АКТУЕЛНО

Шабић тражи оцену уставности: Министарство одбране – Изменама Закона о одбрани штите се тајни војни подаци


Министарство одбране саопштило је данас да се изменама Закона о одбрани штите тајни војни подаци, а тиме и безбедност државе и свих њених грађана и да није истина да су тим актом Министарство и Војска Србије изузети из јединственог система приступа информацијама од јавног значаја.

Поводом информације повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића да је поднео Уставном суду предлоге за оцену уставности неколико одредби Закона о одбрани и Закона о БИА, Министартсво је навело да су изменама Закона о одбрани, као и у свим армијама света, дефинисани подаци и информације које се не могу давати на увид јавности.

Министарство одбране позвало је повереника да грађанима Србије каже у којој држави која има своју војску не постоје тајна војна документа.

„Било би добро да повереник каже и на који начин се доприноси безбедности грађана уколико се прихвати његов предлог да се сва војна документа на баш његов захтев могу ставити јавности на увид“, навело је Министарство.

Како се додаје, данашње саопштење повереника је „још једна потврда да у потрази за публицитетом и својом политичком каријером, он не може да престане да комуницира са Министарством одбране путем медија, нити да се уздржи од политичких оцена“.

Шабић тражи оцену уставности

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић поднео је Уставном суду предлоге за оцену уставности неколико одредби Закона о одбрани и Закона о Безбедносно-информативној агенцији којима су Министарство одбране, Војска и БИА изузети из јединственог система слободе приступа информацијама.

фото: Медија центар

Повереник је у мају, након усвајања Закона о изменама и допунама Закона о одбрани и Закона о изменама и допунама Закона о БИА најавио да ће тражити оцену уставности тих закона, наводи се у саопштењу.

Изменама закона Министарство одбране, Војска, као и БИА практично су изузети из законом прописаног јединственог система слободе приступа информацијама од јавног значаја, као јединственог система заштите тајних података уређеног Законом о тајности података.

Одредбе, да на предлог Министарства одбране Влада „ближе уређује“ податке који се „штите и не могу учинити доступним јавности“, као и одредбе којима се неки документи БИА класификују по врсти, а не по садржину, супротне су одредбама закона и члану 51. Устава Србије који одређује да се право на приступ информацијама, у поседу државних органа, остварује у складу са законом.

Спорна одредба члана 102. Закона о одбрани није у складу ни са чланом 41. Устава Србије, којим је прокламовано да је Војска Србије под демократском и цивилном контролом, јер отвара могућност да се права јавности ограничавају, чак и искључују и мимо критеријума и услова утврђених Законом о слободном приступу информацијама и Законом о тајности података, наводи повереник у саопштењу.

Одредба Закона о БИА која уређује обраду података о личности у поступку безбедносне провере, а која предвиђа да директор БИА практично уређује обраду података супротна је члану 42. Устава Србије који предвиђа да се обрада података о личности уређује искључиво законом.

ДАНАС

———–

15.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић