АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТ ПЛАНИРАН И ЗА НАРЕДНЕ ДАНЕ? Незадовољни возачи и данас блокирали путеве широм Србије


Протести возача због поскупљења горива организовани су вечерас у Београду и више места у Србији.

У Београду на Славији протест је организован од 17 до 19 сати, због чега је био застој у саобраћају, тролејбуси су стајали, а трамваји преусмерени.

Како је агенцији Бета речено у ГСП Београд, саобраћај је нормализован око 19 часова.

У Новом Пазару неколико возила блокирало је саобраћај од 17 до 18 сати на Бањској петљи на путу Нови Пазар – Рашка.

Група возача зауставила је аутомобиле и камионе на путу Ниш – Бела Паланка у селу Просек, а најавили су да ће на на истом месту бити и сутра.

За разлику од јучерашњег дана када се у Лесковцу у Булевару ослобођења окупило око 300 возача, данас је њих 50-так у истој улици у центру града зауставило саобраћај од 17 до 18 сати.

Возачи у Лесковцу пропуштали су возила хитне помоћи и ватрогасна кола, као и аутомобиле са децом.

Полиција није била видљива на улици, мада су многи учесници протеста рекли Бети да су полицајци у цивилу записивали бројеве на ознаке регистарских таблица на њиховим аутомобилима.

Протест је организован и на наплатној станици Сремска Митровица, на улазу и излазу на аутопут, након чега је поново успостављен саобраћај.

Блокаде путева због поскупљења горива почеле су јуче, када су на сат времена од 17.00 сати возачи организовали протесте у више градова у Србији.

Протест је организован путем друштвених мрежа, а блокада саобраћаја било је у Београду, Новом Саду, Шапцу, Ваљеву, Новом Пазару, Нишу, Крагујевцу и Баточини.

Протести су организовани јер је цена горива у Србији од почетка година порасла за скоро девет динара по литру, а дизела за више од 11 динара.

Захтеви окупљених грађана су да се усвоји нова цена горива која не сме бити виша од 110 динара за дизел и 120 динара за безоловни бензин, да се убудуће цена горива обрачунава тако што ће се на основну цену бензина урачунати порез, па тек онда на опорезовану цену горива да се дода акциза која не сме да буде виша од 50 одсто основне цене бензина.

Возачи такође захтевају да цена плина не сме да буде већа од половине цене безоловног бензина.

На интернету се појавило ОБАВЕШТЕЊЕ о томе КАКО И КАДА СЕ НАСТАВЉА БЛОКАДА

Власт до сада није имала нарочито разумевања за возаче незадовољне ценом горива. Министар полиције назвао их је „неодговорнима“, а председник Србије изразио је сумње да су протести „политизовани“.

Након што су у петак блокирали добар део Србије и направили прави саобраћајни колапс, група возача незадовољних ценом горива које је од почетка године поскупело у неколико наврата, већ планира даље кораке.

Као и до сада, све се организује на друштвеним мрежама, а возачи кажу да иза њих „не стоји нико до народ Србије“.

Као што је и до сада било најављено, блокада неће бити преко викенда, али ако се до недеље у поноћ цена горива не спусти, протести ће се од понедељка радикализовати.

Саопштење тима администратора са једне Фејсбук стране на којој се протест организује преносимо у целости:

ИЗВОР: ДНЕВНО

——–

ПОВЕЗАНО:

*ПРОТЕСТ ЗБОГ ЦЕНЕ ГОРИВА у градовима широм Србије (фото, видео)

——-

9.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић