АКТУЕЛНО

Потписе на „Република Северна Македонија” ставили Димитров и Коцијас, Ципрас то назвао „срећном песмом”


ИСТОРИЈСКИ ДОКУМЕНТ ПОТПИСАН У СЕЛУ ПСАРАДЕС  СА ГРЧКЕ СТРАНЕ ПРЕСПАНСКОГ ЈЕЗЕРА

  • Зоран ЗАЕВ: Померили смо планине. Данас стављамо тачку на вишегодишње разлике које су подигле зид који је спречавао пријатељство два народа. Договор доноси корист грађанима обе земље и ствара нову реалност у региону
  • Алексис ЦИПРАС: Данас овде у Преспи почињемо да пишемо нову срећну песму. Ја сам љубитеља балканске музике, нарочито блех музике, а ево дође време да опет певамо срећне песме на Балкану. Једну такву нову песму почињемо да пишемо овде у Преспи. Наш циљ је да се ова песма радости пева вековима и да је певају многе будуће генерације и на нашем и на вешем језику. И у нашој и у вашој земљи
  • Потписивању присуствовали и Федерика Могерини, Јоханес Хан, Розмари ди Карло, Метју Нимиц и чланови обе владе

ДОГОВОР Македоније и Грчке којим се решава двоиподеценијски спор око имена Македонија данас су у грчком селу Псарадес у пограничном региону Преспа потписали шефови дипломатија Никола Димитров и Никос Коцијас у присуству премијера две земље и представника Европске уније и Уједињених нација које су посредовале у преговорима.

Претходно су се окупљенима, међу којима су били високи представници Европске уније и Уједињених нација и бројни новинари, обратили премијери Грчке Алексис Ципрас и Македоније Зоран Заев који су се међусобно назвали пријатељима, оцењујући потписивање договора „историјским даном”.

“Потписивањем договора о решавању спора који је трајао скоро три деценије и о стратешком партнерству, заиста смо померили планине. Данас стављамо тачку на вишегодишње разлике које су подигле зид који је спречавао пријатељство два народа. Договор доноси корист грађанима обе земље и ствара нову реалност у региону”, рекао је македонски премијер.

Како је истакао, договором се ствара шанса и историјска могућност за појачану сарадњу две суседне земље, за снажније економске везе и виши раст и развој.

“Данас можемо слободно да кажемо да смо поносни на овај наш договор, јер смо изабрали решење које нас уједињује”, рекао је Заев.

Потписвању договора присуствовали су висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини, комесар за проширење Јоханес Хан, подсекретарка УН за политичка питања Розмари ди Карло и медијатор УН у маратонском спору две земље Метју Нимиц.

Грчки премијер је све оценио овако: „Данас овде у Преспи почињемо да пишемо нову срећну песму. Ја сам љубитеља балканске музике, нарочито блех музике, а ево дође време да опет певамо срећне песме на Балкану. Једну такву нову песму почињемо да пишемо овде у Преспи. Наш циљ је да се ова песма радости пева вековима и да је певају многе будуће генерације и на нашем и на вешем језику. И у нашој и у вашој земљи. Та песма ће славити мир”.

Ципрас је оценио да су и он и Заев извршили своју „патриотску дужност”, а на грађане обе земље је апеловао да договор прочитају и прихвате без предрасуда.

Још је додао: „Ако је душа сваког народа његова историја, онда овај договор одсликава душе наша два народа”.

Документ је потписан у селу Псарадес на грчкој страни Преспанског језера у посебно подигнутом “шатору”, а делегација Владе Македоније је на свечану церемонију пристигла глисерима са македонске стране.

Делегацију коју је предводио Заев на пристаништу су дочекали Ципрас и шеф дипломатије Коцијас са другим министрима грчке владе. Након срдачног дочека уз загрљаје и снажан аплауз, премијери су са министрима отишли на потписивање договора.

Поред Заева и Димитрова у Псареседес су дошли и вицепремијерка и министарка одбране Радмила Шекеринска, вицепремијер за европска питања Бујар Османи и министар унутрашњих послова Оливер Спасовски.

Након обраћања премијера Ципраса и Заева, састанак делегација влада Македоније и Грчке је настављен на македонској страни пограничног подручја Преспе – билатералним разговорима и заједничким ручком у селу Отешево. Догађаје на обали Преспанског језера пратиле су снажне мере обезбеђења.

Договором Ципраса и Заева, који је постигнут 12. јуна, предвиђено је да Македонија промени име у “Република Северна Македонија” уз промену Устава и референдум, а да Грчка престане да спречава пријем Македоније у НАТО и отпочињање преговора о приступању ЕУ.

Споразум два премијера поздравиле су ЕУ, НАТО, САД и друге земље, међу којима је и Русија.

Критичари Ципраса и Заева оптужују за издају.

 

ИЗВОР: Бета – Факти

———

17.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић