АКТУЕЛНО

Заев: Ново име – Република Северна Македонија


АТИНА,БРИСЕЛ – Ново име Македоније, договорено са званичном Атином, биће Република Северна Македонија, саопштио је македонски премијер Зоран Заев у Скопљу. Заев је рекао да то решење, постигнуто после вишегодишњег спора с Грчком, гарантује и национални идентитет и напредак земље.

Назив „Република Северна Македонија“ имаће универзалну употребу, а то ће бити прецизирано амандманом на Устав, рекао је он на конференцији за медије, којој су присуствовали и сви министри у Влади Македоније.

Договор постигнут са Грчком, навео је Заев, предвиђа потврду македонског језика, без фуснота, и гарантује македонски етнички и културни идентитет и националност.

Загарантована је, каже, и безбедност земље.

Заев је договор описао као историјски, наводећи да је договорено име – Република Северна Македонија и да „нема више Бивше Југословенске Републике Македоније“.

„Ову шансу храбро и смело морамо да искористимо. Не желимо поразе већ победе. Имамо историјско, вековно решење спора између Грчке и Македоније. У нашим рукама је кључ за отварање економске перспективе и бољег живота грађана Македоније. Овим решењем јачамо национални идентитет“, рекао је Заев.

Договор ће, навео је, бити представљен свим релевантним политичким субјектима у земљи и потписаће га представници две владе, након чега следи ратификација у оба парламента.

Како је навео, предвиђено је да се на јесен одржи референдум на којем ће македонски грађани гласати о новом имену за своју земљу.

„Уверен сам да ће референдум успети и да ће већина грађана рећи „да“ за ново име“, рекао је Заев.

Он је истакао да договор пружа наду у боље време за Македонију што ће, како истиче, садашње државно руководство омогућити, закључивши да постигнуто решење за двоиподеценијски проблем отвара Македонији пут ка чланству у ЕУ и НАТО.

Споразум треба да буде потписан у суботу на Преспанском језеру.

ЕУ честитала Ципрасу и Заеву на „историјском споразуму“

Високи званичници Европске уније честитали су данас премијерима Грчке и Македоније, на решености и лидерству у постизању „историјског споразума“ о имену Македоније, уз оцену да то доприноси „преображају целог региона југоисточне Европе“.

„За ово постигнуће заслужни су лидери две земље и њихови тимови, али пре свега сви грађани обе земље и Европе као целине“, наводи се у заједничком саопштењу високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини и европског комесара за проширење и суседску политику Јоханеса Хана.

У саопштењу се истиче да је „преговарачки процес, под окриљем УН и уз посредовање личног изасланика генералног секретара светске организације Метјуа Нимица, као и уз снажну подршку ЕУ, јасан доказ моћи мултилатералне дипломатије, дијалога, поштовања и спремности да се пронађу решења која доносе добитак свима, чак и кад је реч о најтежим питањима“.

„Заједно, морамо сада да добро искористимо прозор могућности који је широм отворен како бисмо испратили и учврстили ветрове мира и сарадње у целокупном региону“, истичу Могерини и Хан.

Они напомињу да европска перспектива Западног Балкана, недавно потврђена на самиту у Софији, остаје „најмоћнија стабилизујућа снага региона“.

„Ми имамо интерес и одговорност да то добро искористимо. То је био и кључан подстицај за овај споразум, у духу добросуседске сарадње“, стоји у саопштењу.

Могерини и Хан наводе да се радују да Савет ЕУ одобри њихову препоруку од 17. априла о отварању приступних преговора са Македонијом у јуну.

„То не само да је заслужено, као признање значајних реформских резултата земље, већ ће суштински допринети пуној примени споразума у интересу обе земље, како региона тако и Уније као целине“, истиче се у саопштењу.

Уз напомену да је ЕУ од самог почетка охрабривала и подржавала преговоре Атине и Скопља, Могерини и Хан поручују да ће сада пратити наредне кораке, на све могуће начине, „у истом духу дијалога за заједничку европску будућност“.

Столтенберг поздравио споразум

И генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поздравио је споразум Атине и Скопља.

„Поздрављам историјски споразум Алексиса Ципраса и Зорана Заева о решењу спора око имена који су постигли Атина и Скопље. Захваљујем им на њиховој вољи да реше спор који је предуго погађао регион и позивам обе земље да финализују споразум“, написао је Столтенберг на Твитеру.

ИЗВОР: РТВ

———

13.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић