АКТУЕЛНО

И би Сабор на Јелици: Више од две хиљаде верника, Свету Литургију служило 47 свештеника и свештеномонаха (фото, видео)


У Манастиру Светог Николаја на Јелици у недељу, 3.6.2018. године, одржан је шести молитвени црквено – народни сабор Епархије рашко-призренске у егзилу. Почео је Светом  архијерејском Литургијом којом је начелствовао Епископ Г.Г. Артемије Радосављевић, а затим је одржана свечана академија са пригодним беседама и појањем. Овогодишњи сабор био је посвећен је, како се у позиву наводи, „светим царским мученицима Романовим”.

У храму Светог Николаја Мириклијског у селу Лозница код Чачка окупило се више од 2.000 верника, од Косовске Витине и Ораховца на југу – до Куле на северу Србије, молећи се Господу за милост.

Дочекани су, поред осталог и штампаном посланицом која бележи ове реченице Светог владике Николаја Велимировића:

„Савест наша нас приморава да плачемо када Руси плачу, и да се радујемо када се Руси радују. Велики је дуг наш пред Русијом. Може човек бити дужан човеку, може и народ – народу. Али, дуг којим је Русија обавезала србски народ 1914. године, тако је огроман, да њега не могу вратити ни векови ни поколења. То је дуг љубави, која свезаних очију иде у смрт, спасавајући свог ближњег. Нема веће љубави, него да ко положи душу своју за другове своје – то су речи Христа. Руски цар и руски народ, неприпремљени ступивши у рат за одбрану Србије, нису могли не знати да иду у смрт”.

Владика Артемије саопштио је да су сабору присуствовала посланства православних верника из Руске Федерације, Пољске и Румуније.

Владика је изјавио за Глас западне Србије:

„Данас је свету литургију служило 47 свештеника и свештеномонаха из наше расељене Епархије а има нас много више што својим речима, животима и делима сведочимо ону веру коју је Господ донео људима, ону веру коју су апостоли проповедали. Нажалост, данас је та вера угрожена свејересју екуменизма, али Богу хвала овај, шести по реду Сабор, величанственији је него сви претходни.

Ктитор манастирски, Милоје Стевановић вели:

„Мени је Господ учинио милост да саградим ову светињу и примим прогнане рашко – призренске монахе. Са свих страна српских земаља овде се данас сабрао православни народ, дакле људи који негују светосавље у срцу своме, и чврсто стоје на светоотачком предању. Највећа радост коју човек може да доживи то је да на његовом бившем имању цвета молитва из оволико грла и срца.”

 

***

ИЗВОР вести као и видео прилог портала Глас западне Србије, фото Биљана Диковић

***

https://www.facebook.com/nera.jovanovic/videos/10215999080107430/

САБОР 2018. – ФОТО: Нера Тркуља

4.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

4 replies »