АКТУЕЛНО

ДРЖАВА ПРОТИВ РАДНИКА (ЕМИСИЈА – „ГОША“)


22.марта 2017.године у хали Фабрике шинских возила ОБЕСИО СЕ РАДНИК. Јавност тек тада сазнаје да радници фабрике „ГОША“ годинама раде БЕЗ ПЛАТЕ. „ГОШУ“ је 2007.године купио бизнисмен из Словачке. 2014.године престала је исплата плата радницима, а пореза и доприноса држави. Некадашња Фабрика за прoизводњу шинских возила, теретних и путничких вагона данас је у СТЕЧАЈУ.

Фабрика „ГОША“ која је данас пред банкротом била би само још једна фабрика у Србији која је пропала после приватизације. Штрајк радника „ГОШЕ“ био би још само један у низу штрајкова незадовољних радника да позадина целе приче није другачија од оне која је јавности позната.

Сви догађаји у фабрици „ГОША“ од приватизације 2007.године показали су према истраживањима ИНСАЈДЕРа да је „ГОША“ могла да опстане и да радници нису морали да остану без посла. Само да су представници надлежних институција радили свој посао. У овом случају нису спроводили адекватну контролу, дозволили су сумњиве послове нових власника, који су довели на крају до пропадања фабрике и до штете за буџет Србије. Највећу штету претрпели су радници фабрике који су свој посао радили, а нису били плаћени скоро четири године. Због свега тога „ГОША“ је најбољи пример на коме се виде све слабости система у којем се закони не поштују, у којем пословање у приватном сектору може постати неконтролисана сива зона у којој је дозвољено све, у којој је дозвољено кршење закона у интересу власника фабрике.

Истовремено, држава чији су радници грађани ове земље, у оваквим случајевима не ради ништа да раднике заштити већ се понаша као да су и они продаит заједно са фабриком.

„Оно што радницима није јасно је зашто је држава дозволила да се четири године не уплаћују порези и доприноси. Књижице нисмо имали, здравствено осигурање…“

 

Некада је фабрика „ГОША“ била град за себе. Смедеревска паланка живела је од „ГОШЕ“, држава је годинама зарађивала од онога што су радници те фабрике производили. Фабрика „ГОША“ била је прва, једина и највећа фабрика за производњу шинских возила, путничких и теретних вагона. Почела је са радом 1923.године, у СФРЈ је 95% шинских возила које је саобраћало у то време било произведено у „ГОШИ“, осим у региону огромно тржиште је имала у Азији. Из ове фабрике израстао је гигант бивше Југославије ГОША холдинг, систем који је осамдесетих запошљавао чак 12.000 радника… Од 11 фабрика које су радиле у оквиру холдинга данас је остало само две: Фабрика опреме и машина и ГОША монтажа.
16.маја 2018.године најстарија фабрика „ГОША“ напунила је 95 година, али је отишла у СТЕЧАЈ, односно пред банкротом је.

ИЗВОР: Insajder Video

———

31.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић