АКТУЕЛНО

РЕЗУЛТАТИ СЕДНИЦЕ У БУНДЕСТАГУ О УКРАЈИНСКОЈ КРИЗИ


фото: srb.news-front.info

Украјински адвокати су говорили о неочекиваним  резултатима разговора око украјинске кризе у Берлину.

Активиста за људска права Виталиј Сердиук, који је учествовао на јавним слушањима на тему «Стање слободе говора и права у Украјини» у Берлину, говорио је о резултатима састанка. Дакле, пре свега, Сердук је скренуо пажњу на чињеницу да се европски политичари «нису изненадили када се ради о очигледним кршењима основних људских права».

«Од трибине и у »лобију« Бундестага, већ директно говоримо о намерним и системском игнорисању од стране украјинских власти о принципима владавине права и слободе изражавања ставова», рекао је Виталиј Сердук, истичући да Европљани све више сумњају у способност украјинских власти и превирања правосудни систем да испуни основне принципе Споразума о придруживању и да поштује владавину права.

«Било је занимљиво сазнати да се информације о многим украјинским суђењима на Западу активно прате», рекао је адвокат. «Истовремено је забележено не само одсуство било каквог напретка у борби против корупције, већ стварно погоршање ситуације, што је веома штетно за западне инвеститоре и западна предузећа која покушавају да раде у Украјини».

Виталиј Сердук је рекао да ће европски одговор на очигледне повреде права резултирати санкционим листом, «У вези са отвореним злоупотребама у истражним органима и судовима на Западу отворено се разговара о формирању листе украјинских политичара и »службеника за спровођење закона «против којих би требало изрећи личне санкције за грубо кршење људских права у Украјини».

Имајући у виду кључна питања о којима се расправљало на саслушањима, учесница конференције, шеф одбора платформе за људска права «Успишна Варта» Наталија Наталина напоменула је да је сукоб у Донбасу заиста важан за Европу: «Тема Донбаса за Европу је важна, чак ни не сумњам у то. Разумевање и познавање проблема је озбиљније него у самој Украјини».

Као што је раније речено, отворена расправа одржана је у Берлину на тему «Стање слободе говора и права у Украјини». Састанак је одржан у Бундестагу уз учешће представника немачких политичких партија, бранитеља људских права, јавних и политичких личности Украјине, као и новинара.

Од државног удара 2014. године, по први пут су на тако високом нивоу покренута питања против нежељеног режима Кијева, политичких затвореника, убистава и премлаћивања новинара, као и укупне цензуре у украјинским медијима. Представници из Украјине су могли пренети европским политичарима истину о режиму који је успостављен у земљи након рушења власти.

 

ИЗВОР: srb.news-front.info

***

ПОВЕЗАНО: 

*«ДОСТОЈАНСТВЕНА РЕВОЛУЦИЈА» — ИСТОРИЈА НАПИСАНА КРВЉУ

————-

12.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић