АКТУЕЛНО

Проф. др Миладин Шеварлић: СНСЦГ покренуо иницијативу за поништење признања тзв.“независног Косова“ од стране Црне Горе


Као нестраначки посланик у Народној Скупштини Републике Србије проф. др Миладин Шеварлић је одржао Конференцију за новинаре и прочитао Саопштење Српског националног савјета Црне Горе које је данас упућено новоизабраном председнику Црне Горе Милу Ђукановићу да у складу са овлашћењима по Уставу Црне Горе покрене поступак да Влада Црне Горе поништи одлуку о признавању тзв. „независне државе Косово“.

Проф. др Миладин М. Шеварлић
Народни посланик Републике Србије
Председник Управног одбора Друштва српских домаћина – партнерске организације Српског националног савјета Црне Горе

***

ПРВА ОДЛУКА НОВОГ САЗИВА СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ САВЈЕТА

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ПОНИШТЕЊЕ ОДЛУКЕ
Владе Црне Горе о признању „независне државе Косово“

На основу непобитно утврђених актуелних и политичких околности, Српски национални савјет Црне Горе покреће иницијативу да Влада Црне Горе поништи признање тзв. „независне државе Косово“.

Српски национални савјет то чини подстакнут, прије свега, већинском вољом грађана Црне Горе, која је потврђена и недвосмисленом изјавом предсједника Владе Црне Горе (на Косову, о Сретењу, 2018.) да је Влада изнудила признање тзв.“независне државе Косово“ противно вољи 85 посто становништва Црне Горе. Нема бољег доказа да је та одлука нелегитимна, без упоришта у вољи становништва, насилна и вођена сасвим појединачним и утолико не-државним интересима.

Историјски основ за поништење ове одлуке лежи у најдубљим традицијама Црне Горе. Негирањем овог историјског основа, Влада Црне Горе је посредно поништила црногорску државност, па би се опозивом признања тзв. „државе Косово“ Црна Гора вратила изворној и истинској државности, њеним најсвјетлијим традицијама и вољи њеног становништва.

Политички разлози за поништење признања тзв.“независне државе Косово“ су вишеструки. Признање је оптеретило односе Црне Горе са једнородном Србијом и учинило црногорску политику крајње противном Србији, што до сада никад није био случај, па би опозив био погодан да се односи између Црне Горе и Србије поставе на здраве основе. Чињеница да поједине државе у свијету повлаче признања тзв.“државе Косово“, обавезује црногорску владу да у складу са таквим политичким опредјељењем и наведеним разлозима буде и сама дио те иницијативе. Одлука Владе Црне Горе да опозове признање тзв.“државе Косово“ била би непротивречна и са становишта одлука низа држава чланица Европске уније, које се снажно и енергично противе међународном признању „независности Косова“. И као још један важан разлог, одлука о неприхватању демаркације границе од стране тзв.“косовског парламента“ између Србије и Црне Горе, односно тзв.“државе Косово“, озбиљна је пријетња територијалном интегритету државе Црне Горе.

Користећи Уставом гарантована, легитимна и демократска права, у складу са чланом 93 Устава Црне Горе, Српски национални савјет преузеће активности за предлагање референдума о овом питању.

Стицај историјских, политичких и легитимних разлога ппредставља поуздан основ за опозив одлуке црногорске владе о признању тзв.“независне државе Косово“.

 

***

30.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.