АКТУЕЛНО

ОКУПИРАНЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Прогон по хрватском рецепту


Председник општине Грачаница Срђан Поповић разговарао је са групом грађана чије су породице у једној ноћи биле жртве серије пљачки на територији те општине. Мештани су показали забринутост због штете која им је током пљачки нанета, а посебно су подвукли да су уплашени за своје породице, јер се пљачкаши слободно шетају њиховим имањима, пренео је Радио Грачаница.

Врана врани очи не вади: Косовска полиција

Од председника општине, коме су такође обили ауто, затражили да код полиције у Грачаници инсистира да озбиљно схвате ситуацију у којој се налазе домаћинства на територији те општине, те да појачаним присуством на терену заштите њихове животе и имовину.

Поповић каже да је реч о организованој серији пљачки и разбојништава и да су грађани са правом забринути за безбедност својих породица и своје имовине.

Министар за заједнице и повратак „Владе Косова“ у оставци Далибор Јевтић, изјавио је да су на Косову и Метохији одређене групе наставиле деловање, а које „за циљ има да на опробан начин вршења притисака на Србе у срединама у којима не чине већину учине да они поново или коначно напусте КиМ“.

Он истиче да су методи на које се притисци врше различити, те да има и директних напада на Србе и њихову имовину, институционалних притисака, попут хапшења по наводним оптужницама за ратне злочине.

– Све су то негде опробани модели који су дали резултате не само на КиМ већ, рецимо и у Хрватској – казао је Јевтић у интервјуу за „Нови магазин“ и додао да је ситуација у јужној покрајини свакако напета и захтева пажњу међународне заједнице која, додаје, несхватљиво ћути.

– Мештани Грачанице су разочарани овом серијом крађа. То заправо није ништа ново, већ тренд који преживљавамо годинама уназад. Ниједан починилац кривичног дела није пронађен и велики је степен неповерења у полицију која чува нас, наше куће и нашу имовину. Наравно, у нашем програму покушали смо да разговарамо са командиром полиције, али нисмо добили адекватан одговор. Наиме, он је казао да у ствари број пљачки није значајно повећан у односу на прошлу годину, као да би то требало да нас утеши. А, рецимо, било је примера да су у продавницама извршене пљачке, да се на камери види пљачкаш, додуше не и његово лице јер носи капуљачу, али се види одело. Зар то није неки основ за истрагу која би одвела до починиоца – каже за „Вести“ Зоран Станковић, главни и одговорни уредник Радио Грачанице.

Он додаје да се мештани осећају несигурно када крену и на свадбу и на море, коме да оставе кућу и како ће је затећи:

– То не спомињем случајно, јер су се две три пљачке управо догодиле у кућама где су се женили и удавали, па када су сватови отишли у ресторан куће су опљачкане.

Станковић додаје да је нови градоначелник Грачанице Срђан Поповић изразио огорченост и љутњу нападима на имовину Срба, а да је његов први коментар био да тражи хитну реакцију полиције.
– Он је ту тек неколико месеци. Пре њега, бивши градоначелник Владета Костић није имао добру сарадњу са полицијом, и то је било јавно, па се то одражавало и на безбедност у општини. Сада су реакције оштрије, пронађен је један ауто који је украден, не знам шта ће даљи бити, али знам да су нам мештани са којима смо причали рекли да ће, ако са пљачкама не стане, они се сами организовати, направити страже по улицама, како би били безбедни – закључује Станковић.

Украли му три кошнице

Марку Ђорићу из Грачанице лопови су украли три пчелиња друштва заједно са кошницама. Ђорић живи у Улици Девет Југовића и како је портал Грачаница онлајн сазнао, то је четврти пут да му лопови краду кошнице.

– Сва четири случаја крађе сам пријављивао полицији, долазила је, направила записник и све се завршавало на томе – рекао је Ђорић.

Власник је крађу приметио ујутро када је кренуо да обиђе пчелињак, који се налази у њиви недалеко од његове куће. Прво што је уочио били су разбацани метални држачи за кошнице.

Никакве вајде од полиције

Безбедност људи и имовине на Космету је угрожена већ 20 година. Само у последњих месец дана смо имали више од 20 инцидената, а крађе и небезбедност имовине у општини Грачаница није ништа ново. Годинама припадници Косовске полиције у овој општини нису ефикасни, осим када кажњавају за непрописно паркирање. Полиција не ради добро свој посао, очигледно је да не постоји добра сарадња између органа локалне самоуправе и полиције, што траје годинама, а Министарство унутрашњих послова Косова не чини ништа да промени командире станица полиције где се непрекидно дешавају крађе, а починиоци остају или непронађени или некажњени, уколико се којим случајем деси да се пронађу. Само да напоменем да је територија Грачанице наводно под видео-наџором – каже за „Вести“ Анђелка Ћуп, главни и одговорни уредник портала Грачаница онлајн.

Вучић: Замрзнутим сукобом губимо и север

Председник Србије Александар Вучић оценио је да замрзавање косовског конфликта није у интересу Србије, јер „нико не може да гарантује да Албанци неће на силу покушати да преузму потпуну контролу над северним делом Косова“.

– Имате ли некога ко ће да гарантује да север неће бити насилно заузет? И ако ми уђемо да бранимо Србе, онда имамо претњу НАТО-а да смо ушли у сукоб с њима. То су ми рекли не једном, него сто пута. И после оног што се десило Марку Ђурићу рекао сам да Србија неће да ћути, не прецизирајући шта тиме мислим, а они су онда одржали 10-12 вежби с Косовским снагама безбедности. Шта мислите зашто? Презентација силе – рекао је Вучић у Палати Србија.

Он је додао да се „није уплашио и да није задивљен том силом“, али да није неодговоран и да неће да потцењује те претње.

– Зато је боље да се политички учини све да се сачува мир и стабилност. Ако ће замрзнути конфликт да траје пет година, рецимо, заборавите онда и на европски пут и све остало – рекао је Вучић.

ИЗВОР: Ј.Л.Петковић-ВЕСТИ

———-

11.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. …. да помогне међумародна заједница…. јоћр, самошто није… Јефтићу, зашто ти.лопове не помогмеш, ти си на лицу места, а та твоја међународна заједница чини све да отера србе са Европског Косова и Метохије.
  А ЛУДАК Вучић стално даје идеје како Албанци да освоје „Север Косова“. Искористиће они прилику са или без замрзнутог конфликтс.

  Пс зар не постоји Р1244? Постоји ли одбраза и заштита Србије, или да сенарод у Србији амоорганизује, да отера нласт и да крене у борбу за слободу!
  Помоћи ће нам друга и већа, међународна заједница која је на нашој страни.
  Зашто се за нападе не обратитр ОУН, Савету безбедности илиће и такав позив да убрза Албанце да се прошире.
  ајдници и лупеђи Вучић и Јефтић, тресу имсе гаће како год окренеш!

  Свиђа ми се

 2. партизани ИЗ БЕОГРАДА СУ ПОТПИСАЛИ ТЗВ бриселске спаразуме А САД КА НЕШТО ЧУДЕ ОНИ КОЈИ РАДЕ ЗА шиптаре ЗАЈЕДНО НА ИСТОМ ПЛАНУСУ ЗАЈЕДНО ОНИ ИЗ БЕОГРАДА шиптари И нато окупатор ТАКО ДА ЈЕ СВЕ ТО РЕЖИРАНО ЈЕДИНО ЗА ЕРП У ПРОГОНОНСТВУ И ЗА СЕВЕР КОСОВА МЕТОХИЈЕ СССС

  Свиђа ми се