АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТ ДВЕРИ И ДСС „Мирдита, лаку ноћ“, РАДИКАЛИМА МУП ЗАБРАНИО СКУП који ће и поред забране одржати! ПРОТЕСТ ЗАВЕТНИКА! (фото, видео)


Омладина Српског покрета Двери и омладина Демократске странке Србије окупила се испред Дома омладине, на протесту због почетка фестивала „Мирдита, добар дан“, и то заједничким перформансом „Мирдита, лаку ноћ“.

Циљ фестивала „Мирдита, добар дан“ уз представљање уметника и извођача, представника модерне косовске културне сцене, је да се сусретима представника две друштвене и културне заједнице подстакну промене и створи традиција сарадње, којом ће посредно бити дат допринос трајној „нормализацији односа Београда и Приштине“.

Инспирација за фестивал је Беким Фехмију, Албанац, београдски, југословенски и светски глумац који представља симбол јединства и раскола, али и могућност повезивања два културна простора у јединствену целину.

Српска радикална странка такође се противи одржавању ове манифестације и 30. маја ће бити тамо где се они окупљају.

Протест је почео негде око 19.30, полиција која обезбеђује овај скуп била је испред улаза Дома омладине.

Здравко Веселинов, председник Омладине ДСС каже:

– Омладина ДСС и Омладина Двери окупила се данас овде како би изразила незадовољство поводом одржавања фестивала „Мирдита, добар дан“. Ми нисмо сагласни с идејом организације тог фестивала јер сматрамо да се у том случају косовска култура промовише као култура независне државе Косово и самим тим сматрамо да то не би требало да се одржава овде у Србији. Ми позивамо власт да они забране њихов рад јер они на свом званичном сајту и свом званичном програму пишу да делују на територији Републике Србије и да делују на територији државе Косово. Ми сматрамо да је то антиуставно и тражимо забрану оваквих организација. Ми заиста немамо против промовисања било какве културе, али видимо шта се дешава на Косову и Метохији и како се промовише та њихова култура – рекао је Здравко за наш портал.

Омладина Двери и ДСС пресекла је врпцу и поручила „Мирдита, лаку ноћ“.

Јелена Вујановић испред Омладине Двери изјавила је окупљеним грађанима:

– Ја бих се запитала да ли нам овде нереаговање институција шаље поруку да ми онда можемо радити све друго што је противуставно, да ми можемо да кршимо закон без икакве реакције. Ако може једна иницијатива младих да организује фестивал против Устава, могу и ја да обијем банку. Док год држава Србија није признала Косово, не може да се организује у држави Србији, у Београду, било шта што говори о нормализацији односа Србије и Косова.

***

Српска радикална странка и поред забране МУП-а протестује због скупа Мирдита, добар дан

Народни посланик и члан Председничког колегијума Српске радикалне странке Миљан Дамјановић најавио је да ће та странка, и поред забране Министарства унутрашњих послова, одржати протест због одржавања фестивала „Мирдита, добар дан“ у Београду.

Дамјановић је агенцији Бета рекао да решење МУП-а о забрани окупљања радикали сматрају ништавним, наводећи да је реч о „политичкој одлуци која је супротна законима Србије“.

„Јутрос (29.5.2018.)смо у скупштинском пленуму поставили питање министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу како је могуће да, иако смо у законском року поднели захтев за одржавање скупа против манифестације ‘Мирдита, добар дан’, добијемо од МУП-а решење којим се забрањује наш скуп са образложењем да је то ‘сусрет српских и косовских друштвених и културних заједница“, навео је Дамјановић.

фото: СРС

Он је казао и да се у решењу МУП-а наводи да „постоји опасност да дође до угрожавања безбедности људи и имовине и изазивања националне и верске мржње, с обзиром да ће на фестивалу ‘Мирдита, добар дан’ присуствовати уметници и извођачи са ‘Косова’, а који су супротних ставова од присталица Српске радикалне странке“.

„Поставља се питање да ли се овде ради о промени политике Владе Србије према Косову и Метохији. Да ли се оно сада сматра независним? Уместо да забрани скуп те минорне организације коју финансирају западне агентуре, МУП на опште запрепашћење забрањује наш скуп, иако смо навели да тим чином бранимо Устав и законе Србије“, казао је функционер Српске радикалне странке.

Дамјановић је навео и да та странка већ две недеље поставља питања премијеру Србије и министру унутрашњих послова: да ли су они упознати са деловањем Иницијативе младих за људска права као организатора фестивала „Мирдита, добар дан“, али да на њих не добија одговоре.

„Та организација на свом сајту признаје државу Косово, имају политички документ на 40 страна, такозвану хронологију дешавања на Косову и Метохији (Косовска хронологија 1974-2017), у којој јасно и децидно говоре да су Срби извршили етничко чишћење на том простору, да је генерал Божидар Делић са својом јединицом вршио ратне злочине, док за ОВК под наводницима пишу да је терористичка организација коју су чинили људи што су оружјем морали да се бране од српске репресије“, навео је Дамјановић.

Наводећи да је Иницијатива младих, по званичним подацима, добила више од милион евра у претходних неколико година од западних амбасада у Србији, Дамјановић је оценио да се не ради о активистима, већ о људима који раде за новац.

„Не либе се да признају да их финансирају западне амбасаде и да јавно заступају политику оних који воде терористичку тзв. државу Косово: Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја. Зато смо тражили забрану рада те организације“, казао је Дамјановић.

Он је позвао грађане да се у 18 часова испред Храма Светог Саве придруже представницима Српске радикалне странке који ће најпре запалити свеће „онима који су дали животе бранећи Косово и Метохију, као и целу територију Србије“, а у 18.15 часова ће кренути ка Бирчаниновој улици, где ће се како је рекао, одржати „шиптарско-лобистички скуп“.

ИЗВОР:  espreso.rs, СРБИН.инфо, САОПШТЕЊА СРС

У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА: „МИРДИТА — ДОБАР ДАН“ ПОД ЗАШТИТОМ ПОЛИЦИЈЕ, ЗАВЕТНИЦИ И РАДИКАЛИ ПРОТЕСТУЈУ

Пета по реду манифестација «Мирдита, добар дан» у Београду, изазвала је низ провокација у Београду и Приштини.

(фото Лола Ђорђевић)

Кордон полиције зауставио око 100 присталица СРС који су кренули ка Центру за културну деконтаминацију (ЦЗКД) уочи отварања фестивала «Мирдита, Добар дан»Од званичника СРС су ту били посланици Миљан Дамјановић и Вјерица Радета, а њима се касније придружио и лидер радикала Војислав Шешељ.

Радикали су прво тражили забрану одржавања тог фестивала, а потом најавили окупљање.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flola.djordjevic%2Fvideos%2F2078796235482393%2F&show_text=0&width=560

Група припадника СРС покушала је да пробије кордон полиције испред Центра за културну деконтаминацију, али је полиција спречила тај њихов покушај.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flola.djordjevic%2Fvideos%2F2078824318812918%2F&show_text=0&width=560

Испред зграде у којој је постављена изложба налази се кордон полиције, а радикали су првобитно стали на десетак метара, а затим и пробали да се «пробију» до зграде.

После инцидента с полицијом, појавио се лидер радикала Војислав Шесељ, који се обратио својим присталицама рекавши им да су они као српске патриоте заустављени у центру Београда, «уместо да заједно с полицијом спречавају ову бруку и отварање фестивала».

Наводећи да у госте с Косова нису дошли људи који признају устав те да су их позвали они који су га одавно признали као независну државу, Шесељ је поручио да «издаја у Србији никад није дуго трајала и да ће доћи време кад ће сви да одговарају због тога».

(фото Лола Ђорђевић)

Организатор протеста Миљан Дамјановић позвао је на протесту на поштовање Устава Републике Србије.

«Јасно вам је ваљда да је то политички скуп», рекао је он.

(фото Лола Ђорђевић)

Током протеста радикала дошло је до вербалног сукоба између радикала и функционера  Либерално демократске партије (ЛДП) Ђорђа Жујовића који је иза полицијског кордона добацивао  провоцирајући након чега га је полиција удаљила даље од радикала.

Радикали су активистима ЛДП, који су с друге стране полицијског кордона, добацивали «Биће дана, доћи ће радикали, сви ћете за издају да одговарате».

(фото Лола Ђорђевић)

У провокацијама није заостала ни активисткиња ЛДП Анита Митић која  је иза кордона добацивала окупљеним радикалима, након чега је опоменута од стране полиције.

Организаторка фестивала “Мирдита, добар дан“ Софија Тодоровић навела је да ће та манифестација бити одржана без обзира на протесте.

 

фото: NewsFront

Упркос уредно пријављеном јавном скупу, јаке полицијске снаге и барикаде спречиле су грађане и активисте „Заветника“ на челу са Милицом Ђурђевић да поставе штанд у Бирчаниновој улици и скупе потписе за забрану шиптарског пропагандног фестивала „Мирдита, добар дан“ и сличних манифестација у будућности.

Кордону се обратила револтирана Ђурђевићева која их је упозорила да крше закон, али и да штите оне који их приказују као силоватеље и злочинце и подсетила их да су њихове колеге гинуле ’99-те да сачувају Србију, а данас они у Београду бране од народа оне који су те колеге убијали.

(фото Лола Ђорђевић)

МУП: Министар забранио уношење фотографије терористичке ОВК

Одлуку да се преко административног прелаза не пренесе фотографија са натписом тзв. „ОВК“, која је требало да буде изложена у оквиру манифестације „Мирдита — добар дан“, која данас почиње у Београду, донео је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

На тај начин, прецизирано је, министар није дозволио да се у Београду под плаштом „уметности“ промовише терористичка организација (ОВК).

фото: NewsFront

„Одлуку је донео лично министар Стефановић, а реч је о фотографији на којој је приказан и транспарент терористичке ОВК“, поручују из МУП-а.

Чланица косовског тима уметника, сликарка Елиза Хоџа, покушала је, наиме, да у Београд донесе фотографију из времена рата на Косову, која има натпис тзв. ОВК и заставу Албаније, али јој полиција на административном прелазу Мердаре то није дозволила.

фото: NewsFront

ИЗВОР: Танјуг/NewsFront

30.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.