АКТУЕЛНО

ЗАПАД УДАРА НА ПОРОДИЦУ: Да ли ће и у Србији „укинути“ маму и тату


Полемике у нашој земљи после одлуке неких држава да у закон ставе неутрално сексуално опредељење и да у службеним формуларима буде само „бесполна“ ознака – родитељ. Ради ли се о још једном атаку са Запада на традиционалну породицу

НЕУТРАЛНИ, ни мушки, ни женски пол, прошле године признао је Уставни суд Немачке, у Холандији предлог оваквог закона је пред парламентом, а у Канади од пре два месеца уместо термина „отац“ и „мајка“ у службеним формуларима пише „родитељи“.

Најава да ће ове новине, пре или касније, стићи и код нас, изазвала је полемике у јавности и међу стручњацима. Док једни сматрају да би то био атак на српску традиционалну породицу, други верују да су одлуке које озакоњују средњи пол – остваривање основних људских права.

Многи се питају да ли би српска породица, већ начета „ексклузивитетима“ са Запада, могла бити још више пољуљана ако овакви предлози стигну и до нас. Може ли то да утиче на психологију младих, на њихове ставове и развој? Има, међутим, и мишљења да се само љубављу, разумевањем, подршком и прихватањем, без обзира на сексуална и полна опредељења, доприноси здрављу породице.

Социолог проф. др Зоран С. Николић тврди да су озакоњавање трећег пола и увођење „неутралног родитеља“ несумњиво претње браку и породици. И то не традиционалној, него нормалној породици која задовољава своје примарне биолошке, психолошке и друштвене функције. Како каже, уколико се прописима легализује понашање које одступа од провереног и усвојеног, временом ће прерасти у друштвено прихватљиво и стећи легитимитет.

– То би сигурно код деце и младих изазвало вредносну дезоријентисаност и озбиљне тешкоће у поимању полова – каже наш саговорник. – Деца не бирају ко ће им бити родитељи, па је наметање оваквих ставова деци заправо насиље према немоћнима и недужнима. Ако законска власт тако нешто подупире или због било каквих разлога окреће главу, онда имамо посла са друштвеном неодговорношћу.

Потпуно супротно мишљење има др Милица Ристић, психијатар и психотерапеут.

– Породица у нашем друштву није угрожена трећим полом, већ малим платама, несигурним радним местима, отказима женама након повратка са породиљског боловања, неефикасном социјалном, здравственом заштитом и образовањем – каже др Ристић. – Представници државног или религијског система у разним друштвима склони су да замаскирају реалне претње породици, за које су сами одговорни.

По мишљењу наше саговорнице, здрава породица је заједница која доследно и дуго свим својим члановима омогућава здрав живот и развој, подршку, блискост, љубав и слободу, а функционише у складу са законима.

– У нашим друштвима је, нажалост, почесто форма важнија од суштине – каже др Ристић. – Чува се слика „традиционалне породице“ упркос томе што су отац или мајка само телесно и финансијски присутни, што су деца често сведоци или трпе породично насиље. А заправо није важно да ли су родитељи истог или различитог пола ако дете добија љубав, пажњу, подршку, бригу за здравље, образовање…

Када је реч о трећем полу, у питању је аутентични доживљај идентитета, психолошки феномен и основно људско право.

– Трансродне особе, интерсексуалне, хомосексуалне, хетеросексуалне и бисексуалне – сви ми имамо иста права и обавезе – каже др Ристић. – То су природне појаве и стања, од када је света и века. Поруке да су трансродна стања и хомосексуалност опасни штетне су за породицу и појединце, јер доводе до продубљивања патње и раздора, губитка подршке и љубави.

Сексолог проф. др Александар Милошевић се слаже да треба поштоватио различитости и разумети да је сексуални нагон различит од потребе за продужењем врсте.

– То значи да и хомосексуалне и трансродне особе имају нагон за продужењем врсте – каже др Милошевић. – Државе које то прихватају ослушкују све своје заједнице и доносе такве законе. Али, оно што је опасно јесте да се овакве одлуке и закони намећу у свим срединама и нацијама, јер је у неким културама потребно много више времена да их прихвате. Мислим да Србија још није спремна за такве и сличне законе, мада је неминовно да ће кад-тад закуцати и на наша врата. Примера ради, иако је годинама трајала полемика, а наше друштво се опирало, на крају је Здравствени фонд прихватио да финансира операције промене пола за 10 трансродних особа годишње.

ДЕТЕ ТРАЖИ МОДЕЛ ЗА ИДЕНТИФИКАЦИЈУ

– ТЕЗА „родитељ“ и „родитељ“ без назнаке пола пркоси биолошкој чињеници да дете настаје у интеракцији мушкарца и жене – каже мр Марија Тепурић, клинички психолог. – Традиционално виђење породице – отац, мајка, дете – умногоме је другачије него раније. Сада деца одрастају и у ванбрачним, разведеним, једнородитељским породицама, затим – уз очуха, маћеху, усвојена…

И поред тога, како каже наша саговорница, успевају да у свом непосредном окружењу пронађу истополни модел за идентификацију.

– Бринем како ће свој полни идентитет формирати дечак који расте са два женска родитеља, или девојчица која расте са два мушка – каже Тепурић.

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

*Жељко Перовић: И ја сам Владимир Димитријевић!

*Слободан Антонић: Цензура уџбеника у колонији Србији због „ЛГБТ предрасуда“

*Срђан Воларевић: СРБИЈА – силовање памети и насиље над расуђивањем

*Владимир Димитријевић: Ако смо окупирани, нисмо луди или Шта се згоди кад се “џендер“ роди

*Зоран Чворовић: И ја сам Владимир Димитријевић – оптужи ме!

*Слободан Антонић: Нема слободе у Србији – а у којој колонији је има?

*Слободан Рељић: Пелцер ЛГБТ идеологије у обнови српске нације

*Владимир Димитријевић: Одговор на тужбу „ЛГБТ заштитара“ или Поново „Аs Long As There Is One Hundred“

*У напредној земљи Србији – геј парада ОДОБРЕНА, парада родитеља ЗАБРАЊЕНА!

***

ФБР КОМЕНТАР:

Од оног – „Пустите их, нека, нека шетају“ дошли смо да шетају два пута годишње, да се то стање болести намеће кроз образовање, социјално и друштвено окружење, чак је постало „пожељно“ за бољи посао, напредовање у каријери и неки „бољи положај“, разне привилегије… И, на крају, на све могуће и незамисливе начине тих мање од 10% „лгбтп-особа“ уцењује 90% Срба који су опредељени за нашу НОРМАЛНУ традиционалну породицу, док им у томе бескрајно пуно помажу државна и политичке клика и појединци, као и веома агресивна медијска кампања на мозак обичног породичног човека у данашњој на сваки начин ОКУПИРАНОЈ Србији!
ДОСТА БРЕ!

—–

10.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. ТО СВЕ СПРОВОДИ ватикан И чифути ДА УНИШТЕ ПРАВОСЛАВЉЕ ТРЕБА ТО СИЛОМ СПРЕЧИТИ НЕК ОНИ РАДЕ СА СОБОМ ШТА ГОД ХОЋЕ А ДА НАМЕЋУ ЂЕЦИ У ТЗВ ШКОЛИ НЕЋЕ МОЋИ КА ОНА ТЗВ ИСТОРИЈА КОЈУ НАПИСАШЕ аустроугарски окупатори НЕЋУ ДА ВИШЕ СЛУШАМ измишљотине ИЗ САНУ И ОД ВЛАДИМИРА КОСТИЋА И ЊЕГОВИХ партизана СССС

  Свиђа ми се

 2. Разобличавати такве као што је тзв.др.Милица Ристић. Прикупити информације из биографије, брачно стање, деца, каријера, специјализација у земљи и иностранству, научни радови, на ком је универзитету докторирала, извори финасирања, припадности некој секти, циљна група клијената, сарадници.
  Само истина ће нас ослободити. Онемогућимо их да се доказују пред страним менторима, тако што ће газити по традиционалним вредностима породице и уништавати живот наше деце.
  Пошто др.Милица Ристић има намеру да уђе у наше породице, имамо и ми право да знамо све о њој и да свако сазнање о њој и слиучнима износимо у јавност.

  Свиђа ми се

 3. Zna se šta je priroda i prirodno. Šta je brak i porodica.
  Porodica je održavanje sopstvene loze.
  Netreba ugnjetavati pedere i lezbejke, ne, što oni to
  zaslušuju, već što smo inteligentno prirodni.
  Ali im netreba dozvoliti da nameću svoje neprirodno nama.

  Свиђа ми се