АКТУЕЛНО

Последњи звук сирене са Главне железничке станице: Уз песму „А сад адио“ отишао је задњи воз за Бар (ВИДЕО)


Од 1. јула ове године у потпуности обуставити железнички саобраћај у Главној железничкој станици Београд, као и на прузи Београд Главна станица – Панчевачки мост. Због такве одлуке синоћ је испраћен последњи Барски воз са Главне Железничке станице Београд у 21:10 часова.

Мало је рећи да је читава сцена била и више него емотивна. Док су се путници укрцавали у воз, на станици се чула нумера „А сад адио“.

Снимак никога не може да остави равнодушним, а свако ко га погледа сетиће се својих одлазака на море управо овим возом са ове станице.

Док је трајала нумера, камера је забележила и окружење иза станице које се мења, што додатно потпаљује емоције у свима нама.

Када је воз кренуо пут Бара, путници су махали људима који су остали на перону, а то је уз песму „А сад адио“ учинило да се човек најежи од тог историјског тренутка.

Железничка станица у Топчидеру, фото: Wikipedia/Катарина Јовановић

Од данас ће сви ауто-возови за бар кретати са железничке станице у Топчидеру. Ова станица је дуги низ година била запуштена, па би се могло рећи да је чак била и оронула.

Железничка станица у Топчидеру је јуче убрзано сређивана, али још увек тамо ништа не оставља утисак да ће одатле кретати возови за Бар.

Подсећамо, да је Главна железничка станица Београд изграђена између 1882. и 1885. по плановима архитекте Драгутина Милутиновића, има статус споменика културе од великог значаја.

Повезана је непосредно са изградњом прве српске железничке пруге Београд–Ниш, довршене 1884. године. Зграда је изграђена по узору на железничке станице великих европских земаља и стоји као монументално здање.

Здање Главне железничке станице Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Место где је станица изграђена звало се Циганска бара и касније Бара Венеција.

Први воз са ове станице кренуо је ка Земуну уз дворске почасти, 20. августа (1. септембра) 1884. године у 15 часова. Први путници били су краљ Милан, краљица Наталија и престолонаследник Александар Обреновић, на путу ка Бечу. Свечаном отварању станице присуствовало је више од 200 иностраних званица и више хиљада грађана.

ИЗВОР: ТЕЛЕГРАФ

———

16.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

2 replies »

  1. Овде да је ико при чистој свести и здравој памети изместио би Говна из Скупштине и пустио воду за њима уместо Железничке станице.Измешта он и нас из Србије.Презирем мушкарце у Србији.Све до једног.

    Свиђа ми се