АКТУЕЛНО

Дипломатски скандал током посете председника Македоније Бугарској


Премијер Бугарске, Бојко Борисов, одбио је сусрет са македонским председником Ђорђем Ивановим, који је планиран за сутра, због односа шефа македонске државе према договореном споразуму о новом имену те бивше југословенске републике.

Бојко Борисов председник Владе Бугарске

Како је јавио бугарски портал „24 сата“, позивајући се на своја сазнања, Иванов је допутовао у посету Бугарској, где би током дана требало да се сретне са бугарским колегом Руменом Радевим.

Планирани сусрет Иванова са Борисовим је део званичног програма његове посете.

Наводи се да је Борисов наводно наложио и министарки иностраних послова Бугарске, Екатерини Захариевој, да такође не прихвати сусрет са Ивановим. Подсећа се да је посета заменице премијера и министарке Захариеве Скопљу планирана за 15. и 16. јун.

На питање да ли ће доћи до сусрета Борисова и Захариеве са Ивановим, из Министарства спољних послова у Софији је саопштено:

– Наш став је принципијелан и јасан, као и став целе међународне заједнице. Интеграција у ЕУ и НАТО-у је кључна за будући развој наше суседне државе, и то не треба доводити у питање – саопштено је из тог ресора.

Иванов је данас у посети Бугарској, а према програму посете је било планирано да са премијером и министром иностраних послова разговара и о споразуму о спору са Грчком око имена.

Иванов је одбио да прихвати договорени споразум са Грчком према којем би се, између осталог, та бивша југословенска република убудуће звала „Република Северна Македонија“.

Овај споразум би ставио тачку на четврт века дуг спор Грчке и Македоније и омогућило би Скопљу убрзање евроатлантских интеграција.

ИЗВОР: ВЕСТИ

Регион бруји о „дипломатском скандалу без преседана“ – а шта кажу Борисов и Иванов?

Одлука бугарског премијера Бојка Борисова да одбије сусрет са председником Македоније Ђорђем Ивановим зато што се он противи договора Атине и Скопља о новом имену те бивше југословенске републике у делу македонске јавности је доживљен као дипломатски скандал без преседана.

Иванов се од данас налази у посети Софији, а за сутра је био планиран састанак са Борисовим и министарском спољних ослова бугарске Захариевом, али су ти састанци отказани јер премијер Бугарске, која председава ЕУ у првој половини ове године, не слаже се са одлуком Иванова да не потпише споразум о новом имену Македоније.

Председник Ђорђе Иванов савршено добро зна да Бугарска највише жели да се Македонија придружи ЕУ и НАТО-у и да доживи просперитет, рекао је Борисов у једној од многобројних данашњих изјава, након што је одлучио да одбије да разговара са македонским председником.

– Када је у македонском парламенту догодило насиље (априла прошле године), први сам назвао председника Иванова, премијера Зорана Заева и Николу Груевског. Учинио сам све што сам могао да помогнем у решавању проблема мирно – рекао је Борисов новинарима, пренела је агенција Фокус.

Он је додао да се према Иванову увек понашао са великим поштовањем, али да сада не жели да се меша у рад македонских институција када је реч о спору са Грчком. Борисов је додао да је овај спор блокирао Македонију деценијама.

Иванов: Не дестабилизујем Македонију

Македонски председник Ђорђе Иванов, коме је бугарски премијер Бојко Борисов отказао раније заказани сусрет у Софији, оценио је по начину извештава бугарских медија о томе да су тамошњи новинари пали под утицај страних фактора и дела бугарске власти када су за њега рекли да својим одлукама дестабилизује Македонију.

– То су шпекулације. Ја не дестабилизујем Македонију и не прихватам такве квалификације. Ја нисам препрека стабилности региона. Знам ко је одговоран за стање у Македонији, знам ко угрожава њену будућност, знам коме смета право просперитета једне нације. Дакле, будите умерени у својим квалификацијама и не подлежите страним утицајима – рекао је Иванов медијима

Иванов је то рекао одговарајући на констатацију новинара бугарске агенције БГНЕС да је као председник државе последњих неколико година доносио одлуке које су довеле до политичке кризе у Македонији, те да сада одбијањем да подржи грчко-македонски договор о имену заправо дестабилизује земљу и регион.

– Сваки председник полаже заклетву кад ступи на функцију и заклиње се на Устав. Заклео сам се да ћу поштовати Устав. Не могу прихватити чин који је у супротности са законима и уставом Македоније. Так споразум је лични чин, по мом мишљењу, премијера који притом није узео у обзир све последице једног таквог споразума – рекао је Иванов.

Истакао је да постигнути договор Ципра и Заева о новом имену Македоније не затвара спор који траје дуже од четврт века, већ да напротив отвара многа друга питања, стварајући, како је рекао, велику неизвесност и несигурност за Македонију и за регион.

Иванов је објаснио да је први пут упознат са документом у његовом кабинету и да ниједног тренутка није био укључен у договор.

– Када сам добио тај документ, видео сам да немамо шта да причамо на том састанку. Због тога је састанак трајао тако кратко. Зашто бих легализовао тај документ? Договорен је без мог учешћа. Ово је важан документ, јер је према Уставу Републике Македоније председник је важна фигура када је у питању закључивање међународних споразума. А ја сам био искључе из целог процеса. Зашто бих сада легализовао ту активност? То је њихова одлука и њихова одговорност -рекао је Иванов.

Иванов је, наиме, први пут добио договорени споразум на састанку са премијером Зораном Заевим у шефом дипломатије Николом Димитровим јуче у скопској Вили Водно.

Иначе, тај састанак је трајао кратко, ошто је Иванов чим је добио споразум, након два минута, устао и напустио састанак.

Потом се обратио јавности и саопштио да је његова коначна одлука да неће потписати споразум, ако он буде усвојен у македонском парламенту.

ИЗВОР: ВЕСТИ

——-

ПОВЕЗАНО:

*Заев: Ново име – Република Северна Македонија

———-

14.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић