АКТУЕЛНО

ШПАНИЈА: 202 километра „ЖИВОГ ЛАНЦА“, Баскијци траже референдум


Десетине хиљада људи у Баскији формирале су, ухвативши се за руке, симболични „живи ланац“ у дужини од око 202 километра. Они траже право на одржавање гласања о независности тог шпанског региона.

Иако већина становништва Баскије – која већ ужива висок степен самоопредељења и, као и шпанска покрајина Каталонија, има сопствени језик и културу – не подржава независност, многи сматрају да би тамошњем становништву требало дати право на гласање.

Протест у облику „живог ланца“ организовала је баскијска група „Гуре Еску Даго“ (у преводу „у нашим рукама“), а протегао се од Доностије, града који је познат и као Сан Себастијан, до баскијског парламента у Виторији (на баскијском Гастеиз), преноси Ројтерс.

Шпанска влада, уз подршку Уставног суда, остаје при ставу да је било какво гласање о регионалној независности незаконито.

Према шпанском уставу, писаном 1978. године по окончању режима Франсиска Франка, земља је недељива, а прошлогодишњи покушај Каталоније да одржи референдум о отцепљењу наишао је на оштре правне противмере.

ИЗВОР: СРБИН.инфо

——

10.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић