АКТУЕЛНО

Брамерц и Мерон: Пресуда Радовану Караџићу 2018, генералу Ратку Младићу 2020


Жалбени поступак у предмету Радована Караџића требало би да буде окончан до краја године, а у предмету Ратка Младића до краја 2020, најавили су данас главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МИКТ) Серж Брамерц и председник суда Теодор Мерон пред Саветом безбедности УН.

БРАМЕРЦ и МЕРОН, фото: N1

Жалбени поступак у предмету Радована Караџића требало би да буде окончан до краја године, а у предмету Ратка Младића до краја 2020, најавили су данас главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МИКТ) Серж Брамерц и председник суда Теодор Мерон пред Саветом безбедности УН.

– После изрицања другостепене пресуде у предмету Шешељ, преостала су само три предмета. Предвиђено је да жалбени поступак у предмету Караџић буде окончан до краја 2018. године, док се за суђење у предмету Станишић и Симатовић и жалбени поступак у предмету Младић очекује да буду окончани до краја 2020. Тада би преостао само евентуални жалбени поступак у предмету Станишић и Симатовић – рекао је Брамерц.

Говорећи о трагању за несталим особама у бившој Југославији, Брамерц је напоменуо да су многи актери преузели иницијативу да покрену то питање с Тужилаштвом и да затраже његову помоћ.
– Хитно су потребни напори како би се ојачало трагање за несталим особама. Десет хиљада породица са свих страна, још не зна судбину својих вољени – истакао је Брамерц.

Нагласио је да Међународни комитет Црвеног крста покреће петогодишњу стратегију за подршку трагању за несталим особама, као и да је Тужилаштво опредељено за пружање сваке могуће помоћи.

Он је, међутим, рекао да су „власти дале много обећања за подршку том раду која остају само на папиру“ и поручио да је „политичка воља потребна како би се створили услови да сведоци приступе с информацијама“.

„Потрага за несталим особама представља хуманитарни императив. Време је да политичке власти преузму одговорност за своја обећања и да покажу храброст и оставе по страни све друге факторе“, поручио је Брамерц, наводи се у саопштењу МИКТ.

О активностима Механизма говорио је и председник Механизма Теодор Мерон, који је подсетио да је жалбени претрес у предмету Шешељ одржан 13. децембра 2017, а другостепена пресуда 11. априла ове године.

Навео је да је жалбени претрес у предмету Караџић одржан 23. и 24. априла, а да је циљ да се поступак у предмету оконча до децембра обе године, знатно раније него што је претходно планирано.

Оценио је да постоји добар напредак у другим актуелним предметима као што су поновно суђење у случају Станишић и Симатовић, и додао да су најаве жалби поднете у предмету Младић.

Мерон, који је данас поднео редовни шестомесечни извештај Савету безбедности УН о раду тог суда, истакао је да је Механизам постао самосталан први пут после затварања Трибунала за бившу Југославију, а након што је преузео пуну одговорност за резидуалне функције МКСЈ и МКСР.

Он је указао да се Механизам суочава с неочекиваним изазовима без преседана у вези с ограничењима ресурса од почетка године.

Механизам је помогао недавно оснивање Информативног центра о МКСЈ у Сарајеву и намерава да подржи сличне иницијативе у будућности, рекао је Мерон.

На седници Савета безбедности Уједињених нација данас је представљен редовни Извештај о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МИКТ), који је наследио Хашки трибунал.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———

6.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »