АКТУЕЛНО

НАРОД НА НОГАМА: Малинарима стиже појачање, протести и у другим градовима?


Произвођачи малина и даље у Пријепољу блокирају магистрални пут кроз Србију ка Црној Гори, Београд – јужни Јадран, што би могло да потраје и до десет дана.

Учесници протеста држе у блокади магистрални пут Пријепоље – Бијело Поље и истичу да протест неће прекинути док аконтна цена малине не буде 180 динара.

Малинари протекле ноћи нису успели да се договоре с представницима Министарства пољопривреде да се откупна цену повећа. Министарство им је поручило да „адреса“ за тај захтев није држава, већ да тржиште диктира цену.

Произвођачи малина тврде да минимална откупна цена килограма тог воћа не би смела да буде нижа од 1,5 евра, да би надокнадили трошкове производње.

Они су и прошле године протестовали током бербе, надајући се да ће уз помоћ министарстава пољопривреде и трговине наћи неко решење.

Иначе, малинари најављују да ће од понедељка протест подржати и Савез малинара Србије „Српска малина“.

Савез малинара Србије „Српска малина“, који има чланове у 13 градова западне Србије, одлучио је да подржи тај протест и позвао представнике „Лимске долине“ да у понедељак у привредној комори Ужица учествују у разговору са хладњачарима по питању аконтних цена за род 2018. године.

Председник управног одбора „Српске малине“ Милан Ђукић изјавио је да ће се, уколико се не постигне договор са представницима хладњачара и Министарства пољопривреде, протести проширити и на друге градове западне Србије.

Мирсад Обућина из истог Савеза каже за Танјуг да ће већ данас пут Пријепоља кренути аутобуси са њиховим члановима.

Регионална ТВ Н1 је пренела да је председник Удружења „Лимска долина“, Санел Диздаревић рекао да ће ове године почетне цене малина бити лоше.

„Прво се намире купци и препродавци, па нама шта остане. С тим разлогом смо се и окупили, да пошаљемо поруку нашем председнику (Србије, Александру) Вучићу да нам изађе у сусрет и да се доведе инвеститор у Пријепоље који ће радити прераду малине и упослити раднике, и овај производ пласирати на светско тржиште“, рекао је Диздаревић.

Диздаревић је упозорио да ће протест у Пријепољу трајати и до десет дана, све до испуњења захтева.

Председник Управног одбора пољопривредних произвођача Ужице Милија Лазић каже да преговори који су вођени претходне ноћи нису успели, јер им је делегација владе „нудила скроз нешто друго од онога шта су наши стварни захтеви“.

„Већ годину дана молимо владу и све државне институције да нас саслушају и помогну да ово разрешимо, да натерају хладњачаре да схвате да ми нисмо надничари на њиховом њивама већ њихови пословни партнери, да смо упућени једни на друге и да треба да сарађујемо, а не да се они понашају као неки монополости који ће одређивати цену, услове и све… Ми знамо да има основа да аконтна цена малине буде 180 динара“, истакао је Лазић.

Протест малинара организовали су Удружење пољопривредних произвођача „Лимска долина“ из Пријепоља и Прибоја и Удружење пољопривредних произвођача из Ужица.

(B92, BETA, Танјуг)

Увози се малина из Марока у Србију? 125 гр је 351.99 динара.

СЛОБОДАРИ: Полиција да контролише накупце, а не да туче сељаке!

Саопштење Народног слободарског покрета поводом физичког сукоба припадника српске полиције са незадовољним малинарима у општини Пријепоље приликом којег су повређене четири особе. Саопштење Слободара преносимоу целости:

„У Србији многе ствари делују потпуно апсурдно, па тако полиција грубом силом реагује на протест малинара, а до сада никада није реаговала на деценијски криминал и нетржишно понашање разноразних накупаца, увозника и извозника пољопривредних производа.

Нећемо претерати уколико кажемо да мафијашки картел који постоји у српској пољопривреди по обиму посла и штетности по народ и државу превазилази и нарко картеле.

Питам се ко дозвољава хладњачарима да договорно спуштају цене воћа и поврћа у откупу?

Ко допушта монополе у извозу житарица?

Ко дозвољава неконтролисан увоз меса из иностранства?

Одговор је јасан.

Држава својим чињењем или нечињењем допушта нетржишне услове у којем штету имају само пољопривредни произвођачи.

И онда не треба да чуди што нам из иностранства не долази озбиљан капитал у пољопривредну производњу и зашто само међународни и домаћи хохштаплери виде интерес.“

Извор: Србин.инфо

ФБР КОМЕНТАР:

На Фејсбуку је неко коментарисао: „Побуњеници због цене горива да блокирају хладњаче за откуп малине а малинари пумпе“. Одлично, свесни смо кад се повећа цена горива да ланчано повећавају све цене у Србији, имају оправдање за завлачење руку у наше ионако празне новчанике.
А онда сви заједно да захтевају да се потпуно среди комплетно стање живота човека у Србији, јер је са овим законима који су уведени са запада – неуставним (примењујемо и усклађујемо законе са „нечим“ у шта још „нисмо ушли“, а то је противзаконито) просто НЕМОГУЋ ЖИВОТ ОБИЧНОМ ЧОВЕКУ…
Због наше деце и њихове будућности МОРАМО РЕШИТИ ОВО НЕИЗДРЖИВО СТАЊЕ.
Нека је почело са МАЛИНАРИМА, а нека заврши са РЕШЕЊЕМ СВИХ ПИТАЊА КОЈА НАМ ОТЕЖАВАЈУ ЖИВОТ а интересним групама и појединцима пуне џепове…

ВАРШАВА: Протест против ПРИСИЛНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ у ПОЉСКОЈ (2.6.2018) 

Видоје Марјановић Сви дошли до памети – само ми остали мутави…

***

Видео прилози разних медија

ПОЉОПРИВРЕДНИК је у Србији УНИШТЕН!

ПРОТЕСТ ТРАЈЕ…

https://www.facebook.com/tv5ue/videos/1908526709165900/

А ОВАКО ЈЕ ПОЧЕЛО…

Протести против цене горива – 8.јуна широм Србије

Почело је у Панчеву, а исказивање незадовољства због поскупљења горива и акцизних намета,полако се шири Србијом.

Прем информацијама са друштвених мрежа,возачи у Србији организују се за масовне протесте у више градова. За 8.јун у 17 часова заказана је получасовна блокада кључних саобраћајница широм Србије у знак протеста.

Наводно, реч је о 30-ак градова, за сада. Незванично, међу њима ће бити Пожаревац, Велико Градиште и Петровац на Млави, и комшије Смедеревци су се већ организовали за протест.

Интернет заједница која је настала пре неколико дана повезивањем возача из свих крајева Србије тренутно броји више од 40.000 чланова.

Захтеви су следећи:

ИЗВОР: ebranicevo.com

—-

4.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Да ли се протесту малинара придружују радници који мјесецима не примају плате, људи који се боре за породичне вриједности, против присилне вакцинације, одузимања дјеце, дио нрода који се бори за КОСМЕТ у састатву Србије, они који се боре за чистотy вјере Православне… или ће све ово ипак да се заврши као још један одвојени протест одређене групе људи која се бори за неке своје интересе?

    Свиђа ми се

  2. Ne dajte braco proizvodjaci da vas opet prevare.Vi treba po logici stvari da diktirate cene a ne neko ko nema blage veze sa proizvodnjom bilo cega,ne nakupci i kojekakve bitange iz vlade i drzavne uprave.Vasi troskovi i zarade su na prvom mestu a ostali neka budu zadovoljni sta im ostane jer ako sebe ne nadju u tome neka idu a vi se organizujte i nadjite resenje,napravite hladnjace i nekakve preradjivacke pogone,neka se paraziti nose u tri p.m.
    Nemojte popustati.

    Свиђа ми се