АКТУЕЛНО

Јелена Гускова: Вучић ће бити упамћен као председник који се одрекао земље предака


Постало је јасно да је Београд већ донео одлуку и да је руководство Србије спремно да призна независност Косова. Русија се неће противити том процесу, зато што је реч о српској територији и Срби треба да одлуче да ли ће је поклонити, продати или ће се ње одрећи, каже Гускова

Јелена Гускова (© facebook.com)

(Евроазија дејли, 15. 5. 2018)

Председник Србије Александар Вучић је одавно донео одлуку о Косову и Метохији, још онда када је био изабран на место премијера. Такво мишљење је агенцији „Евроазија дејли“ (EADaily) изнела шеф Центра за истраживање савремене балканске кризе Института за словенство Руске академије наука и члан Сената Републике Српске, Јелена Гускова.

Подсећамо да је Вучић, непосредно пред посету Москви 9. маја, у интервјуу за српски лист „Курир“, изјавио да ће одлука о Косову бити крај његове политичке каријере, јер му Срби неће опростити оно што је он наумио да спроведе у живот.

Према мишљењу Гускове, председник Србије је имао шансу, када је сменио са власти Бориса Тадића, да измени сценарио односа са Приштином. Како подсећа експерт, Тадић је водио преговоре са сепаратистима али са њима није потписао споразум. „Било је могуће одустати од свега онога око чега се Тадић договарао и кренути од нуле. Вучић то није учинио, већ је прихватио све тачке договора, али је отишао и даље, проширујући их“, казала је она и додавши да при том права косовских Срба ни до данас нису уопште заштићена.

Према речима Гускове, Запад данас већ отворено говори о неопходности доношења коначне одлуке о Косову и Метохији. И Вучићу је потпуно јасно да он у току 2018. године мора да потпише споразум који ће Косово максимално приближити независности, подвлачи експерт. Можда се у том споразуму неће наћи реч „независност“, али фактички, „добијањем места у УН, поштовањем граница, које данас између Косова и Србије у потпуности уобичајено функционишу, можемо говорити о признању независности Косова од садашње власти“, истакла је Гускова.

„По свему судећи потребно је договорити се са Русијом, која у Савету безбедности мора да подржава Србију. И треба рећи да Вучић потпуно свесно иде ка томе, јасно схватајући да му Срби то неће опростити. Он се правда тиме да су Срби увек памтили војнике, да су волели оне који су за њих гинули, а политичари су, наводно, увек сматрани нечасним. Међутим, морамо добро да разумемо да је ово изузетно важна историјска одлука за Србију, те и ако садашњи лидер сматра да не постоји алтернатива таквој одлуци, стручњаци сматрају да је алтернативе увек било и да она и сада постоји. Најважније је да се у оваквој ситуацији искористе све дипломатске могућности, укључујући и подршку Русије, а управо у томе нису искоришћене све могућности“, изјавила је руска историчарка.

Одговарајући на питање да ли Александар Вучић може и у будуће да рачуна на безусловну подршку Русије у Савету безбедности УН, ако би због напретка земље на путу евроинтеграција она морала да приступи НАТО-у, Јелена Гускова је указала како и сада Србију приморавају на максималну сарадњу са земљама чланицама НАТО. „Ми одлично знамо да је број војних вежби које су оружане снаге Србије извеле са НАТО земљама и са Русијом потпуно неупоредив: само две вежбе са Русијом и двадесет две са земљама чланицама НАТО у 2015. години. Толико споразума о војној сарадњи колико је потписано са земљама чланицама НАТО никада није било потписано са Русијом. Са Русијом су потписана свега два споразума и то потпуно безопасна. Због тога се чак ни сада не може говорити да, по питању приближавања НАТО, Вучић седи на две столице. Он седи на једној столици“, истакла је Гускова.

Према њеним речима приступање Србије НАТО-у остаће и даље један од главних задатака који ће постављати западне земље. Ако Вучић пристане да потпише споразум у вези са Косовом, тада ће бити пронађена нека нова средства притиска која ће га приморати да се приближи НАТО-у, без обзира на одлуку о војној неутралности Србије, додала је Гускова.

Она се дотакла могућих последица које би потписивање споразума о „нормализацији односа“ између Београда и Приштине, а који би у некој од форми садржао признање независности Косова, могло да има на ситуацију у вези са Републиком Српском. Како сматра Јелена Гускова, садашња позиција Републике Српске представља за Запад фактор који смета уједињавању БиХ, њеној централизацији и остваривању задатака које су поставили ЕУ и НАТО.

„Запад не замишља будућност Балкана без таквих процеса, а пре свега без удаљавања Републике Српске од Русије. Зато сада Вашингтон озбиљно разрађује и решава задатак како да партија и присталице Милорада Додика не победе на изборима, да би на власт дошла опозиција, да се она лако сложи са уједињењем и централизацијом БиХ, да би сва активност БиХ била усмерена пре свега ка сарадњи са Европом и НАТО пактом, а не са Русијом“, рекао је експерт.

Одговарајући на питање да ли је могуће да се у датој ситуацији предузму радње које би измениле сценарио који је Запад написао за Србију, Гускова је изјавила да то „треба радити, али не од данас, већ је требало почети још 2000. година и наставити са инсистирањем да су Косово и Метохија део територије Србије“. Према њеном мишљењу током преговарачког процеса Београд није морао да тежи компромисима.

„Тај конфликт може да се замрзне, као што је урађено на Кипру, решење тог питања може да се развуче на сто година. Међутим, морамо да будемо потпуно свесни да је од позиције руководства земље умногоме зависило како ће се развијати овај процес. Садашња влада је имала шансу зато што је Борис Тадић водио преговоре са Приштином, али са њом није потписао ни један документ. Могло се рећи, преговоре је водила претходна власт, а ми почињемо од нуле и реализујемо свој програм. Међутим, нико од експерата није био укључен у преговарачки процес и тек сада када се покушава наћи одговарајућа форма признања Косова, одједном је неочекивано искрснуо предлог да се у земљи спроведе јавна дискусија, која ни до чега није могла доведе нити било шта да промени“, напомиње политиколог (Вучић је у лето 2017. године објавио почетак „унутрашњег дијалога“ унутар српске јавности и експерата – EADaily).

Према мишљењу Гускове, постало је јасно да је Београд већ донео одлуку и да је руководство Србије спремно да призна независност Косова. „Сходно томе, Русија се неће противити том процесу, зато што је реч о српској територији и Срби треба да одлуче да ли ће је поклонити, продати или ће се ње одрећи. Међутим, историја ће упамтити Александра Вучића по том што је предао Косово и Метохију Албанцима и одрекао се дела српске територије за коју су се бориле генерације његових предака“, закључила је Јелена Гускова.

Приредило и посрбило са руског: Стање ствари

————-

18.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

11 replies »

 1. Није јасно чији став износи Јелена Гускова – лични став,
  Председника Русије, Руске Думе, РПЦ-е, руског народа?
  Само нека Русија остане доследна себи: да никада не
  призна независносз Косова и Метохије, не због Срба већ
  због себе.
  Какав год став да буде издајника на власти, Русија мора
  да има у виду, да “не сме да пљује па да лиже“ /предомишља
  се/ по питању независности КиМ.
  Ако до издаје дође, а Русија то аминује, испада да никада и није
  било искрене намере да се Србији помогне.

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 2. И Гускова, и Ана Филимонова (у другом једном тексту) јасно и гласно описују српско и руско понашање и политику.
  У Србији је постао масовнији обичај под дејством западне пропаганде да се окривљују Руси за нашу ситуацију. Тако руска немоћ 1990-тих наводно чини Русију одговорном за наше садашње стање – а то је бесмислено, као кад би сте болесника окривили што је болестан. Русија Јељцина и Русија Путина сасвим су различите ствари. Можемо рећи са 100% сигурности да би Путинова Русија најозбиљније бранила Милошевићеву Србију.

  Свиђа ми се

 3. Jelena gresi u dvije osnovne stvari! Prvo, draga Guskova, Srbi na Kosovu su zasticeni ood bilo cega sto n i j e srpsko- u ovom slucaju Beograda; a (nastupajuce) ucjene za ulazak u NATO? Tu je malo slozenija stvar, ali veoma jednostavno rjesiva. Prvo, Guskova ne uzima u obzir da Srbija ima Vojvodinu, pa Rasku oblast, tzv. Istocnu Srbiju…; a ima,drugo, i drugu mogucnost!: ulazak uNATO bez da ima teritorije, tj. sebe- ovime je ona slozenost razresena, a i ne trati se vreme oko tetitorija…
  U svemu dace Bog novog Tekeliju koji zna kuda sa onim Srbima- ako ih bude-
  koji ne budu zeljeli prikloniti se ovom blagodatnom scenariju…

  Свиђа ми се

 4. ОН ЈЕ ПРВО СРАМОТА РУСКЕ ВЛАСТИ, ОНИ БАРЕМ 100% ЗНАЈУ О ЧЕМУ СЕ РАДИ, А ПОДМУКЛО СУ ГА УВЕК ПОДРЖАЛИ, ДОК ОНИ КОЈИ ГА ГЛАСАЈУ ЈЕ ИСПРАН МОЗАК,ТАКО ДА И НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ!

  Г-ђо Гускова ако сте ви аутор овог текста не замењујте тезе и не перите руке ко понтије пилат, тако не поступају браћа, него помажу један другог кад су у невољи.

  ДЕВЕДЕСЕТИХ КАД СМО КРВАРИЛИ ВИ СТЕ БИЛИ НА КОЛЕНИМА И САМИ СМО СЕ БОРИЛИ, ЗАШТО СТЕ САД НА КОЛЕНИМА?!

  АНТИ РУСКИ ДУХ МАРКСИЗМА И ЛЕЊИНИЗМА ЈЕ И ДАЉЕ ПРИСУТАН У РУСИЈИ!!!

  Свиђа ми се

  • Ако ти мозак није до краја испран, и ниси неписмен, ево ти оригинала па се сам увери:

   Соответственно, Россия не будет сопротивляться этому процессу, потому что это сербская земля, и сербам решать, дарить ли её, продавать, или от неё отказываться. Но история действительно запомнит Александра Вучича по тому, что он отдал Косово и Метохию албанцам и отказался от части сербской территории, за которую сражались поколения его предков», — подытожила Елена Гуськова.

   Свиђа ми се

   • Boze, uporan li je ovaj „slavne“!
    Ako je nesto i s p r a n o isprano je- nema „ako ti nije do kraja“.A da bi se, slavne, nesto ispiralo, to n e s t o mora i da p o s t o j i, sto, vidljivo je, ovdje nije slucaj;
    utoliko je suvisno upitivati za
    (ne)pismenost…Uostalom, zar je ovo uopste „Vlada“; a da neko misli da i jest v l a d o m, pitati je da li je .p i s m e n a samo pod uslovom da ima kolektivni mozak, a to je, slavne, protuprirodno-kolektivni!-, te,opet, nista od i s p i r a nj a…

    Свиђа ми се

 5. До овог “успеха“,председник Вучић је стигао уз огромну помоћ Руске Федерације и председника Путина лично.“Помоћ“ Р:Федерације “напорима“ п.Вучића,да “реши“ проблем Космета,већа је него сабрани напори свих држава Запада,јер нас је “братска“ страна успавала,изненадила. Шта би био Вучић код Срба да га Путин није стално звао,обећаво, долазио,јавно подржавао,чак и на изборима…
  Тако је отишла и Румунија,Бугарска,војска са Косова (2003),Грузија,Црна Гора,Украјина, Домбас,Македонија,итд,све дакле Православно.Додик рецимо неда Србску Сарајеву,зашто њему Москва не помогне? Жалосно је и што је Јелена Гускова стала иза ових позоришта сенки,али сви ћемо,кад тад,Богу на истину. Историја ће памтити Вучића по издаји,али неће заборавити ни 100 годишњи антисрбски стаљинизам,који,како видимо,траје и у наше дане.

  Свиђа ми се

  • Нетачно. Русији можемо замерити у мањој мери што ИЗГЛЕДА као да пружају подршку Вучићу. Али они руку подршке пружају Србији, поштујући цивилизован и традиционално пријатељски однос наших народа. Нису Руси криви што је Вучић формално изабрани председник у Србији, нису га они бирали!

   Свиђа ми се

 6. Александар Вучић није добио мандат да сме у име Србије да отуђи Косово и Метохију.
  Сетимо се поруке академика Матије Бећковића:
  „Ако Косово није наше, зашто од нас траже да им га дамо?
  Ако је њихово, зашто нам га отимају?
  А ако већ могу да га отму, зашто се толико устручавају“
  Нема се ту шта додати, само би се могли запитати
  – ко то сме да потпише у име српског народа?
  – зашто не тражи замрзавање конфликта?

  Liked by 1 person