АКТУЕЛНО

Русија – штит за Резолуцију 1244


Иако је годинама поткопавана са више страна и упркос непрекидним покушајима да се додатно разводни, Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација и даље је важећи документ, који, ако се буде питала Русија, мора бити правни основ за договор при решавању косовског проблема.

Резолуција, усвојена 1999, недвосмислено гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије, па не чуде напори Приштине и њених савезника усмерени ка томе да је ставе ван снаге „на терену“, кад то већ не може да се спроведе за столом за којим заседа светска влада.

Износећи ставове своје земље о решавању косметског питања, руски амбасадор у Србији Александар Чепурин још једном је потврдио да Русија полази од тога да је овај документ правни основ за договор, а указао је и да могу да се „појаве могућности“ за још дубље укључивање Русије у процес регулисања проблема КиМ, ако такви предлози буду стизали. Према његовим речима, Москва ће подржати ону одлуку коју Србија и српски народ сматрају прихватљивом за себе.

О Резолуцији 1244 је као о Светом писму ових дана говорио и генерал Салаваторе Куочи, командант Кфора, најављујући да ће ове снаге под руководством НАТО преиспитати своју мисију уколико се Косовске безбедносне снаге буду трансформисале у оружане путем закона, а не како би требало – кроз реформу устава.

– То ће бити предмет одлуке Северноатлантске комисије. Резолуција 1244 је наша Библија, и ми смо овде на основу ње – рекао је Куочи.

Биће интересантно видети какав ће третман имати документ Савета безбедности кад се буде уобличавао свеобухватни споразум о нормализацији односа Београда и Приштине, с обзиром на то да пет чланица ЕУ не признаје Косово за државу, а председник Александар Вучић изјавио је у уторак да није видео никакав папир ЕУ у вези са обавезујућим споразумом. Према неким медијским наводима, једна од земаља ЕУ је наводно затражила увид у нацрт коначног споразума који је Унија припремила.

– Папир ЕУ нисам видео ни као нацрт, ни као предлог. Видео сам неке друге, које сам одбацио. Када дође нешто озбиљно, обавестићу вас – рекао је у уторак председник.

Поводом најаве руског амбасадора да је могуће учешће Москве у дијалогу Београда и Приштине, Вучић је рекао да се разговори воде под окриљем ЕУ и да, што се Србије тиче, могу да се наставе у истом формату:

– Али ако неко мисли да нешто тако важно може да се заврши а да у томе не учествују САД и Русија, то није реално.

ИЗВОР: НОВОСТИ

———–

13.6.2018. за СРБски ФБРепотер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Није само Русија штит Р1244, него она сама по себи.
  Р1244 не може се избећи, док се не поништи неком другом резолуцијом истог органа.
  Русија је принципијелна и неће попустити. Независно од Србије.
  Ако Србија предложи измену Р1244, зашто би се Русија противила. Неће.
  Зато, бирајмо оне домаће окупаторе који ће гарантовати суверенитет Србије и никада неће тражити нити пристати на измену Р1244.
  Да ли то умемо, или су вучјаци јачи од народа?

  Свиђа ми се