АКТУЕЛНО

Директорка новосадске ТВ К9 почела штрајк глађу


Ово је изгледа једини начин. У овој држави ми имамо само обавезе и немамо никаква права, а држава има сва права и никакве обавезе. Предузеће емисиона техника и везе је 18.05.2018. године, после 20 година постојања, угасило сигнал новосадске телевизије Канал 9, због дуга.

“Поштовани пријатељи, после 5 инспекцијских контрола, 2 кривичне пријаве, паљења зграде наше телевизије, сада нам је ЕТВ угасио сигнал са Црвеног Чота. Нећу да дозволим да нас угасе у тишини.Тражим од државе да подвучемо црту, да нам признају права која имамо по законима и Уставу, плате оно што су они дужни, ми њима што им ми дугујемо, па ако смо и даље нешто дужни, нека нас угасе, али не могу да дозволим да нас угасе због нашег дуга, а да се њихов не рачуна. Па докле ће људи ћутати? Судови у Србији им годинама не решавају спорове у којима треба да остваре своја права, али им зато извршитељи и јавна предузећа у року од ОДМАХ искључују струју, односе аутомобиле, продају ствари из куће, одузимају куће и станове…! И то све нашим грађанима изгледа нормално, е, па ја не сматрам тако! Наравно да сви треба да имамо обавезе, али ваљда и нека основна права!”- објашњава наша директорка Маја Павловић.

ТВ Канал 9 је још 2015 године поднео тужбу Управном суду у Београду против Решења РЕМ-а, јер сматра да је локалним телевизијама незаконито, без икаквог права гласа, одузета локална фреквенција и додељена регионална фреквенција, накнада која им је конкурсом 2008. године одређена и гарантована 16 година, такса је у седмој години удесетостручена, стуб за предајник који су морали да сазидају приликом добијања дозволе, сада могу да баце у ђубре, јер је држава у седмој години важења дозволе одлучила да одреди потпуно другачија правила, до данас није донета пресуда.

ТВ Канал 9 је још 2015. године покренуо прекршајне поступке против директора јавних предузећа која им нису достављала информације од јавног значаја, до данас нису окончани и Каналу 9 нису ни додељени, ни исплаћени трошкови које је због поступака имао, иако су директори оглашени кривим или су поступци, због ажурног рада суда застарели. У неким поступцима су донете пресуде у којима је суд обавезан да нам плати трошкове, рок који су сами себи одредили је одавно истекао, а од новаца ни трага.

Канал 9 је још 2014. године покренуо Иницијативу за оцену уставности и законитости Тарифе Сокој, којом је одређено да локалне и регионалне тв станце плаћају исту минималну ауторску накнаду као и локалне и регионалне радио станице, за исто подручје, за исти број становника, иако радио станице имају исте или чак веће приходе од тв станица, а сви знамо да за радио станице музика има далеко већи значај, поступак до данас није мериторно решен.

Канал 9 је још 2015. године покренуо Иницијативу за оцену уставности и законитости Тарифе ОФПС, јер сматрамо да није ни законито, ни у складу са Уставом, да тв станице плаћају 4 ПУТА ВЕЋУ МИНИМАЛНУ АУТОРСКУ НАКНАДУ од радио станица, поступак до данас није мериторно решен.

Поступак због незаконитог преузимања Удружења АЕМВ, чији су представници редовни чланови комисија за доделу средстава медијима, који смо покренули пре годину ипо дана, а у којем тражимо да се пониште незаконите одлуке Удружења, како исто не би злоупотребљавало конкурсе за суфинансирање медија, није ни близу завршетку, а њихови чланови су идаље у скоро свим комисијама за доделу средстава медијима.

10 година не можемо да окончамо судски поступак са Новосадским сајмом.

По нашој жалби на Решење пореске инспекције из 2016. године, због којег нам је пореска инспекција, по експресном поступку већ скинула са рачуна 250.000 динара, а која жалба, наравно, не задржава извршење, још увек није донета другостепена одлука.

Након неколико безуспешних покушаја да РЕМ-у скренемо пажњу да члан 8 Правилника о висини, измени висине и начину обрачунавања накнаде за пружање медијске услуге из 2016. године није у складу са законом, у априлу ове године смо морали да покренемо Иницијатив за оцену уставности и законитости овог правилника, а по свим досадашњим искуствима, на одлуку ћемо морати да чекамо између 3 и 5 година, ако је икада дочекамо. У Иницијативи тврдимо да не може бити у складу са Уставом и законом да локалне и регионалне тв станице у Србији плаћају 13 ПУТА ВЕЋУ НАКНАДУ за емитовање од локалних и реигоналних радио станица, за исто подручје, за исти број становника, где радиостанице имају веће или исте приходе у односу на тв станице, а сви знамо да су трошкови тв станица далеко већи.

А у поступцима који се покрећу против нас се доносе и пресуде против нас… по шаблону… Чак у два различита поступка, пред различитим судијама, које је ОФПС покренуо против нас, у целом образложењу пресуда пише СОКОЈ… цопy-пасте… па судија, у изреци пресуде променила називе, а у образложењу пресуде заборавила да промени називе парничних страна! Изгледа да нема никаквог смисла ни да учествујемо у поступцима у којима нас туже, јер су пресуде већ унапред припремљене.

“Ово су само најважнијии поступци које смо покренули, а од државе – ни писма, ни разгледнице. Тражим да држава донесе одлуке, али у складу са законом, у поступцима у којима ми тражимо поштовање наших, законом и уставом гарантованих права, па да подвучемо црту и ако смо нешто дужни, нека нас угасе. Ја не знам где да измислим новце, када имамо само обавезе… а од прихода ни трага. На конкурсима, на којима су годинама наши пројекти добијали подршку, сада смо неподобни, банке нам кредите не одобравају, јер смо сврстани у ризичну групу (заједно са удружењима грађана и коцкарницама), локални и регионални медији у Србији немају приступе већим маркетиншким агенцијама… па како да зарадимо 500.000 динара месечно, само за таксе држави, па онда још за плате и трошкове? Па члан 91 Устава Србије одређује да порези и друге даџбине морају да се заснивају на економској моћи обвезника! Што се ја више трудим да опстанемо, то више пропадамо.

Ни један поступак који ми покренемо, не можемо да завршимо у складу са законом. Једна судија Прекршајног суда ми је, преко пријатеља, поручила да је морала да донесе одлуку, за коју и сама зна да је незаконита, каже, морала је, такав је налог добила. Једна од инспекторки која нам је била у контроли нам је рекла да радимо све по закону, али да је добила задатак да нас казни, по сваку цену, као утеху нам наводи да ћемо имати права да се жалимо, али, наравно, жалба не задржава извршење.” – каже Маја Павловић.

Надамо се да ће нас колеге новинари, а и грађани, подржати, јер смо сигурни да се суочавају са истим проблемима. Дођите код нас да гладујемо заједно, то је једино што нам је остало да вам понудимо.

ТВ КАНАЛ 9

ИЗВОР: УНС

————-

21.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.