АКТУЕЛНО

ДИПЛОМАТСКЕ АКТИВНОСТИ ДВЕРИ У БУГАРСКОЈ ТОКОМ МАЈА


Срби и Бугари, као православни народи на Балкану, имају одређене заједничке интересе, а једна од лепих акција Двери и колега из Бугарске је организација одласка на море за двадесетак малишана са КиМ.

Поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом, у Бугарској је организовано неколико паралелних активности, тако је било и у Варни, највећем бугарском приморском граду. Горан Игић, члан Председништва Двери званично је присуствовао коктелу у Руском конзулату, које је за само одабране званице приредио Њ. Екселенција конзул Сергеј Николајевич Љуканчук.

Свечано га је представио као представника Двери представник Руског клуба пуковник Сергеј Волков, а руски конзул је показао завидан ниво познавања српске политичке сцене. Подсећамо, да су Двери биле једина српска политичка парламентарна опција, која је била на Криму на недавном економском форуму, где је била наша делегација на челу са председником Двери Бошком Обрадовићем и народним послаником Иваном Костићем.

Горан Игић на Софијском Универзитету на међународној медијској конференцији

У неформалном делу коктела, многи представници других земаља, попут Италије, Белорусије и других желели су да поразговарају и наше присуство је било приметно.

Друга активност, која је по много чему била јединствена десила се, такође у Варни. Наша вишечлана делегација (Горан Игић, Бојан Симић, Драгана Милићевић, Ивана Стојановић и Оливера Марковић) на предлог Диане Алексиеве из Бесмртног пука, имала је сусрет са бугарским ветеранима, антифашистима (најстарији има 103 г.), углавном члановима и Црвене Армије (један је био командант совјетске подморнице), који су били веома љубазни, али и забринути, због срљања Бугарске у НАТО.

У руском конзулату са Дианом Алексиевом

Констатација с њихове стране је била, да никад више не сме да се дозволи сукоб међу православним народима на Балкану и да је политичка елита корумпирана и да је једино решење за повезивање Срба и Бугара, што јаче руско присуство на Балкану (буквално је тако рекао један од ветерана). Такође, пожелели су нам да не дамо Косово окупаторима.

Под руском заставом у Варни

И трећа активност, коју треба прибележити јесте учешће на Другој медијској конференцији у Софији 14. маја, нашег представника Горана Игића, који је одржао предавање под називом „Југосфера и(ли) југоинерција у медијима Западног Балкана“.

Горан Игић, Блумберг ТВ у Софији

Све те активности доприносе бољем разумевању у српско-бугарским односима, о чему сведочи и недавни боравак наше деце са Космета у црноморском летовалишту, чији је вођа пута био Горан Стојановић, из Грачанице, иначе члан Главног одбора Српског покрета Двери.

Варна на Дан победе пуна Српчади са Космета

Горан Игић, Варна, централни хол конзулата

ИЗВОР: ДВЕРИ

————

4.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић