АКТУЕЛНО

Србија на мети 60-ак страних служби — све имају један заједнички циљ


Србија је на мети обавештајних служби шездесетак земаља, које су створиле агентуру спремну за субверзивна дејства, лансирање лажних вести и узнемиравање јавности, оцењује за Политику професор Милан Мијалковски.

Мијалковски сматра да све што се дешава у Србији може да се посматра кроз неки унутрашњи разлог, али да то треба довести у контекст са интересима страног фактора.

Некадашњи декан Факултета безбедности каже да ситуацију у Србији и региону треба посматрати кроз систем спојених судова и указује на у овом региону оштру сукобљеност геополитичких интереса најмоћнијих сила света — САД, Русије и Кине, Турске као регионалне силе, али и транснационалног фактора који многи занемарују — исламиста.

Свему треба додати, према његовим речима, и „агресивни наступ“ Запада, пре свега ЕУ, у погледу КиМ.

На основу искуства и дугогдишњег праћења ситуације, Мијалковски каже да Србију „истражују“ обавештајне службе шездесетак земаља.

„Имајући у виду да то чине скоро три деценије, то значи да су оне створиле такве позиције, такву агентуру од утицаја у Србији која је спремна, оспособљена, школована да изводи разноврсна субверзивна дејства, почев од група за притисак, лансирања којекаквих лажних вести, узнемиравања јавности. Њихове могућности су респектабилне и стално се оснажују разним активностима, пре свега тајним, али и јавним“, оцењује Мијалковски.

На питање шта им је главни циљ, он одговара да желе да принуде Србију на што хитније признавање лажне државе Косово.

„Како отпор према таквом њиховом циљу јача, треба очекивати да ће они појачавати разноврсне притиске. Мислим да тако треба гледати на актуелну безбедносну ситуацију и перспективе“, оцењује Мијалковски.

ИЗВОР: СПУТЊИК

——-

15.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Ooo Milane, a sta se to *desava*? Ubistva novinara, politicara? Savamale? Tetke iz kanade? Fantom napravio granicu ka Kosovu? Sorosevi placenici u koaliciji sa Ramusom Haradinajem? Jeli bre Miki, sta se to desava u gulagu srbija, postovani druze Milane iz partije?
  Saopstenje srpske komunisticke partijske policije, propagandni proliv baby!
  Da smo u socijalistickoj nemackoj svojevremeno ova policija bi se zvala SS.
  Da smo u rusiji svojevremeno ova policija bi se zvala CEKA.
  Gulag Srbija partija vec 7 decenija ubija.
  Zabava za penzionere kojima su pokrali penzije!!!

  Свиђа ми се

 2. Naravno da ljudi, a jos kao d e k a n i!, sa ovako vrsnih- hocu reci i z m i s lj e n i h- fakulteta (naucno, hoce li se, onda: “
  „fakulteta“) sve, na nivou (i) obavjestajnosti vide, pa, po d e k a d s k o m sistemu, i „sezdeset“ kao ono sto jest i z m e dj u „pedeset“ i „sedamdeset“; odatle vidi i da d r z a v o m jest i ono sto nije s u v e r e n o, pa je,
  u d r z a v n o m smislu, nepostojece; utoliko je, vidi deka,
  i nepostojece predmetom obrade neceg postojeceg..

  Свиђа ми се