АКТУЕЛНО

ВОЈНИ СИНДИКАТ: ЈАВНО ПИТАЊЕ МИНИСТРУ ОДБРАНЕ ОД ЗНАЧАЈА ЗА ОДБРАНУ И БЕЗБЕДНОСТ ЗЕМЉЕ


ХИТНО!!!

Господине министре, молимо Вас да хитно одговорите на следеће питање од јавног значаја, тачније од значаја за одбрану и безбедност Србије и њених грађана.

Ко је у овом тренутку начелник Генералштаба Војске Србије обзиром да је генералу Љубиши Диковићу, јуче по сили закона престала професионална војна служба, а заменик начелника Генералштаба већ дуже време није постављен?

FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Из овог чињеничног стања ми припадници Војске Србије закључујемо да Војском Србије, испред Генералштаба, нема ко да командује у стручном смислу, па је стога важно да јавност хитно обавестите ко у овом тренутку врши функцију начелника Генералштаба.

Одредбама члана 110 став 1. тачка 9 подтачка 6. Закона о Војсци Србије, прописано је да официру чина генерал, престаје служба у Војсци Србије, по сили закона када наврши 40 година пензијског стажа и 58 година живота. Имајући у виду ове одредбе закона као и чињеницу да је генерал Љубиша Диковић рођен 22. маја 1960. године, и да је јуче напунио 58 година живота када му по сили закона престаје служба у Војсци Србије, како би јавност била упозната, а и сви припадници Војске Србије. Посебно истичемо да је ово питање у интересу безбедности земље и потребно је да што хитније поступите по овом нашем захтеву и одговорите на постављено питање.

Ово питање Вам постављамо јавно, путем медија, јер на наше дописе не одговарате.

ИЗВОР: ВОЈНИ СИНДИКАТ

***

Диковић испунио услове за пензију, коначна одлука на Вучићу

Начелник Генералштаба, генерал Љубиша Диковић испунио је законске услове да оде у пензију. Међутим, то не значи да ће због тога напустити место главногомандујућег српским оружаним снагама. Одлуку треба да донесе председник Србије Алексаднар Вучић, који је раније тврдио да је задовољан Диковићевим радом.

Ипак, у војним круговима позната су имена високих официра који слове за могуће наследнике. Диковић чека одлуку председника.

Нема само четири генералске звездице на реверу, већ и 45 година бенефицираног радног стажа, седам на месту начелника Генералштаба, а од јуче и 58 година живота. Љубиша Диковић испратио је два председника државе и чак шест министра одбране у пензију, додуше политичку, док у ону регуларну, по сили закона, никако да оде, иако је све услове испунио. У телефонском разговору за Н1 генерал Диковић каже да је спреман да се пензионише.

„Апсолутно сам спреман за пензију. Могу одмах отићи. То је једноставна ствар, а уколико и останем у служби биће све по закону“, рекао је Диковић.

Исти, војни закон, каже, са навршених 40 година стажа и 58 живота генерал скида униформу. Осим ако државни врх не одлучи другачије и задржи га у служби још две године.

„Само председник Вучић може да донесе одлуку да ли генерал Диковић иде у пензију или не. То је у потпуности надлежност председника Вучића, он је човек на чију одлуку чекамо“, каже војни аналитичар Александар Радић.

Таква одлука председнику Вучићу, пре нешто мање од месец дана није била ни на крај памети.

„Ја сам задовољан радом начелника Генералштаба, нисам се бавио тиме, видећемо. Нисам чак ни знао, искрено да вам кажем, није ме војни кабинет упозоравао“, рекао је председник Србије Александар Вучић.

фото: N1

Уколико Диковић, ипак, оде у пензију, у војним круговима, како Радић каже, као будући начелници Генералштаба најчешће се спомињу комадант копнене војске Милосав Симовић и помоћник министра за политику одбране Милан Мојсиловић.

„Имају доста снажне војне каријере. Обојица су били комаданти јединица на ратишту и то од почетних официрских чинова с тим да је генерал Мојсиловић био три године у Бриселу на месту шефа војне мисије при НАТО, то је референца коју више признаје Запад. С друге стране Симовић је био више на терену на југу Србије, тако да је то можда значајније за унутрашњу употребу у српском јавном мњењу“, додаје Радић.

О томе ко би могао да буде нови начелник Генералштаба, такође одлучује председник Србије, из чијег кабинета нема одговора ни на то шта са садашњим.

ИЗВОР: Н1

——-

23.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.