АКТУЕЛНО

Други дан од нестанка, наставља се потрага за новинаром Стефаном Цветковићем


Потрага за новинаром Стефаном Цветковићем из Беле Цркве настављена је и јутрос, а полиција није саопштила да је дошла до било каквих открића или сумњи у вези с детаљима његовог нестанка и његовом судбином.

Припадници Жандармерије јуче су, око 15 часова, почели претрагу копненог терена око белоцркванских језера, а рониоци су претраживали језеро и канал Дунав-Тиса-Дунав, јавио је репортер Н1. У потрагу су укључена и два хеликоптера МУП-а.

Нестанак новинара Стефана Цветковића пријављен је у ноћи између 13. и 14. јуна када је примећено да се у Београдској улици налази паркиран ауто на коме су отворена возачева врата и упаљена светла. Како је наведено у саопштењу МУП-а, полицијски службеници су одмах изашли на лице места, о догађају је обавештено надлежно тужилаштво, а полиција је расписала потрагу са Стефаном Цветковићем и за њим се интензивно трага.

Новинарска удружења из земље и региона захтевала су брзу истрагу и расветљавање судбине несталог новинара, подсећајући да је Цветковић и раније пријављивао претње.

Бројне претње несталом новинару

Цветковић је годинама уназад и полицији и у јавности пријављивао озбиљне претње смрћу, а 2008. године је и физички нападнут.

Цветковића је 18. јула 2008. године увече, у Белој Цркви, песницом у главу ударио бивши полицајац М. П, кога је наког тога привела локална полиција. Напад је, како су медији тада писали, уследио након „више десетина претњи“ које је му је упутио М. П. Бивши полицајац суспендован је са посла након што су РТВ ТНТ а потом и РТВ Б92 емитовале снимак на којем се види да он конзумира наркотике.

Стефан Цветковић је у децембру изјавио 2015. да су му непознати починиоци полупали аутомобил, након што су га локални функционери означили као „легитимну мету“, проглашавајући га „страним плаћеником“. Оценио је тада да је то директно позивање на „легитиман обрачун са страним плаћеником.

„Као драстичан пример наводим гостовање на локалном радију помоћника председника општине Јована Даје, који је том приликом је изјавио да сам страни плаћеник и да ме финансира Сорос фондација са седиштем у Франкфурту у Немачкој“, рекао је Цветковић агенцији Бета.

Цветковић је и 2015. године пријавио велики број претњи смрћу њему и његовој породици.

Он је тада рекао да су претње почеле након што је тадашњем премијеру Александру Вучићу на конференцији за новинаре у Влади Србије 7. августа, поставио питање о истрагама у вези са злоупотребама у Фонду за капиталне инвестиције Војводине.

„Истог поподнева добио сам прво анонимне ‘пријатељске сугестије’ да не би требало то да ‘чачкам’, да могу да имам проблема због тога. Касније почињу сталне претње путем интернета и телефоном. Прете ми клањем, убиством, ломљењем кичме, убиством детета, одсецањем језика, ломљењем прстију“, навео је Цветковић.

Према његовим речима, претње су ескалирале након што су 13. августа те године ухапшене четири особе које су осумњичене за злоупотребе у Фонду за капитална улагања Војводине. Цветковић је рекао и да му претње најчешће стижу са телефонских бројева из Новог Сада или из иностранства, као и са више профила са друштвене мреже Фејсбук.

Према подацима из базе НУНС-а о нападима на новинаре, 15. децембра 2016. Цветковић је, у раним јутарњим сатима када је кренуо на пут, на возилу видео написану поруку „мртав“. Он је сумњао да претећа порука може да има везе са његовим извештавањам о криминалном складиштењу и спаљивању опасног отпада у Белој Цркви.

Цветковић је 30. јануара 2016. пријавио НУНС-у да му је претио и поломио мобилни телефон тадашњи заменик председника општине Бела Црква Марјан Алексић.

Цветковић истраживао убиство Ивановића – шта је знао

Нестали новинар Стефан Цветковић бавио се убиством Оливера Ивановића, а податке до којих је дошао објавио је крајем јануара на конференцији за медије.

Цветковић је тада изјавио да је, у сарадњи с албанским новинарима, дошао до података да је за убиство лидера СДП одговорна криминална група са севера Косовске Митровице. Како је навео, убиство нису извршили “ни Срби, ни Албанци, ни Кинези, већ криминалци“.

Такође, истакао је да за убиство Ивановића нису одговорни ни српски званичници са севера Косова, ни приштинска власт, као и да је ликвидација Ивановића плаћена 40.000 евра.

Цветковић је на конференцији за медије показао фотографије три лица чији идентитет није објавио, а за које је навео да су на одређени начин умешани у убиство лидера Срба са севера Косова.

“Све указује, а готово смо сигурни да ће и званична истрага то показати, да се ради о криминалном акту, тј. да је позадина криминална и да нема везе са националним, верским, етничким, политичким естаблишментом, тј. људима који обављају неке функције у Приштини и Београду“, рекао је Цветковић.

Све податке до којих је дошао је, како је навео, доставио је институцијама које воде званичну истрагу.

Како каже, на северу Косова постоји више криминалних група, али је група за коју се сумња да је одговорна за убиство Ивановића “шира од те територије и има своје криминалне делове и у јужној Србији, Санжаку и целокупном делу Косова“.

Како је тада рекао Цветковић, реч је о криминалној групи која се бави разним пословима на северу Косовске Митровице – финансијске злоупотребе, нелегални промет робе, дрога, рекетирање, преузимање угоститељских објеката, а која је “мешовитог националног састава“: „Ни православци, ни муслимани, ни Срби, ни Албанци, ни Кинези – криминалци“.

Према његовим речима, информације о тој групи имају косовка полиција, Еулекс, српска полиција и Интепол.

“Истрага коју смо водили указује на озбиљну криминалну спрегу група са севера Косова и људи на нижим нивоима, административних радника, Еулекса и косовске полиције. Дакле, ради се о људима који су више него озбиљно плаћени да буду заштитници организованог криминала на северу Косова. Нажалост, тек након убиства Ивановића и информација које смо доставили на све битне адресе, имамо индиције да се људи на које смо указали оперативно обрађују. Ти људи су сада последња шанса налогодавцима и егзекуторима да све прође некажњено“, навео је Цветковић.

Извор: Бета/Инсајдер

***

ПОВЕЗАНО:

*Нестао новинар из Беле Цркве, траже га жандармерија, хеликоптери и рониоци

——

15.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. Траже несрећног новинара.
  Шта ћете када га нађете?
  Тражите злотворе или су међу вама?
  Страшна, терористичка власт!
  Помрсили конце и конопце.
  Позовите хитно Меркел, њени су истраживали убиство Ђинђића.
  И нашли оно што њима одговара!
  Народе, шта се са нама дешава?
  Боже, спаси Србију.

  Свиђа ми се