АКТУЕЛНО

Вучић отворио гасовод који заобилази Србију – Да ли наша земља може имати корист од пуштања у рад ТАНАП-а


Ако се изузму дипломатски сегменти боравка председника Србије Александра Вучића у Турској поводом отварања Трансанадолијског гасовода (ТАНАП), у енергетском смислу та посета нема никакав значај јер тај гасовод нити пролази територијом Србије нити обезбеђује потребне количине гаса за нашу земљу.

фото: FoNet-AP

Војислав Вулетић, генерални секретар Удружења за гас Србије каже за Данас да су количине гаса који ће се транспортовати тим гасоводом већ резервисане за потрошаче у Италији и Европској унији те да земље попут Србије не могу да рачунају на снабдевање из тог правца.

– Енергетски гледано, Србија од те посете нема никакву корист. ТАНАП не пролази територијом Србије па је самим тим јасно да нам не гарантује ни снабдевање гасом ни наплату транзитних такси. Тај гасовод није пројектован за транспорт већих количина гаса, а и оне којих ће бити већ су резервисане за потрошаче у ЕУ. Уколико би се капацитет тог гасовода повећао, и њиме започео транспорт додатног гаса из Ирана, Казахстана и Туркменистана, поред већ постојећег из Азербејџана, онда би у том случају могли да размишљамо о евентуалном снабдевању из тог правца. Дотад је он за нас у енергетском смислу потпуно незанимљив – наводи наш саговорник.

Према његовим речима, Србија би требало да се концентрише на најављене гасне пројекте од којих може да има користи.

– Први је изградња „Северног тока 2“ преко кога би Србија могла да се снабдева у случају да Русија прекине транспорт гаса преко Украјине 2019. године, како се најављује из Москве. Други пројекат интересантан за Србију је проширење гасовода „Турски ток“ на територију Европе јер би на тај начин Србија могла да постане транзитна земља и нађе се у веома повољној ситуацији, у којој би примера ради била, да је изграђен заустављени пројекат „Јужни ток“ – објашњава Вулетић.

С његовим мишљењем слаже се и Никола Рајаковић, некадашњи државни секретар у Министарству енергетике, али додаје да би тај пројекат могао да буде занимљив за Србију на „другу лопту“.

– Сасвим је јасно да ТАНАП који не прелази преко територије Србије нити гарантује гас за наше потрошаче није пројекат од важности за нашу земљу. Међутим, у случају да се донесе одлука о проширењу гасовода „Турски ток“ на територију Европе онда би могло да се размишља о могућностима прикључења на ту гасну конекцију. Дакле, морали би да се створе одређени предуслови како би ТАНАП постао пројекат од важности за снабдевање гасом у Србији – сматра Рајаковић.

Да ТАНАП нема значаја за нашу земљу, бар у овом тренутку, потврђују и изјаве председника Александра Вучића у Ескишехиру у Турској одакле је гасовод свечано пуштен у рад. Он је истакао да је изградња гасовода ТАНАП веома важна јер даје наду да регион југоисточне Европе неће остати изолован када су у питању велики енергетски пројекти. Вучић је рекао и како ће тај гасовод знатно побољшати енергетску повезаност тог дела Европе чиме ће побољшати и климу за долазак нових инвеститора у земље региона.

Годишњи капацитет ТАНАП-а износи 16 милијарди кубних метара гаса, а од тога Турска ће користити шест милијарди кубних метара док ће преосталих десет милијарди кубика бити испоручивано европском тржишту. Тај гасовод је дугачак 1.850 километара, повезан је са с гасоводом Кавказ-југ (СЦП) који потискује гас из огромног налазишта Шах Дениз у Каспијском мору, а затим шаље гас Турској преко Азербејџана и Грузије. Други крај ТАНАП-а повезан с Транс-јадранским гасоводом (ТАП), преко Грчке и Албаније, до Италије. Иначе, СЦП, ТАНАП и ТАП формирају такозвани „Јужни гасни коридор“, чија је вредност 40 милијарди долара, са циљем да Европа смањи зависност од руског гаса.

Подсећања ради, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган отворио је прекјуче ТАНАП на свечаности у Ескисехиру, у средишњој Турској, са својим колегама из Азербејџана Илхамом Алијевом, Србије Александром Вучићем, Украјине Петром Порошенком и са лидером међународно непризнате „Турске републике Северни Кипар“ Мустафом Акинчијем.

ИЗВОР: ДАНАС

————

15.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Није понео гусле да гусла турске изворне песме.
  Ово је друга посета Турској у задње време.
  Био је тамо да се слика.Зар не видите на слици.
  Позив Турчина се не одбија. Да сам на месту Ер Догана звао би Вучића три пута месечно.
  И онако је Вучи беспослен, само кружи над Србијом и посматра ко прави гужвум ко хоће да га смакне.
  Своји хоће, дозлогрдио и њима.

  Свиђа ми се