АКТУЕЛНО

Блокада код Пријепоља се наставља до испуњења захтева – Малинари огорчени изјавом премијерке Ане Брнабић


Малинари који, од суботе блокадом саобраћајнице ка Црној Гори, код Пријепоља, захтевају да цена малине буде 180 динара огорчени су изјавом премијерке Ане Брнабић и поручују да на уцене неће пристати

Фото: Данас

Премијерка је саопштила да ће представници државе разговарати са малинарима „када се буду понашали одговорно и када буду одблокирали магистралу“, те да ће „од министра пољопривреде тражити да са њима не разговара, јер је то“, како је поручила, „погрешан сигнал – да кад год имате захтев, одете, блокирате путеве и тако практично уцењујете Владу да се види са вама“.

– Сва власт је у њиховим рукама и могу да нас приме или да одбијају да разговарају са нама. Због премијеркиног условљавања, ништа нам не преостаје, него да будемо на улици. Људи су револтирани и огорчени њеном изјавом, али то нам је дало додатни мотив да истрајемо у нашим захтевима, казала је за Данас Слађана Станковић, председница Удружења пољоривредних произвођача Ужице које је, уз удружења малинара „Лимска долина“ из Пријепоља и Прибоја, организатор протеста.

Пријепољски Клуб привредника је данас најавио да ће компаније, које су чланице те асоцијације, бити принуђене да око 2.000 запослених упуте на принудни одмор или да их отпусте, јер трпе велике штете због блокаде магистрале. Клуб је позвао државу да реагује, а поједини предузетници су најавили и тужбе против малинара.

Поједни предузетници понашају се бахато, насрћу на наше људе и мисле да могу да раде шта хоће само зато што су богати, па су покушали да пробију блокаду. С друге стране, велика подршка стиже нам од других привредника, који нам доносе сокове, воду и храну и на томе смо им захвални, казала је Станковићева и поручила да малинари неће одустати до испуњења захтева.

Владан Попадић, председник Скупштине истог Удружења, казао је за Данас да је председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић предложио да организује одлазак представника малинара на разговор са премијерком Брнабић и шефом државе Александром Вучићем, под условом да одблокирају магистралу.

То није била званична понуда, већ је он то само предложио и рекао да ће нам се јавити ако са њима успе да ступи у контакт. Међутим, не могу ја да донесем одлуку о томе, већ о томе мора да се изјасни наш Управни одбор и чланови Удружења, поручио је Попадић.

ИЗВОР: Н.Ковачевић-ДАНАС

***

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ – ЗАМОЛИО „ДА СЕ ПРЕКИНЕ БЛОКАДА КОЈА ТРАЈЕ 4.ДАН“

Председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић разговарао је данас са произвођачима малина који већ четврти дан, у знак протеста због ниске откупне цене, блокирају магистрални пут према Црној Гори. Зиндовић је за нашу телевизију рекао да ће покушати да оствари контакт између произвођача и представника ресорног министарства у смислу доношења адекватног решења.

***

СА МАЛИНАРИМА РАЗГОВАРАЛО РУКОВОДСТВО ОПШТИНЕ

фото: listpolimlje.info

Након састанка који је одржан данас, комплетан Штаб за ванредне ситуације заједно са члановима Општинског већа, функционерима СО и Општинске управе, упутио се ка малинарима који од суботе држе под блокадом магистрални пут ка Црној Гори.

Њима све обратио Драгољуб Зиндовић, председник општине Пријепоље а уједно и командант Штаба за ванредне ситуације и предочио да су због блокаде пута све виталне функције у граду доведене у питање.

„Наша одлука је да поразговарамо са вама и покушамо да нађемо разумно решење. Морате бити свесни да се блокадом магистрале наноси огромна штета пријепољској инфраструктури. Ако нам страдају мостови и и путеви због теретних камиона који пролазе кроз град, штету нећемо моћи надоканадити ни у наредних десет година. Људи су нервозни, чекајући по неколико сати у колонама. Шта ће се десити ако неко настрада? Због блокаде трпе све службе и сви становници Пријепоља, иако знате да овај проблем не може решити локална самоуправа, рекао је Зиндовић.

Санел Диздаревић, председник пољопривредног удружења „Лимска долина“ које је и организатор протеста изнео је проблеме због којих су малинари решени да не одустану од својих захтева:

„Од првог дана блокаде дозволили смо Служби хитне помоћи, комуналним радницима и људима који се дијализирају слободан пролазак. Свесни смо одговорности и последица али немамо други начин да решимо проблем. Знате и сами колико је за последњих неколико година општина приходовала од производње и колико је унапредила њену инфраструктуру. Сматрам да је проблем ниске откупне цене овде израженији јер смо у мешовитој средини, а нашли смо се у месецу Рамазана,па се и полиција склонила са улица а ми смо остали препуштени себи самима. Ми не тражимо само реалну цену већ нудимо и конкретно решење и тражимо од председника Вучића да искористи свој ауторитет и доведе у Пријепоље инвеститоре који би уложили у прерађивачке капацитете. Што се конкретно тиче прошлогодишње откупне цене, хладњачари из Пријепоља су нас изневерили и нису платили разлику од 20 динара, као што су то учинили остали хладњачари у Србији. У Пријепољу је ове године почело и дневно формирање цене а то нема нигде у Србији, навео је само неке од проблема Диздаревић.

Након разговора са представницима локалне сампуправе, Диздаревић је обећао да ће у току дана разговарати са малинарима и донету одлуку о даљим мерама које ће предузети.

ИЗВОР:  listpolimlje.info

Привредници упозоравају: Ако се блокада брзо не уклони без посла остаје 2000 радника у Пријепољу

Уколико се убрзо не реши проблем са малинарима, који већ четврти дан држе под блокадом магистрални пут за Црну Гору кроз Пријепоље, 2.000 радника тамошњих фирми биће упућено на принудни годишњи одмор.

ФОТО: vestiprijepolje

Ово је данас најављено после састанка пријепољског Клуба привредника, са ког је указано да приватне фирме због блокаде магистрале трпе велику штету због проблема у транспорту готове робе, набавци материјала, отежаног доласка радника на посао.

– Молимо све поменуте да у што краћем року нађу компромисно решење како би се наставило нормално функционисање живота у овом граду. Ако држава не учини нешто, приморани смо да све раднике отпустимо, а ради се о великом броју, око 2.000. Поводом коришћења алтернативних праваца сналазимо се сами, организујемо дежурства како би саобраћај функционисао што боље, колико је то могуће у овој ситуацији – наведено је у саопштењу Клуба привредника из Пријепоља.

Иза овог упозорења стало је 25 предузећа у општини Пријепоље. Они наглашавају и ће саобраћајнице у граду бити уништене, јер нису прављене за оволики број возила, и то још теретних.

– Напомињемо да се алтернативни правци о којима причамо састоје од два моста, од којих је један напукао већ годину дана, а други је урађен нов, носивости 10 тона. Из свега речено јасно је да ће инфраструктура у овом граду бити уништена. На жалост, нико од надлежних не регулише саобраћај на алтернативним правцима и молимо исте да се укључе у организацију – стоји у саопштењу Клуба привредника из Пријепоља, које је упућено и премијерки Ани Брнабић, министру Расиму Љајићу и председнику Привредне коморе Марку Чадежу.

ИЗВОР: ПП Медиа/vestiprijepolje

***

ПОВЕЗАНО:

*У петак блокада Ибарске магистрале код Љига због енормног раста цена горива

*НАРОД НА НОГАМА: Малинарима стиже појачање, протести и у другим градовима?

*Откупна цена малине „у магли“, спремају се протести, блокаде…

———-

5.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић