АКТУЕЛНО

ЦХФ СРБИЈА: ПРОТЕСТ 6.јунa у 12 часова испред Уставног суда у Београду – Саопштење и снимак конференције за медије


У среду 6. јуна 2018. године, почеће протест грађана угрожених кредитима индексираним у валути швајцарског франка. Окупљање је испред Уставног суда у Београду, ул. Булевар краља Александра 15, тачно у 12 часова.


Након кратког задржавања у Уставном суду где ће бити предате иницијатива за оцену уставности Одлуке НБС-а из 2011.године, као и протестна нота Поверенику за приступ информацијама од јавног значаја, који заједно са централном банком не дозвољава да подаци о задужењима банка у иностранству и после 10 година постану јавни, скуп ће наставити шетњу ка Министарству финансија ради предаје пореске пријаве због основане сумње да банке не плаћају порезе на све услуге које врше, а затим ће се званично поновити захтев Националној корпорацији за осигурање стамбених кредита за раскид полиса осигурања и тиме престанка даљег јемства свих пореских обавезника за лоше пласмане банака.

Протестна шетња ће се завршити испред зграде Врховног касационог суда, ул. Немањина 9, где ће почети непрестани протест укључујући и штрајк глађу, све до заузимања правног става ВКС-а поводом спорних кредита.

Обзиром да је Србија остала једина од 14 земаља у којој се спорни кредити и даље третирају као поштени и дозвољени, тражимо да се Врховни касациони суд ХИТНО изјасни о истима, имајући у виду да су од озбиљног поремећаја узајамних давања прошле више од 3 године, да нижестепени судови имају различиту праксу и очигледно одуговлачење у овим поступцима, као и да је терет спорних кредита постао неиздржив, посебно у години када се поново очекује нагли скок валуте швајцарског франка.

Позивамо све кориснике кредита и све поштене грађане који финансирају ове спорне кредите да нам се придруже у борби за основна права сваког човека – права на живот, здравље и достојанство.

Позивамо све медије да пренесу овај наш позив на протест, ради бржег решавања проблема, са што мањим последицама.

Београд, 04.06.2018.године
УПРАВНИ ОДБОР
ЦХФ СРБИЈА

***

„Догорело до ноката“ – штрајк глађу задужених у швајцарцима

Они који су кредите узимали индексиране у швајцарским францима кажу да њихови проблеми са плаћањима из дана у дан постају све већи. Зато за среду најављују протест и штрајк глађу. Њхов основни циљ је да добију коначан став Врховног касационог суда о тим кредитима, а пред зградом суда ће остати све док се то не догоди.

„Што каже наш народ – догорело до ноката“, тим речима дужници банкама у швајцарским францима објашњавају зашто су се одлучили на штрајк глађу.

И поручују да агонија траје годинама, док се дуговања гомилају.

„Последње три године су три године пакла у којима човек више не зна где да се окрене кад је у питању Инфостан, искључивање струје, кад је у питању враћање дугова, кад је рата прешла износ плате због раста швајцарског франка који је де фацто 2015. године почео да дивља“, каже Ивица Стојановић из Удружења ЦХФ Србија.

Протест ће, кажу, због кршења Уставом загантованих права на живот и егзистенцију, почети пред Уставним судом. Наставиће шетњу поред канцеларије Повереника и Министарства финансија, а завршити је у Немањиној пред зградом Врховног касационог суда.

„Нећемо се померити док не добијемо црно на бело шта Врховни касациони суд мисли о овим кредитима и који је то налог нижестепеним судовима“, каже адвокат Јелена Павловић.

Сања Вујановић из Удружења ЦХФ Србија наводи да су Врховном касационом суду још пре две недеље поднели захтев да се тај став заузме у што скоријем року, до 1. јуна.

„То је био петак, они се нама нису јавили ни огласили ни по којем основу, као што нас генерално све институције игноришу“, додаје она.

Од Владе, пак, немају никаква очекивања, нити Влада у то питање жели да се меша.

„Влада поштује институције, како буде судство одлучило тако ће да раде и банке. Ја немам са тим ништа, нити могу да дајем било какве изјаве у вези са тим“, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Јелена Павловић каже да им се чини да се највише државне институције, укључујући и Владу и Министарство финансија, не баве овим проблемом.

„И просто не мислимо да ће они било шта да ураде на овом пољу, јер да су хтели до сада би урадили“, сматра Павловић.

Коментарисање би, додаје Брнабић, могло да се тумачи као притисак на судство. На одлуке судова, кажу, не желе да утичу ни они који ће од среде, ипак, боравити испред Врховног касационог суда.

ИЗВОР: Н1

***

ПОВЕЗАНО:

*Позив на протест свим медијима, организацијама и поштеним грађанима Републике Србије

*НАЈАВА: ЦХФ СРБИЈА – ПРОТЕСТ и ШТРАЈК ГЛАЂУ 06.06.2018.године у 12 часова испред Уставног суда до објаве правног става Врховног касационог суда по питању спорних кредита

*Трибина „Швајцарац балканска клопка“ у Новом Саду: Клијенти пишу тужбе, чека се и пресуда о НИШТАВОСТИ по угледу на решења у 14 земаља Европе

*НАЈАВА: НОВИ САД – РЕГИОНАЛНА ТРИБИНА “ШВАЈЦАРАЦ – БАНКАРСКА КЛОПКА“

*ПРОТЕСТ Удружења ЦХФ Србија: ЦХФ кредити су банкарска превара, у проблему 100.000 људи, судови да суде по закону (фото, видео)

*ПРОТЕСТ: У ИМЕ НАРОДА! СТОП НЕЗАКОНИТОМ ПОСЛОВАЊУ БАНАКА! (13.април у 12 часова испред зграде Владе Србије)

*Незаконитост и непоштеност уговора о стамбеним и хипотекарним кредитима индексираних у валути швајцарског франка (видео)

*Одржана регионална трибина „Швајцарац – банкарска клопка“ (видео)

*РЕЧЕНО И ПРЕЋУТАНО: Кредити у еврима, швајцарцима или динарима – Да ли је на помолу деиндексација свих кредита? (видео)

*ЦХФ СРБИЈА: Десет земаља Европе су већ решиле овај проблем, предали Захтев институцијама за хитан састанак (видео)

*Биљана Диковић: Кредити код страних банака или Како преживети сутра, или до сутра…

*Биљана Диковић: Зоран Тасић – СТРУЧНО И ЈАСНО О ПРОБЛЕМУ, САДАШЊЕМ СТАЊУ КРЕДИТА, КЛИЈЕНАТА И БАНАКА И ЈЕДИНОМ И МОГУЋЕМ РЕШЕЊУ

————–

4.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић