АКТУЕЛНО

Илић: Недопустива пракса званичника у случају Цветковића


Повереник за самосталност јавног тужилаштва Горан Илић изјавио је да конференције за новинаре и изјаве највиших државних званичника о томе до каквих информација се дошло у предистражном поступку у случају нестанка новинара Стефана Цветковића, представљају прави пример „недопустиве“ праксе која је „опречна закону“.

„Веома је чудно да о предузетим радњама у поступку којим руководи, јавност не обавештава јавни тужилац, већ функционери који по логици ствари и закону не би требало да имају пуна сазнања о радњама предузетим у предистражном поступку. Када се упореде бројне информације које су изнели државни функционери на конференцији за новинаре са изјавом надлежног јавног тужиоца, стиче се утисак да надлежни јавни тужилац има веома скромна сазнања о поступку којим руководи“, рекао је Илић агенцији Бета.

Према његовим речима таква пракса је не само супротна закону, већ угрожава поверење јавности у рад јавног тужилаштва и ствара утисак да се предистражни поступак не спроводи по Законику о кривичном поступку.

Подсетио је да, према Законику о кривичном поступку јавни тужилац руководи предистражним поступком, што значи да сви учесници тог поступка поступају по налозима јавног тужиоца и без одлагања га обавештавају о томе шта су предузели.

Законик не познаје могућност да било ко други, сем јавног тужиоца, издаје налоге органима са полицијским овлашћењима, да врши увид у податке и обавештења, прикупља и анализира добијене доказе, објаснио је Илић.

Додао је да у Србији, већ дуго, више од десет година, постоји пракса да изјаве о току предистражног поступка дају високи државни функционери који објашњавају шта је урађено, односно износе идеје, информације или мишљења о томе какав ће исход предистражног поступка бити.

На конференцији за новинаре у петак детаље из предистражног поступка у случају нестанка новинара из Беле Цркве Стефана Цветковића износили су председник Србије Александар Вучић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић, док тужилац из Окружног јавног тужилаштва из Вршца Тихомир Кнежевић није присуствовао том обраћању јавности.

ИЗВОР: Н1

————-

18.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Pa zasto ce im istrazni sudija kada su oni sve.Oni su eksperti iz svakojakih oblasti.Kako sami sebe da dovedu u nelagodnu situaciju,ne daj Boze da budu navatani u nekim krimi.radnjama,zato sudija nema sta tu da trazi.Oni mogu sve ali dokle?!

    Свиђа ми се