АКТУЕЛНО

Подршка запошљавању миграната у Србији…


БЕОГРАД – Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице УНХЦР и Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, потписали су Писмо о намерама успостављања сарадње у циљу промовисања и подршке интеграцији избеглица и миграната, који поседују потребан правни статус у Србији, на тржиште рада.

У свим аспектима међусобне сарадње, која подразумева креирање окружења које погодује запошљавању и стварању радних места за избеглице, тражиоце азила и лица којима је додељена међународна заштита, потписници ће, како је наглашено у Писму о намерама, координирати активности са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије.

Писмо о намерама потписали су представник УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер, директор ГИЗ у Србији Герхард Зипел и вођа пројекта „Запошљавање младих“ који спроводи ГИЗ Хајнц Дитер Харберс.

„УНХЦР је захвалан на прилици да унапреди наше глобално партнерство са ГИЗ. Радујемо се могућности да заједнички пружимо подршку српским властима у јачању локалног тржишта рада и могућности запошљавања за избеглице и тражиоце азила“, рекао је после потписивања Шодер.

Зипел је навео да верује да ће велико залагање УНХЦР да помогне младим мигрантима у Србији, и да ће удружено са искуством ГИЗ у спровођењу програма професионалног усавршавања за младе и маргинализоване групе допринети њиховој бржој и одрживој социјалној и економској интеграцији.

Он је додао да УНХЦР и ГИЗ спроводе интернационалне програме, те да је стратешка сарадње ове две организације у Србији природан и неопходан корак.

Висок степен незапослености и мањак перспективе на тржишту рада, општа неповољна економска ситуација и присутно сиромаштво; недовољна или неадекватна професионална обученост, као и дискриминација на тржишту рада, само су неки од проблема са којима се суочавају избеглице и тражиоци азила, наводи се у саопштењу.

Писмом о намерама потврђено је да ће УНХЦР пружити подршку ГИЗ у спровођењу активности у циљу доприноса професионалном развоју, подизању знања и вештина, доступности информација о могућим радним местима и могућностима саомозапошљавања, миграната и избеглица.

Поље заједничког деловања подразумеваће мапирање њихових капацитета са једне стране,али и  сарадњу са приватним друштвено одговорним компанијама и јавним институцијама у сектору запошљавања, корпорацијама, малим и средњим предузећима, синдикатима, удружењима послодаваца и удружењима запослених, у циљу размене информација и посредовања у усаглашавању потреба.

Стране потписнице координирано ће се ангажовати и на идентификацији потенцијалних административних препрека, промовисању увођења корективних мера и примера добре праксе на пољу унапређења одрживе социјално-економске интеграције избеглица, тражилаца азила и лица са супсидијарном заштитом.

ИЗВОР: ФоНет/РТВ

——

23.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

3 replies »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.