АКТУЕЛНО

КАНАДА: Јовица Ризнић, канадски научник српског порекла добио награду струке


Канадски научник српског порекла Јовица Ризнић, који живи и ради у престоници те земље Отави, награђен је високим признањем које заједно додељују Канадска комисија за националну сигурност и Канадска нуклеарна асоцијација (The Canadian Nuclear Association (CNA) and the Canadian Nuclear Society (CNS)). Прва је струковно, а друга индустријско удружење.

Јовица Ризнић, фото: Journal of Nuclear Engineering and Radiation Science

Ризнић је добитник награде „Харолд Смит“ (Harold A. Smith Outstanding Contribution Award) која се додељује за изузетан стручни допринос у некој од дисциплина од значаја за употребу нуклеарне енергије.

Одређеније, он је награђен за значајан допринос у истраживању и образовању у нуклеарном инжењерству у области преноса топлоте и механике флуида у нуклеарним реакторима, као и поузданости, сигурности и расположивости система и компоненти нуклеарних реактора.

„Веома сам почаствован додељеним признањем јер долази од представника струке у области у којој већ деценијама радим. Канадска комисија за националну сигурност регулише све аспекте употребе нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, од рудника уранијума преко употребе радиоактивних извора за медицинске сврхе и индустријских уређаја до нуклеарних електрана“, изјавио је за Бету Јовица Ризнић.

Канада је једна од високоразвијених земаља у којој се истраживањима и примени нуклеарне енергије посвећује посебна пажња. Од 19 нуклеарних електрана чак 18 је у најразвијенијој провинцији Онтарио, а у њима се производи више од половине електричне енергије у тој провинцији док је удео нуклеарки у производњи електро енергије у целој Канади око 15 процената.

Ризнић истиче да је електрична енергија из нуклеарки пет пута јефтинија од електричне енергије из соларних система и осам пута јефтинија од струје добијене из турбина на ветар. Ипак највећи део електрицне енегије у Канади и данас долази из електрана на угаљ и гас и хидроелектрана.

Градња нуклеарке далеко од приоритета Србије

На питање да ли постоји било каква сарадња Србије и Канаде на пољу нуклеарне технологије, Ризнић је одговорио негативно.

„На жалост нема никакве, не бар значајније сарадње или са њом нисам упознат иако одржавам блиске контакте са колегама из старе лабораторије за термотехнику и енергетику у Институту у Винчи, као и са професором Владимиром Стефановићем, стручњаком за енергетику са Машинског факултета у Београду“, рекао је он.

Ризнић није оптимиста ни у погледу могуће градње нуклеарке у Србији.

„Србија има много пречих проблема, посебно економских, и нуклеарна енергија је далеко од приоритета у догледној будућности“, сматра он.

Осим што се свакодневно радно бави канадском нуклеарном поблематиком Јовица Ризнић је прошле године, као приређивач и уредник, окупио двадесетак водећих стручњака у свету који су заступљени у књизи „Генератори паре за нуклеарне електране“ (Стеам Генераторс фор Нуцлеар Поњер Плантс“). То је најкомплетнија стручна публикација о генераторима паре који су једна од главних компоненти нуклеарних електрана.

Јовица Ризнић је дипломирао на Машинском факултету у Београду студирајући нуклеарну енергетику код професора Милорада Ристића и његовог асистента Милована Студовића. На истом факултету је магистрирао и докторирао.

У Институту нуклеарних наука у Винчи радио је двадесетак година. Сарађвао је и са америчким универзитетом Пурдуе, а две године провео је у Националној лабораторији Аргони као стипендиста Међународне агенције за атомску енергију из Беча.

Деведесетих година прошлог века две године је радио на универзитету Висконсин, у Милвокију, САД одакле се 1996. преселио у Канаду и од тада непрекидно ради у Отави као експерт у Канадској комисији за националну сигурност.

ИЗВОР: Н1

———–

18.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић