АКТУЕЛНО

Изложба поводом 35 година уметничког рада: Промоција монографије „Миодраг Надлачки – КА СОПСТВУ“ (фото)


Уметник Миодраг Надлачки и Зоран Чурлић приређивач монографије КА СОПСТВУ

„Мало је сликара на српској ликовној сцени који стварају и опстају више од три деценије, још мањи је број оних који својим ликовним изразом створе аутентичан и препознатљив потпис у уметности као што то полази за руком Миодрагу Милету Надлачком“, рекла је, између осталог, директорка Центра за културу Јасмина Благојевић приликом отварања изложбе којом се обелжило 35 година уметничког стваралаштва Надлачког. (Среда, 30.мај 2018.)

Јасмина Благојевић, директор Центра за културу Кучево

Истакла је да је Миле дубоко уткан у основне поре Смотре „Хомољски Мотиви“ као сликар, сценограф, организатор, својевремено и директор Центра за културу, и зато не треба чудити да је трећи дан 51. Смотре посвећен управо њему. Одужујући му се Центар за културу је објавио и књигу „Ка сопству“ која представља ретроспективу досадашњег рада уметника. О својим импресијама и виђењу Надлачкових дела као и о самој Монографији говорио је Зоран Чурлић, приређивач  књиге. “Кучево је вечерас  епицентар српске културе”, више пута је поновио Чурлић истичући монументалност и грандиозност Надлачковог стваралаштва које по квалитету спада у сам врх српске ликовне уметности данашњице.

Монографија Миодраг Надлачки КА СОПСТВУ, приредио Зоран Чурлић

О раду и делу Миодрага Милета Надлачког, своје мишљење је у писаној форми изнела и др Јелена Анђелковић Грашар:

„Миодраг Надлачки је уметник који већ 35 година ствара својеврсни свет слика и цртежа специфичне ликовне поетике. У овом богатом уметничком опусу, налазе се дела различитог сензибилитета, тематике, ликовног језика, која ипак у почетној и крајњој инстанци стваралачког чина имају заједничку прожету нит, која се само код појединих сликара дуге каријере може препознати и назвати јединственим ликовним рукописом.

Дугогодишње грађење личног пикторалног језика, базирано је такође на дугорочном промишљању о елементима и принципима који граде слику. Посматрајући управо те структуре од којих су конципиране композиције Миодрагових креација, посматрачу је тешко да разлучи јесу ли му познате форме од којих су стваране имагинарне целине или пак препознаје целовите форме и композиције које су сачињене од ситних ликовних елемената, некада доведених до својих основа.

Све укупно функционише по савршеном систему равнотеже, симетрије или античког златног пресека, наизглед празне површине веома су важан сегмент у односу на целокупну композицију, јер чине пропорционалан баланс често до детаља разбијеним формама. Коришћењем древних симбола, знакова или чак тотемских обележја, осећања која могу бити изазвана често могу бити везана за архетипске слике колективног памћења, те због тога иако емоција не би била изазвана „на први поглед“, могла би се појавити тек након што би смо слику упамтили, препознали и схватили да је већ имамо негде у себи, у свом сећању.

У овој скривеној емоцији налази се квалитет и „тајни састојак“ поетике Надлачког, јер ма колико (не)познавали, (не)разумели се или (не)волели уметност, посматрајући ова дела према њима имамо осећај блискости, перципирамо их као да их већ однекуд знамо и већ због таквог осећаја који она буде у нама, прихватамо их и разумемо их. У годинама које су за њим остварио је многа дела вредна посматрања, размишљања и буђења осећања, а у годинама које су пред њим, можемо само да се надамо да ће Миодраг Надлачки наставити да прати златну жицу свог стваралаштва и својим радом наставити да оплемењује своје окружење, људе са којима живи и публику којој се обраћа.“

(ekucevo.rs)

АЛБУМ ФОТОГРАФИЈА СА ИЗЛОЖБЕ и ПРОМОЦИЈЕ МОНОГРАФИЈЕ можете погледати ОВДЕ., или отворити ФБ страницу Centar Za Kulturu Kucevo

————-

12.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.