најпродаванијих немачких пива, које је урадио “Munich Environmental institut”, пронашло је остатке глифосата у 14 најбоље продаваних пива има. [5] Сва тестирана пива су имала количине глифосата веће од 0,1 микрограма што је дозвољена гранична вредност у пијаћој води.

Количине су варирале од највише 29,74 микрограма по литру, колико је нађено у пиву “Hasseroeder”, до најниже вредности од 0,46 микрограма по литру, колико је нађено у пиву ”Augustiner”[6] Мада америчка пива до сада нису тестирана, вероватно су и она такође загађена глифосатом.

Заиста, лабораторијске анализе које су урађене на захтев групе “Moms Across America” и „Sustainable Pulse”откривају да се глифосат сада појављује практично свуда, укључујући ту узорке крви, мокраће, мајчиног млека, пијаће воде идр.[7]

Резултати анализе немачког пива могу бити тежак ударац за немачку индустрију пива. Ова земља је највећи произвођач пива у Европи и поносно се рекламира да производи најчистије пиво.

“Das Reinheitsgebot” је немачки закон о чистоћи хране. Ово је један од најстаријих светских закона о безбедности хране и њиме се састојци пива ограничавају само на: воду, јечам, хмељ (квасци су касније такође дозвољени).

Сада Монсантове хемикалије прете овој немачкој традицији и њиховој репутацији да производе најчистија пива, као што објавио The Local: [8]

„За разлику од наших страних колега, немачки произвођачи пива не користи вештачке мирисе, ензиме, нити конзервансe” – рекао је Ханс Георг Елис, Председник федерације немачких проиозвођача пива на „Зеленој недељи”, пољопривредном сајму у Берлину.

„Одржавање једноставног процеса одговара тренду производњe органске и здраве хранe” – сложио се Франк Јуерген Метхер, специјалиста за пиво у Националном институту за храну на Техничком универзитету у Берлину.

„У време када се пажња поклања здравој исхрани, потражња за пивом које је произведено у складу са Реинхеитсгебот прописима ће се повећати, изјавио је oн.

Глифосат може да изазове рак и друге здравствене проблеме

Многи нису свесни тога да је глифосат патентиран као антибиотик. Он је произведен да убија бактерије, што је један од основних уырока његове штетности поземљиште и људски организам. Недавна истраживања су дошла до закључка да Роундап (и други пестициди), изазивају отпорност на антибиотике.

Научник др Ентони Самсел (аутор текста је раније направио интервју са њим): је нашао те патенте који показују да је глифосат регистрован као антибиотик и биоцид. Истраживање на живини је показало је да ова хемикалија убија корисне бактерије у стомаку, а промовише повећање популације штетних бактерија. [9]

Самсел је такође објавио да дуготрајно орално излагање малим количинама глифосата изазива дисбаланс бактерија у стомаку, доводећи до повећања штетних микроба, хроничну упалу и оштећење црева.

Самселова истраживања су још открила да је Монсанто знао још 1981. године да глифосат изазива аденоме и рак код пацова.

Истраживања која је сам Монсанто финансирао подржавају одредницу Међународне Агенцији за истраживања рака, (ИАРЦ) да глифосат спада у Класу 2А, “вероватно канцероген за човека”- што сада Монсанто покушава да поништи. Друга истраживања су показала да глифосат може да:

 • Поспеши раст ћелија рака груди код људи [10]
 • Има разарајући утицај на ендокрини систем и да код људи утиче на репродукцију и развитак фетуса [11]
 • Изазове оксидативне проблем и неуротиксичност у мозгу [12]
 • Мења равнотежу сексуалних хормона [13]
 • Изазове урођене дефекте [14]

Глифосат је можда отровнији због САС (површински активних супстанци)

Већина истраживања која су посматрала токсичност gлифосата, истраживала су само активни” састојак (глифосат), и продукте његовог разграђивања, aминометилфосфонске киселине, (АМПА). Али присуство тзv. неактивних компоненти у том хербициду може да појача отровне ефекте глифосата.

Истраживање из 2012. године открило је да инертни састојци као што су растварачи, конзерванси, материје које смањују површински напон (детерџенти), и друге додате материје су све али нису “неактивне” . Оне могу, и много пута то и раде, појачати отровност материје синергетским деловањем, иако као појединачне материје нису отровне.

Одређене помоћне материје у хербицидима на бази глифосата, су такође одређене као „активне материје, токсичне за људске ћелије” које појачавају опасност од употребе глифосата.

Треба напоменути да је. према истраживачима, ово оштећење ћелије/или ћелијска смрт, може да се деси на резидуалном нивоу  код  усева третираних Раундапом, као и у баштама или травњацима где је Раундап примењен ради контроле коровских биљака. [15]

Као што је објављено у часопису “International Journal of Environmental Research and Public Health” [16]:

У састав пестицида (смешу) улазе декларисане активне материје и делови оазначени као инертне материје и “поверљиве” компоненете (чији  састав се не објављује). Ми смо тестирали оштећење ендокриног система услед  додатних састојака код 6 хербицида на бази глифосата (ГБХ)… Сви додаци и и смеше  су били цитотоксични [отровни за живе ћелије] чак и у концентрацијама испод препоручених доза за пољопривреду у разређењу од 1% (18 -2000 пута за додатне компоненте а 8-141 пута за смешу).

…По први пут је показано да узрочници оштећење ендокриног система услед коришћења (ГБХ –тј. хемикалије на бази глифосата) може бити не само декларисана активна супстанца већ то могу бити такође и додатне материје.

Ови резултати могу да објасне више “ин виво” резултата са ГБХ,  који нису уочени само са Г(глифосат), чак штавише, они доводе у питање релевантност вредности прихватљивог дневног уноса (АДИ) при изложености ГБХ, која се тренутно рачуна на основу тестова отровности искључиво за декларисане активне материје”.

Како избећи глифосат у вашој храни?

Најбољи начин да смањите здравствене ризике услед изложености хербицидима и пестицидима јесте да их избегнете пре свега коришћењем органске хране колико је год то могуће и да инвестирате у набавку доброг система за филтрирање воде у вашој кући или апартману. Ако већ знате да сте били изложени деловању пестицида или хербицида, млечна киселина која се формира током ферментације “кимчија” може да вам помогне да их се ваш организам ослободи и да их избаци ван.

Тако да би укључивање ферметисане хране (као што је кимчи кореанско укисељено поврће) у ваш режим исхране била паметна идеја да се ваше тело ослободи отрова који су ушли у ваш организам. Једна од предности исхране органском храном је у томе да се на тај начин избегава ГИ храна (храна добијена генетским инжињерингом), а то је кључнo за избегавање глифосата. Oвде имате (https://www.mercola.com/article/agriculture.htm) неке одличне изворе где можете добити органску храну.

Коришћењем органске хране која је произведена на локалу, нећете само подржавати здравље ваше породице већ ћете заштитити вашу околину од штетних загађивача и спречити ширење семена добијеног ГИ (генетским инжињерингом), и корова који су отпорни на хемијска средства.

_________________

Упутнице:

1 Environmental Sciences Europe February 2, 2016

2, 3, 4 Moms Across America March 24, 2016

5 Bloomberg March 10, 2016

6 Reuters February 25, 2016

7 The Detox Project

8 The Local January 21, 2016

9 Curr Microbiol. 2013 Apr;66(4):350-8.

10 Food and Chemical Toxicology September 2013, Volume 59, Pages 129-136

11 Arch Environ Contam Toxicol. 2007 Jul;53(1):126-33.

12 Toxicology. 2014 Jun 5;320:34-45.

13 Environmental Sciences Europe June 24, 2014

14 J Environ Anal Toxicol 4:230.

15 Toxicology 2012 Sep 21 [Epub ahead of print]

16 Int. J. Environ. Res. Public Health 2016, 13(3), 264

2 replies »

 1. To je kapitalizam: profit, profit i samo profit! U US je sve zatrovano, ukljucujuci i ljude! Treba unistiti kapitalizam, to je sustina problema. U Kaliforniji na primer, na plantaze citrusa (narandze, limun, mandarine..) se godisnje baci 100 tona herbicida i drugih otrova. Americke poljoprivredne korporacije u Ekvadoru na primer, gde gaje banane, godisnje se plantaze prskaju 40 puta sa najtezim otrovima, kao sto su herbicidi, pesticidi, insekticidi…posto vise ne deluje samo jedna vrsta otrova, oni mesaju vise vrsta. Pored americkog najveceg proizvodjaca otrova, Monsanto, nemacki najveci trovac je Bajer. Planiraju da Bajer kupi Monsanto, ne znam da li je tovec zavrseno? Dve najjvece svetske korporacije koje proizvode i bojne otrove a ne samo otrove za poljoprivredu.To su ogromne korporacije koje zaradjuju ne samo milijarde dolara vec i trilione! Pazite, sve te fabrike rade 24 sata i 364 dana! Masine se nikad ne gase! Onda uz pomoc njihovih vlada traze po Svetu trziste gde ce da prodaju svoju robu, u kapitalizmu nema morala, postenja, nema nikakvih drugih interesa osim njihovog interesa, odnosno PROFITA! I po cenu trovanja ljudi i razboljevanja od najgorih bolesti i radjanja defektne dece…

  Свиђа ми се

 2. Право решење је хапшење глобалистичке банде (Рокфелери и др супербогаташи), јер се све поменуто ради за њихове џепове, и под њиховом контролом.
  Тиме би се аутоматски решили ратови, многе болести и добар део социјалне неједнакости.

  Свиђа ми се