АКТУЕЛНО

Да ли нам је потребан још један музички радио? Коме смета 202?


Глас за спас Двестадвојке!

Уређивачки колегијум Програма 202 осећа професионалну и моралну обавезу да после 49 година постојања јавно изнесе свој став о намерама менаџмента куће да, “ничим изазван”, девастира радио који је постао један од заштитних знакова Јавног медијског сервиса.
У емисији “Таласање” Радио Београда 1, (7. маја 2018. године), директор Радио Београда, Милан Недић је најавио претварање Програма 202 у музички радио.

Убрзо је на колегијуму главних уредника Радио Београда (10. маја 2018.) потврђено да се актуелном “систематизацијом и реорганизацијом” планира “интегрисање” односно превођење значајног броја уредника 202-ке на Радио Београд 1 и Београд 2. С обзиром на то да Београд 202 има свега 35 стално запослених, то би био тежак кадровски ударац за редакцију и угрозио одржавање постојећег, успешног, програмског концепта.

Наклоност слушалаца постојећем концепту потврђују и најновији резултати мерења слушаности радијских програма, од стране референтних истраживачких агенција са којима је Р менаџмент куће. У последњих годину и по дана 202 бележи чак највиши ниво пораста слушаности у односу на све радијске програме укључујући и комерцијалне. Ова чињеница показује став аудиторијума о програмским садржајима који се емитују на Двестадвојци. Већ 50 година, њој се верује и она се воли.

Наведени подаци стварају логичну упитаност: зашто се урушава популарна Двестадвојка?

202 није ни државни, ни приватни медиј, већ јавни сервис грађана, који га финаснирају, којима припада и којима одговара. Управо из тог разлога уређивачки колегијум Програма 202 осећа професионалну и моралну обавезу да после 49 година постојања јавно изнесе свој став о намерама менаџмента куће да, “ничим изазван”, девастира радио који је постао један од заштитних знакова Јавног медијског сервиса. Идејом о “музичком радију” Програм 202 био би остављен без информативних, културних и спортских садржаја, лишен сваке суштине и супротно обавезама и логици јавног сервиса скрајнут у комерцијално предворје из кога до гашења води само пола корака на шта нас упозорава судбина Радио Београда 101, Радио Стереораме и Трећег канала, који више не постоје.

Ова тенденција је супротна савременим медијским трендовима и политици европских Јавних медијских сервиса који појачавају и повећавају број специјализованих радијских програма између осталог и због тога што је њихова продукција изразито јефтина и искључиво у функцији задовољавања потреба различитих циљних група јавности.

У целој “акцији” није јасно ни којом идејом се руководи менаџмент куће, шта је циљ и какви ефекти се очекују. Стиче се утисак да о судбини читавог Програма одлучују људи који не познају најбоље суштину радија, медијског јавног сервиса и његове функције. Нетранспарентно, игноришу тела РТС пре свих Програмски савет позван да се бави концепцијом, медијским квалитетом и стратегијом свих програма Јавног сервиса.

Нестале би све емисије, које су стекле кредибилитет у аудиторијуму. Уместо тога, популарна Двестадвојка би у сусрет свом 50-ом рођендану, уместо потпуно аутентичног и јединственог програма у Србији постала још једана од стотине идентичних комерцијалних радијских плаy листа.

Програмским трансформисањем Двестадвојке у још један музички програм, не само да би се угасио евидентно успешан програмски концепт и програмска разноликост Радио Београда, као медијској јавног сервиса, него би Београд 202 постао реинтерпретативни програм и потенцијални полигон за екстерну, уместо сопствену продукцију, што је његова основна законска обавеза.

У време када квалитетни комерцијални медији својим концептима конкуришу Медијском јавном сервису, РТС урушава сопствени програм који је популаран и слушан, управо зато што испуњава захтеве својих слушалаца.

Сматрамо дакле да је читав процес нетранспарентан, да је процедуре заменило “пребијање преко колена”, а све то у сусрет 50-тогодишњици постојања једног од деценијама најомиљенијих програма у Србији. Тиме се 202 урушава: организационо, кадровски и суштински. То никоме не иде у прилог: не само Јавном сервису, већ првенствено слушаоцима, којима је 202 посвећена.

Због тога сматрамо и залажемо се да се читав “процес” заустави, преиспита и узимајући у обзир ставове Редакције и Колегијума Програма 202 изнесе најпре пред Програмски савет и Управни одбор Медијској јавног сервиса Србије.

Колегијум Програма 202 Радио Београд

24.маја 2018.

ИЗВОР: Sindikat Rts Nezavisnost

———–

29.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.