АКТУЕЛНО

Осуђени Срби у Естонији у катастрофалним условима издржавају казне


Међународни комитет Црвеног крста затражио је од предсједника Механизма у Хагу Теодора Мерона да предузме одговарајуће мјере за побољшање услова у којима у затвору у Естонији издржавају казне хашки осуђеници Милан Мартић, Драгомир Милошевић и Милан Лукић.

Међународни комитет Црвеног крста, чији су се представници недавно лично увјерили у катастрофално стање у естонском затвору у Тартуу, писао је Мерону о изузетно тешким условима у којима Мартић, Милошевић и Луковић издржавају казне, пишу Вечерње новости.

Од Мерона је затражено и да одговори на питања у вези са основним људским правима српских осуђеника.

Кључни проблем српским затвореницима је језик, а тиме и неадекватно лијечење, јер естонским љекарима не могу да објасне шта их боле нити их разумију када им они неку терапију, пишу Новости.

Београдски дневник напомиње да српске осуђенике превозе у кавезу када их воде на специјалистичке прегледе, а док их љекари прегледају везане су им руке и ноге.

Немају ни могућност да раде у затвору, а обавезни су да плаћају струју, храну и средства за хигијену. Не могу да читају књиге на српском језику, јер у затвору није дозвољен пријам пакета, а укинут им је и сателитски програм на српском језику.

Мартић је неко вријеме био у самици, јер није обрисао ходник због упале нерва у руци, а то није могао да објасни, док је Лукићу даноноћно било упаљено свјетло у ћелији што му је потпуно пореметило сан.

Мартићев бранилац Предраг Милованчевић је потврдио да су више пута жалили суду у Хагу на неодговарајуће услове у Естонији након чега је Мерон писао Естонији и изражавао забринутост, а Естонци одговарали да је све у складу са њиховим законима.

– Кажу, Мартић не зна ни естонски ни руски језик, а немају преводиоца. Како га онда лијече када не разумију шта га боли? Прије него што је послат у Естонију обавијестили смо суд о свему, али они су га, ипак, послали тамо знајући какви су услови – рекао је Милованчевић.

Према његовим ријечима, Мартић, који је дијабетичар, у Естонији је потпуно лишен могућности ресоцијализације, забрањено му је пушење, а мјесецима није могао да поправи зуб.

Мерон је раније одбијао молбе српских осуђеника да их пребаци у другу државу на издржавање казне, упркос томе што су браниоци тројице осуђеника, као и Министарство правде Србије указивали на нехуман третман, неспровођења поступка ресоцијализације и сурове услове који су далеко испод европских затворских стандарда.

Образложење је било да „наведене притужбе нису довољан разлог“, пишу Вечерње новости.

Службеник у Механизму недавно је српском дипломати у Холандији рекао да је упознат са тешким условима издржавања казне и да је на то више пута скретао пажњу Мерону.

Финска се изјаснила да је вољна да преузме српске осуђенике, па је Србија замолила Механизам да размотри ту могућност.

ИЗВОР: РТРС

——-

9.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

3 replies »

 1. ПОД ХИТНО ТРЕБА ОСЛОБОДИТИ ГОСПОДУ МИЛАНА МАРТИЋА И МИЛАНА ЛУКИЋА И ДА СЕ ОСЛОБОДЕ И ПРЕБАЦИТИ ИХ У РЕПУБЛИКУ СРБСКУ ТАМО БИ ИХ ЉУДИ СРБИ ДОЧЕКАЛИ УМЕСТО ДА СЕ ИЗ СКРАЋЕНЕ СРБИЈЕ ТРАЖИ ПРЕБАЦИВАЊЕ У ФИНСКУ СЛОБОДА ЗА БРАЋУ СРБСКУ КОЈА РОБУЈУ У ТЗВ казаматима У БИЈЕЛОМ СВИЈЕТУ СРБСКА РЕПУБЛИКО И СВЕТО КОСОВО МЕТОХИЈА ЗОВУ БРАЋУ КА ВИЛА СА НЕБЕСА У СВОЈЕ МАЈЧИНСКО КРИЛО И ОЧИНСКО НЕК БИ ЗАШТИТНИК ВАСОЈЕВИЋА ПЛЕМЕНА СВЕТИ АРХАНДЂЕО МИХАИЛО ДАО ДА ТАКО БУДЕ КАКО ЗБОРИМ ДА ОН ПРЕСУДИ СВОЈИМ МАЧЕМ ПРЕСУДИ ТЗВ хашким судијама БОЖЕ ПОШАЉИ ТВОГ АНДЂЕЛА ДА РАЗБИЈЕ хашка казаматска ВРАТА АМИН БОЖЕ ДАЈ СССС

  Свиђа ми се

 2. Ужас….

  Ни један народ у историји није имао овакво понижавање,као ми сада од ових издајника и зликоваца..

  Утркују се ко ће бити гори,да би добио награду од ментора…

  А народ је као остала марва…битно је да имамо звезде гранда,фарме,и не знам како се зову остале наказне ријалити емисије…

  А стока ко стока….

  Свиђа ми се

 3. Има ли Србија дипломате у Холандији или им је забрањен приступ Србима зато што су Срби.
  Држава треба да свим грађанима пружи безрезервну помоћ, без обзира шта се урадили и где се налазе.
  То је за Америку правило, и за Израел, и за Русе, само се ВИП Срби праве важни да помажу непријатељима, а нама шта остане! Важно је да немамо алтернативу, да морамо…
  Устанимо робови, збацимо љигаву и прљаву власт и дипломатију.
  Бирајмо способне а не партијаше који су према народу гори и од комуниста и од фашиста.

  Свиђа ми се