АКТУЕЛНО

ИТАЛИЈА: „Хуманост“ у режији САД – Трибина „Косово јуче, Сирија данас, хуманитарни ратови“


Поводом 19 година од завршетка НАТО агресије на Србију, српска удружења Корени из Вероне и Слога из Вићенце организовали су предавање на коме су угледни италијански интелектуалци, али и некадашњи официри Кфора, поручили да су „хуманитарни ратови“ у режији Америке примери коришћења силе и непоштовања међународног права зарад сопствених интереса.

На веома посећеној трибини „Косово јуче, Сирија данас, хуманитарни ратови“, организованој у Вићенци, доктор политичких наука и стручњак за Источну Европу и Балкан Стефано Пилото најпре је објаснио генезу настанка „хуманитарних ратова“ од оснивања УН подсетивши да се такви ратови, по правилу, одигравају под окриљем НАТО-а, а под плаштом наводне борбе за људска права и поштовање међународних закона.

– Међутим, „хуманитарни ратови“ које води НАТО не поштују право народа да на демократски начин изабере своје руководство, не поштују међународне резолуције, не доносе мир и поштовање људских права, него смрт и разарања – казао је др Пилото.

Он је подсетио на интервенцију НАТО-а у Босни, а затим и укључење у конфликт на Косову.

– Интервенција НАТО-а на Косову је убрзала процес независности, али нико није интервенисао, нити спречио разарања и убиства која су спроводили Албанци – навео је овај стручњак.

Франческо Мотеран, некадашњи мајор Кфора који је пре одласка на Косово као доктор био ангажован у више сличних мисија по свету, признао је да нигде није видео ништа слично ономе што је видео на Косову пошто су снаге Кфора ушле на ту територију.

– У војној болници у Пећи сам радио од 2005. до 2007, а углавном сам посећивао српске енклаве. Тамо су Срби живели у невероватним условима. Они су живели као у неком логору окруженом бодљикавом жицом, а највише ме је погодило што нико, заправо, није обраћао пажњу на неправду и суровост којој су били изложени. За време мог двогодишњег боравка на Косову упознао сам многе Србе, укључујући и монахе из Дечана. Сви они су показали су да су веома храбри и великог срца. Дивим се чињеници да су опстали на својој земљи упркос тешким условима – поручио је мајор Мотеран.

Стефан Вернола, новинар геополитичког часописа „Еуроазија“ и координатор центра за студирање „Еуроазија и Средоземље“, испричао је да су медији широм света представљали Србе као геноцидан народ, сваљујући одговорност на српско руководство за све ратове на подручју Балкана. Да би се лично уверио у то, отпутовао је на Балкан 1995. где је упознао једну сасвим другачију стварност. Своје утиске изнео је у три књиге о Југославији и Косову и Метохији.

– Највише сам био одушевљен слободарским духом српског народа који у толикој мери нисам видео ни код једног другог народа. Задивио ме је тај слободарски дух и истовремено згрозила неправда према Србима након што сам схватио на какве све манипулације су спремне велике силе да би оствариле у некој земљи свој утицај и своје интересе – нагласио је Вернола.

Моћ медија

Еторе Беђато из сектора за међународну солидарност у регији Венето говорио је о моћи медија да стварају лажне представе о појединим земљама и људима.

– На почетку сам поверовао вестима да су Срби криви за сва зла на Балкану. Али, уверио сам се у супротно после посете КиМ, где сам обишао српске енклаве, народне кухиње, болнице и манастире. Упитао сам се како је могуће да живе у тако тешким условима, а да ЕУ не реагује. Схватио сам да је српском народу нанета огромна неправда – навео је Беђато.

Употреба силе

Дејан Кусало, председник удружења Корени који је и сам избеглица из Хрватске, навео је да се велике силе зарад сопствених интереса упуштају у разарање независних држава, а да се не преза од употребе силе уколико у тим земљама на власт не дођу њихови вазали. Кусало је подсетио да та судбина није снашла само Србију, већ је и даље актуелна у Сирији.

 

ИЗВОР: Ђ.Баровић-ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*

*Италијански пилот у Нишу: Имамо видео из Пентагона који доказује истину о уранијуму

———

20.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић