АКТУЕЛНО

Проф. др Светозар Радишић: Не могу да станем уз неког кога не познајем у време свакодневних операција „под лажном заставом“


Србин сам срцем и душом. Ово пишем да не бисте помислили да сам на страни погубне петооктобарске власти, али и да би разумели да не бих могао да станем уз неког кога не познајем, нити знам који су му мотиви и ко евентуално стоји иза њега, у време када су операције „под лажном заставом“ постале свакодневна појава.

Проф. др Светозар Радишић, пуковник у пензији, експерт за неоружане методе ратовања

„Пошто сам јавно прозван да са другим виђенијим личностима станем на чело текућег протеста, овим желим да објасним своје ставове у вези са тим:

Сматрам да наша власт није ни кадра, ни вољна да води државу и заступа интересе народа у складу са својим уставним обавезама. Међутим, суштина лежи у томе да ни у једној држави на свету није проблем државна администрација, већ је проблем друштвени систем. Дакле, промена власти без промене система неће донети нити жељене и неопходне промене, нити бољитак грађанима Србије.

Наша власт не ваља, баш онако како не ваља ни свака друга власт у свету, постављена према вековима изграђиваним језуитско-вавилонским моделима владања. Обарање актуелне власти би несумњиво био позитиван догађај, али чак и када би актуелне уличне демонстрације у томе успеле, тиме би се само створили услови да на власт дођу људи истог кова као досадашњи, а такве ликове владајуће елите увек имају на „клупи за резервне играче“. Како кажу у народу: „Сјаши Курта, да узјаше Мурта“.

Зашто се „народ“ није побунио због неприкривене и бесрамне пљачке и продаје дедовине, земље, руда, воде, Косова и Метохије…? Или због осведочено полуписмених, неморалних и корумпираних министара и „народних“ посланика? Или због издаје националних интереса и продаје части, писма, језика, историје…? Или због присилне вакцинације и донирања органа…? Или због отимања и продаје деце, заједничке будућности свих нас…? Тај списак могућих разлога за народни бунт просто нема краја, па побуна „народа“ због прекомерне цене горива у поређењу са њима, у најмању руку, делује неозбиљно.

Ко искрено мисли да се помоћу фасаде „скупо гориво“ може променити садашњи антиљудски систем? Зар још увек постоје интелектуалци који верују у спонтаност Француске револуције, Дарвинову теорију и „Велики прасак“? Наравно да то не значи да се треба предати и седети скрштених руку, али је потребно ствари посматрати целовито и мењати их из корена, а не само козметички.

У својим радовима већ дуго објашњавам праве узроке проблема на овом свету и да је до суштинске промене могуће доћи само прогледавањем и освешћивањем, као и шта то значи и како се то постиже.

Био сам припадник система скоро 40 година и све време сам учио. Своје стечено војно-политичко знање и искуство вам сваки дан од срца преносим и предајем. Управо због свог знања и искуства, 2005. године сам донео одлуку да не улазим у дневну политику, упркос бројним „примамљивим“ понудама које су ми од тада стизале из разних политичких покрета, странака, ложа, агенција,… да се поново укључим у систем. Одбио сам све те понуде, да бих задржао своју слободу мишљења и слободу личности – коначно – слободу душе.

Позив да се прикључим уличним протестима заједно са личностима које се између себе не поштују, чак вређају и презиру, је бесмислена, јер вођство подразумева слогу, преданост заједничком циљу и координисано деловање. Чак и да се таква скупина људи појави на улици, шта би могла реално да постигне? А последице неуспеха би биле потенцијално фаталне за народ.

Све у свему, мислим да и власти одговара садашња ситуација, као што јој је одговарала и поплава 2014-те године. Такве (наводно спонтане) активности учвршћују власт. Треба бити веома опрезан. Док се не рашчисти светска, европска и балканска ситуација (а мораће убрзо да се разреши), не сме се изгубити ниједан људски живот.

Србин сам срцем и душом. Ово пишем да не бисте помислили да сам на страни погубне петооктобарске власти, али и да би разумели да не бих могао да станем уз неког кога не познајем, нити знам који су му мотиви и ко евентуално стоји иза њега, у време када су операције „под лажном заставом“ постале свакодневна појава.“

14.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »