АКТУЕЛНО

ТРАЖЕ ИЗУЗЕЋА ИЗ ЖАЛБЕНОГ ВЕЋА: ОДБРАНА РАТКА МЛАДИЋА – Американац, Малтежанин и Кинез пристрасни


Браниоци генерала сматрају да су Лиу Даћун, Теодор Мерон и Кармел Ађијус пресуђујући у другим случајевима већ осудили Младића, па сад не могу објективно да приступе жалбеном поступку

Фото АП

БРАНИОЦИ генерала Ратка Младића затражили су изузеће тројице судија из петочланог Жалбеног већа Механизма у Хагу. Они сматрају да су Кинез Лиу Даћун, Американац и председник Механизма Теодор Мерон и Малтежанин Кармел Ађијус пристрасни, јер су пресуђујући у другим случајевима већ осудили генерала Младића, па сад не могу објективно да приступе жалбеном поступку, јер неће погазити своје раније одлуке. У тим другим пресудама тројица судија су унапред утврдила и Младићеву кривицу за геноцид у Сребреници, доносећи закључке о његовој улози и одговорности.

Судија Ађијус председавао је претресним већем Трибунала које је осудило официре Вујадина Поповића и Љубишу Беару на доживотни затвор због геноцида у Сребреници. Судија Мерон председавао је апелационим већем које је потврдило осуђујућу пресуду и доживотну затворску казну генералу Здравку Толимиру, такође због геноцида у Сребреници. Мерон је председавао и жалбеним већем које је генерала Радислава Крстића осудило на 35 година затвора због помагања и подржавања геноцида у Сребреници.

Судија Даћун био је председавајући у процесу против Видоја Благојевића, који је због злочина у Сребреници осуђен на 15 година затвора.

ИЗВОР: НОВОСТИ

——–

14.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић