АКТУЕЛНО

Пресе: Беч преговара са Београдом о сабирном центру за мигранте које ЕУ неће


Лист тврди да Беч „већ води преговоре“ са Београдом, Тираном, Скопљем и Приштином, о успостављању „кампова за протеривање особа које у Аустрији буду добиле негативан одговор на захтев за добијање азила, а која су дошла преко балканске руте“

Фото: REUTERS/Marko Djurica

Аустријска влада преговара са земљама Западног Балкана о успостављању центара за протеривање илегалних миграната, пише бечки дневник „Пресе“.

Лист тврди да Беч „већ води преговоре“ са Београдом, Тираном, Скопљем и Приштином, о успостављању „кампова за протеривање особа које у Аустрији буду добиле негативан одговор на захтев за добијање азила, а која су дошла преко балканске руте“.

Та лица, према писању листа „Пресе“, треба да буду привремено „паркирана“ у некој, за мигранте „мање атрактивној земљи“. „Пресе“ наглашава да земље Западног Балкана заузврат траже новац, а Беч тренутно разматра и правне могућности.

У протеривању треба да помогне Фронтекс, али зато мора бити промењен мандат те агенције Европске уније. Како би желели у Бечу, Фронтекс би требало да мигранте које спасе на мору убудуће одмах враћа у северну Африку.

За разлику од Италије, аустријски канцелар Себастијан Курц не жели да центри за прихват, у којима би мигранти могли поднети захтев за азил, буду успостављени у северној Африци јер страхује, према писању „Пресеа“, да би на тај начин привукли превише људи.

Засад је нејасно које величине ће бити планирани кампови за протеривање на Балкану, додаје лист.

Тај пројекат, како истиче „Пресе“, подржавају Данска и Холандија.

Две недеље пред преузимање председавања ЕУ, аустријска влада инсистира на промени парадигме по питању европске политике према мигрантима. У томе канцелар следи два пројекта истовремено — успостављање кампова за протеривање изван ЕУ заједно са Данском, као и успостављање „осовине вољних“ којом би се затвориле спољне границе ЕУ.

По том плану, кампови за мигранте били би у Европи, али ван граница ЕУ. Познато је да на том списку нема много земаља. Иначе, први је то прошле седмице поменуо управо дански премијер Расмусен.

 

ИЗВОР: Танјуг/Спутњик/Стање ствари

***

Брнабић: Потребан јединствен европски приступ за управљање миграцијама

Србија је поуздан партнер ЕУ у борби против илегалних миграција, а Европи је потребан јединствен приступ за управљање миграцијама, чији је фокус, поред безбједности, поштовање хуманитарних стандарда и вриједности, рекла је у Бечу премијер Србије Ана Брнабић.

Премијер Србије Ана Брнабић у обраћању јавности, фото: СРНА

Она је у говору на форуму „Европа Вахау“, у оквиру панела о безбједносним изазовима и борби против илегалних миграција, истакла да је управљање миграцијама заједничка одговорност свих европских земаља, саопштено је из Владе Србије.

Брнабићева је истакла да питање илегалних миграција мора да се рјешава заједнички, јер то није проблем само једне државе или једног региона, те додала да су илегалне миграције у Европи један од највећих изазова за ЕУ и земље кандидате као што је Србија.

Она је истакла да је у Србији од почетка ове године до средине јуна поднесено 39 кривичних пријава због недозвољеног преласка државне границе и кријумчарења људи против 74 починиоца, а због покушаја кријумчарења 399 лица.

Брнабићева вјерује да је добро изабран мото предстојећег аустријског предсједавања Савјетом ЕУ – „Европа која штити“, као и фокус на питањима безбједности и илегалних миграција.

Наводећи да је поносна на Србију, која је током мигрантске кризе показала да је посвећен и одговоран партнер, показујући висок степен хуманости, Брнабић је напоменула да је најбољи примјер за то што 472 дјеце миграната ове године похађа школе у Србији.

Она је подсјетила да су усвојени нови Закон о азилу и привременој заштити, Закон о странцима и Закон о граничној контроли, као и Стратегија и Акциони план за интегрисано управљање границом која је усаглашена са концептом ЕУ, а израђен је и први Нацрт стратегије супротстављања ирегуларним миграцијама.

У оквиру регионалне сарадње, каже она, Србија је успоставила мјешовите патроле са државама са којима се граничи – Мађарском, Црном Гором, БиХ, Румунијом, Републиком Македонијом, Бугарском, а ускоро се очекују и са Хрватском.

Форум „Европа Вахау“, који је отворио аустријски канцелар Себастијан Курц, ове године одржава се под слоганом „Радећи мање, а ефикасније!“, а циљ је да се размотре актуелни политички, безбједносни и економски изазови са којима се Европа суочава.

ИЗВОР: РТРС

———-

16.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ТРЕБА КА ГРЧКИ ПОСЛАНИК ЗЛАТНЕ ЗОРЕ ТРАЖИТИ ДА СЕ УХАПСИ ТЗВ ВЛАДА СРБИЈЕ ЗБОГ ИЗДАЈЕ СРБИЈЕ А МОГУ ДА ПРЕТПОСТАВИМ ДА ЋЕ СЕ НЕ ДАЈ БОЖЕ ТИ ТЗВ азиланти ПО СРБИЈИ ОВОЈ СУЖЕНОЈ НАСЕЛИТИ И ШТО ЈЕ НАЈОПАСНИЈЕ ДАЋЕ ИМ СРБИЈЕ ДРЖАВЉАЊСТВО ПО СЦЕНАРИЈУ НАСЉЕАВАЊА шиптара ПО НАРЕДБИ ћопоње И ЊЕГОВИХ бандита НА СВЕТО КОСОВО МЕТОХИЈУ ПРОТИВ црнаца муслимана НЕК ИМ јевропа ОБЕЗБЕДИ МЕСТО СТАНОВАЊА ОНИ СУ ИМ ОТЕЛИ ЗЕМЉУ ИЗ КОЈЕ ДОЛАЗЕ КОЛОНИЈЕ СВИ СУ ИМАЛИ ОСИМ ЦАРСКЕ РУСИЈЕ ПОМОЗИМО ОПСТАНАК СРБА АРИЈЕВАЦА БЕЛЕ РАСЕ СРБИН ЗА СРБИНА БРАТА ЗА БРАТА АМИН БОЖЕ ДАЈ СССС

    Свиђа ми се