АКТУЕЛНО

Невреме у Србији – у Ужицу, Прибоју, Пријепољу, Тополи, Горњем Милановцу, Пожаревцу – јак град, пљускови у Војводини (фото, видео)


Непогода са јаким пљуском, грмљавином, градом и олујним ветром тренутно је на подручју између Ваљева, Чачка, Аранђеловца и околине и у премештању је ка северу Шумадије, подручју Београда и Поморавља, наведено је у хитном упозорењу РХМЗ.

Ужички крај је иза поднева захватило невреме праћено градом због којег су се забелеле улице. Пљускови, грмљавина, град и олујни ветар у Прибоју и Аранђеловцу. Уништено 6.500 хектара најквалитетнијег воћа у тополској општини. Јака киша и у Браничевском округу.

Невреме праћено јаким пљуском погодило је данас поједине делове Војводине, док су у ужичком крају севале муње и падао је град величине лешника.

Снажна олуја праћена грмљавином и градом величине лешника који је падао десет минута, погодила је Ужице, али и шири регион око овог града.

За само неколико минута летња киша се претворила у олују која је донела грашке града од чијег добовања по прозорима су се једва чули удари громова.

Делови Ужица буквално су прекривени ледом, а стрмим улицама у центру града теку потоци воде. Поједини кровови се беле као у сред зиме.

Још увек је рано да би се знало да ли је град причинио штету у самом граду, али је извесно да су пољопривредни усеви у околини уништени.

Невреме је нанело штету на пољопривредним усевима у насељима која су близу града, страдали су и малињаци, а колика је тачно штета знаће се током наредних дана.

Огромну количину воде која је пала у кратком року и улице су поплављене.

Село Каран, засеок Граница

АЗАЊА

ФОТО Поповић Владимир

***

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Горњи Милановац – Мештане села Теочин, у горњомилановачкој општини, „урнисао“ је град, кажу горе него прошле године.

Према речима Пеђе Пауновића у Биоцима, Павловићима па све до теочинског дома куће су остале без црепа на крововима.

„Страдало је све од воћа, поврћа, малина и шљиве“, каже огорчени Пауновић.

Иначе, Теочин је село познато по производњи кромпира и великих засада воћа и малина.

Глас западне Србије

***

Град завршио бербу и жетву

Горњи Милановац – Олујно невреме које је захватило Западну Србију нанело је велике штете.

Према речима Зорана Пантовића из Прањана бујичне воде које су изазвале огромне падавине, нанеле су велике штете на путној инфраструктури. Општински пут од раскрснице Мицина кафана ка Прањанима је у прекиду.

,,Такву олују до сада нисам видео, град је слистио све што му се нашло на путу у Дружетићима, Прањанима, Теочину и једном делу Коштунића. Ми управо покушавамо да стигнемо из Брезне у Прањане, али ветар је извалио огромно дрво које је препречило пут тако да је немогуће проћи возилом. На појединим макадамским путевима су читави кратери које је направила вода”, казао је Пантовић за Глас западне Србије.

фото Глас западне Србије

,,Овде је завршена и берба и жетва. Ништа није остало након града који нас је малопре захватио. Када је воће у питању све што је било на гранама сада је на земљи, док су житарице које су биле пред жетвом тотално уништене”, рекао је Гага Бабић из села Дружетићи.

***

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

***

ТОПОЛА И АРАНЂЕЛОВАЦ

Невреме у Тополи какво грађани не памте, град величине тениске лоптице уништио све пред собом

Фото: ТопПрес

Према првим информацијама род воћа и поврћа у појединим селима потпуно је уништен. Постоји штете и на стамбеним објектима где су уништени кровови кућа и то у селима Белосавци и Крћевац.

Велика оштећења претрпели су и макадамски путеви, а крупан град је полупао и аутомобиле. У селу Липовац 20 минута је падао град величине ораха након чега је почела обилна киша која још увек траје. Према речима мештана штета је несагледива, а овако невреме се не памти.

ГЗС/ТопПрес

ИЗВОР: Глас западне Србије

***

НЕВРЕМЕ, ГРАД У ПРИБОЈУ И ПРИЈЕПОЉУ

Снажно невреме око 12.30 сати праћено јаком кишом и градом захватило је општину Прибој, сазнају “Новости”

Град јаког тензитета и величине лешника падао је у Старом и Новом делу града Прибоја.

Невреме је нанело штету на пољопривредним усевима у насељима која су близу града, страдали су и малињаци, а колика је тачно штета знаће се током наредних дана.

Огромну количину воде која је пала у кратком року нису могли да приме кишни колектори и одводници, па су улице у Прибоју поплављене.

После Прибоја снажно невреме праћено јаком кишом и градом стигло је и до Пријепоља где је донело недаће житељима. Претпоставља се да су пољопривредни усеви, пре свих малина која је стигла за бербу, претрпели велику штету.

***

ПРВА ЖРТВА НЕВРЕМЕНА У СРБИЈИ – ПОЖАРЕВАЦ

Како наводи пожаревачки Попортал онлине, непозната мушка особа удавила се у Пожаревцу, у Југ Богдановој улици. Како пожаревачки портал Урбан Цитy незванично сазнаје да се једно лице око 65 година старости утопило у подруму зграде у Југ Богдановој улици у Пожаревцу.

Према речима станара, власник стана који живи на приземљу паркирао је аутомобил у подземној гаражи. Када је видео да се невреме не смирује лифтом је сишао, али је у том тренутку ниво воде у подруму био око 2 метра. Када се лифт спустио дошло је до прекида електричне енергије, а врата се нису отворила…

Полиција је затворила Југ Богданову улицу у Пожаревцу, а специјалне екипе покушавају да спусте ниво воде у подруму и уђу унутра…

Како наводи Радио Боом 93, јако невреме праћено обилним пљусковима, градом и грмљавинским непогодама погодило је Пожаревац око 16.20 часова. Град је око сат времена био потпуно паралисан.

Више улица у граду је поплављено, а вода је ушла у подруме и приземље многих објеката. Терен Градског стадиона и просторије у приземљу су поплављене, а утакмица је која је требало да буде одиграна данас је отказана.

Јаки пљускови у Војводини

Јак пљусак пао је у Бачкој, у Бечеју и околини, док је кише, муња и грмљавине било и у Новом Саду и околини. У Бечеју је за кратко време пала велика количина кише, а како се види на снимцима које су објавили грађани била је права провала облака.

Како преносе грађани на друштвеним мрежама, киша је падала и у Надаљу, у близини Бачког Градишта, али у околини Оџака.

Олујног невремена било је у Банату, у околини Зрењанина и Кикинде.

Иначе, Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење на појаву временских непогода за подручје целе Србије које је на снази од данас до четвртка.

Метеоролози су упозорили да је могућа појава локалних временских непогода, те да би за три сата могло пасти и преко 20 литара кише по метру квадратном. Могућа је појава олујног ветра и града.

фото Н1

ИЗВОР: Н1

***

17.45 – Јака киша и у Браничевском округу. Поплављена су поједина сеоска домаћинства и локални путеви у петровачком крају. У Дописништву РТС-а у Пожаревцу срушио се плафон.

17.40 – Излила се река Кубршница и поплавила саобраћајнице, домаћинства и привредне објекте у Аранђеловцу. Страдало је и воће у готово свим селима тополске општине.

16.05 – У Аранђеловцу и околини дува олујни ветар праћен градом, јавио је дописник РТС-а.

15.30  РХМЗ издао хитно упозорење на пљускове, град и олујни ветар у Србији.

14.15 – Јако невреме погодило Ужице и Прибој, јавља дописник РТС-а.

У Прибоју је град величине кликера падао дуже од пола сата, а у Ужицу су се за петнаестак минута забелеле улице.

Олујно невреме праћено кишом, градом и јаким ветром око 15.30 захватило је и Аранђеловац и остале општине у Шумадији, јавља дописник РТС-а.

Активирана је противградна заштита јер се градоносни облак креће ка Крагујевцу и Книћу.

Излила се река Кубршница и поплавила саобраћајнице, домаћинства, привредне објекте у Аранђеловцу.

Страдало је и воће у готово свим селима тополске општине. Шест и по хиљада хектара под најквалитетнијим воћем, од којег су вишње, брескве стигле на брање, потпуно је уништено.

Оштећени су и локални макадамски путеви и у више стотина домаћинстава у селима Белосавци и Крчевац оштећени су кровови, страдали су аутомобили.

Пет екипа је на терену и процењује штету, заказана је седница Штаба за ванредне ситуације на којој ће бити предложено увођење ванредне ситуације у општини Топола.

Јака киша пала је и у Браничевском округу. Поплављена су поједина сеоска домаћинства и локални путеви у петровачком крају. Улице у нижим деловима Пожаревца такође нису могле да приме велику количину воде.

У Дописништву РТС-а у Пожаревцу срушио се плафон, али нико није повређен, а опрема је на време заштићена од воде која је поплавила студио.

Невреме праћено олујним ветром, јаком кишом и градом захватило је око 14 часова села Прањани, Теочин и део Коштунића у општини Горњи Милановац. Причињене су штете у воћњацима и на усевима највише у делу села Прањани.

Штете има и на локалним макадамским путевима.

Киша праћена грмљавином падала је и у Београду, у подавалским насељима.

 

13.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »