АКТУЕЛНО

Време и држава против сељака


Изгледа да се све уротило против српског сељака, јер не само да громови и град беру тежачки труд већ и ниске откупне цене онога што је преостало у воћњацима прете да докрајче српске пољопривреднике.

Приликом недавног протеста малинари су блокирали путеве код Пријепоља

Јако невреме уз град, које је погодило лозничка села Јелав, Стражу и Доњи Добрић, уништило је готово све усеве, повртњаке и воћњаке. Град какав се не памти потпуно је уништио купину, паприку, парадајз и воће.

Штета још није процењена, али ће сигурно бити огромна, па сељаци не смеју ни да мисле како ће прегурати годину, уколико држава не помогне. Тешко је и у општини Алексинац где ванредна ситуација траје од 15. јуна када се због кише излила река Турија. Поражавајуће је што у Сектору за ванредне ситуације у Алексинцу новинарима нису хтели да дају никакве информације о стању на терену у овим селима, него су само напоменули да ватрогасци извлаче воду у селима и да је стање стабилно.

Нажалост, град и громови који последњу недељу тутње српским небом и уништавају воће нису једина невоља која је погодила сељане. Као гром из ведра неба ођекнула је вест да је откупна цена малине пала на 80 динара по килограму (око 65 евроценти). Док су хладњачари плаћали 100 динара (85 евроценти), сељаци су се надали каквој-таквој заради. Сада хладњачари пад цене правдају обилним кишама и, како наводе, лошијим квалитетом воћа.

Малинар Јован Ристић рекао је да је откупна цена катастрофална и да није знао шта га је снашло када је предао скоро тону малина откупљивачу у Братмиловцу код Лесковца.

– Каже ми власник хладњаче: „80 динара по килограму, узми или остави.“ Дошло ми је да плачем, јер нисам имао излаз. Бераче сам већ платио, робу предао, ноћ се ближила и нисам имао снаге да тражим другог откупљивача – казао је Ристић.

Тај хладњачар из Братмиловца је рекао за медије да је морао да понуди нижу цену јер је малина у Лесковцу врло лошег квалитета, односно, како је рекао, „зло од квалитета“, те да је „буђава“ и да је „повукла влагу из ваздуха“.

Осим у Лесковцу, до наглог пада откупних цена малине дошло је и у Брусу где се килограм откупљивао и по 60 динара (око пола евра). Једино је у Ариљу цена остала 100 динара за килограм.
Због свега овога, Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије, најавио је нови протест малинара и то у свим градовима у Србији.

– Протесте ћемо започети мирном вожњом, засад без блокада путева, иако су то тражили поједини произвођачи. Ако држава ништа не учини да разбије картеле откупљивача, власника хладњача, одлучићемо шта ћемо даље да радимо – нагласио је Радовић.

Он је додао да су малинари „буре барута јер им је угрожена егзистенција пошто са откупном ценом од 50 и 80 динара по килограму не могу да плате ни раднике да је оберу“. Према његовим речима, цена малина на светском тржишту незнатно је пала, мање од један одсто и додао да „откупљивачи уцењују домаће произвођаче понижавајућим ценама“.

Апел Вучићу

– Позивамо председника Србије Александра Вучића да се укључи у решавање овог проблема, иначе ћемо сви постати социјални случајеви и доћи на казан народне кухиње – казао је Радовић.
Према његовим речима неки пољопривредници су одлучили да напусте малињаке и да беже у иностранство, а најтежа ситуација је на југу Србије – у Лесковцу, Владичином Хану, Сурдулици, али и у моравичко-златиборском крају – у Ивањици, Ариљу и другим градовима. Према Радовићевим речима, прве процене су да је због недавног невремена пропало од 5.000 до 10.000 тона малина.

ИЗВОР: ВЕСТИ

——

20.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Ne mogu da verujem da ste tako naivni vi “seljaci“,pardon,poljoprivrednici,tuga jedna.Dozvoljavate da prave budale od vas svih,da’l je u pitanju malinari,vocari,repari i sve ostale grane polj. da ne nabrajam.Dozvoljavate da hostapleri zaradjuju a da vi gubite,pa gde to ima osim kod nas,nigde.Ocekujete da nj.velicanstvo faraonsko nesto uradi,pa kako ? kako kada su sve to njegovi igraci,bas svi.Ili uredite nesto svi do jednoga ili zauvek ucutite i neka vas drndaju kao magarce.Cekajmo samo sta ce biti za zito,kukuruz i repa,koje ce ponuditi cene,bas me zanima oce’l ostati para za iducu sezonu,malinarima na zalost nece ostati nista,tako im i treba,samo neka cute.
    Tuga jedna.

    Свиђа ми се