ПРАВОСЛАВЉЕ

Хорепископ Наум: Они који су нас гонили хтели су да нас потпуно нема. Нисмо умрли, светлост све јаче и јаче сија


36231428_625676084466033_3041774028906823680_n

Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум

Транскрипт дела беседе хорепископа Наума на дан Светог Петра Коришког у Љуљацима:

„… Они који су нас гонили хтели су да нас потпуно нема. Да се наш глас више не чује, пре свега глас владике Артемија, јер је много сметао. Није то преко ноћи било, спремали су се 10 и више година, као што су сами рекли, а онда силно ударили у намери да нас збришу са лица земље.

Сећам се кад је Амфилохије долазио у Црну Реку као администратор. Прво нас је молио да не одлазимо од моштију Светог Петра Коришког. Каже он – ево ја ћу да вам будем духовник а владику ћемо о Петровдану да доведемо овде да прославите славу. Дакле као мечку да га доведе да се играмо са њим па да га врати у тамницу. Није му то пошло за руком, ми смо се насмејали томе. Сећам се речи о. Висариона њему: Па то је смијешно, човјече. А он каже: Сви ћете се ви поженити, ако одете.

А ја користим ову прилику данас, да му поручим: Нисмо се поженили, ми смо се умножили. И то двоструко и више. И још се умножавамо. И шта ти то преосвећени говори? (Надам се да ће ме чути) – Да је Бог са нама, да је Свети Петар Коришки са нама. А шта говори она тишина данашња у Црној Реци, и у свим манастирима епархије? Где је та благодат, где је то заједништво, где је тај благослов, где је он сада? Одступио је. Зашто? Зато што сте постали пријатељи свету. А онај ко је пријатељ свету непријатељ Божији постаје, а самим тим и Светога Петра као слуге Божијег.

Ето то је одговор преосвећени. Чуј ме добро. И добро је да се вратите на пут православља. Да не заводите овај народ јадни, намучени. Али он види ваше право лице и све више и све јасније. И доћи ће дан, као што рече свети Јустин, када вас народ неће више препознати као своје пастире. И већ вас не препознаје. Овај народ овде је то схватио, а схватиће и читав српски народ. А ви и они који су за вама, ви ћете поред Вука Бранковића. И још црње! Још црње! Још црње!

Не желим никоме пропаст, не желим да се нико мучи у паклу, то није хришћански. Али да упозорим морам, као епископ цркве Божије. То је моја дужност. Волео бих да се вратите Богу, да не варате овај народ. Схватите док још није касно.

Браћо и сестре, Бог је са нама, Свети Петар је са нама. Ова благодат која овде влада, у нашим катакомбама то сведочи. То се речима не да описати, то се мора доживети. И онај који је доживео, њему је све јасно. 

Поручујем свим Србима у Србији и расејању да оду до наших катакомби и да додирну ребро Христово, и да узвикну Господ мој и Бог мој! То су урадили многи Руси, дошли, видели, и уверили се. И Грци недавно, и Румуни. Срби, дођите и ви и додирните док још има времена. Ако не додирнете, остаћете неверни заувек, а српство ће пропасти. Али ова благодат сведочи да још наде има и то велике.

Нисмо умрли потпуно, светлост све јаче и јаче сија. А истина, што се дубље закопава све јаче блиста, и ми то видимо.

Хвала Богу, хвала Светом Петру Коришком, хвала Светом Јустину Ћелијском, хвала и нашем владици Артемију на епископском труду. Јер Бог помаже само ономе ко се труди, и ко чува православље.

Да владика није остао у православљу, да је одступио од светога предања, да није био послушан свом духовном оцу, не би ништа од овога било. Али Богу хвала, Бог нам даде једног пастира, велика је милост Божија. Заблагодаримо Богу на том дару.

И шта нам ваља даље чинити? Да идемо путем који је владика трасирао, а то је пут светог православља. То је пут светога предања од кога су данашњи епископи одступили, због тога им и сметамо. Само тако ће Бог бити са нама браћо и сестре.

Ништа се не бојте, Бог је са нама, и ускоро ће православље победити. То је једино сигурно под сунцем данас. Православље ће опет победити. Нека Бог да да то буде убрзо. Амин, Боже дај!

Нека је сретна и благословена слава оцу Варсануфију. Нека је сретан празник свима вама Црноречанима, јер сви сте ви Црноречани. Амин Боже дај.

Живели и на многаја љета.“

______________
Приредила редакција СРБског ФБРепортера

Видео запис:

 

4 replies »

  1. Помињала сам већ једном сан везан за манастир Ћелије код Ваљева.Али, сам заборавила једну врло битну ставку везану за Амфилохија.У сну сам видела себе , на вратима манастира .Улазим и стајем пред мермерни олтар са леве стране.Чујем глас ,,Зашто си престала да верујеш у мене;, Истог тренутка на олтару се појављује пукотина која се шири као када се земља отвара и из ње почиње да извире крв која се слива низ олтар по поду.Ја падам на колена погнуте главе.Говорила сам Никада више нећу посумњати у Тебе. Онако узнемирена ,чим је свануло, села сам на бициклу и возила до Ћелија, не знајући да је тај олтар у питању јер дуго нисам свраћала и нисам пратила докле су мајстори стигли са радовима у новом манстиру задужбини оца Аве Јустина.Пре скретања, на путу за Лелић укрсти ми се пут са Амфилохијевим.Први пут.Пресекла сам му пут и излетела право пред ауто да је морао да стане.Тада се кретао за Лелић. Спустила сам се низбрдо, ушла у манастир ,поздравила оца Аву, морам да додам да сам престала да долазим када су га насилно, пре времена ископали наши политичари, било ми је криво, затим сам отишла да погледам манастир у радовима поред и доживела шок живота.Потпуно исти олтар, са истом тамном мрљом на средини, исте величине истог облика, све исто као онај мој из сна.Тако ошамућена кренем назад, и узбрдо гурам бициклу, када поново пресечем пут колима, поново Амфилохије, спуштао се ка Ћелијама одакле сам ја дошла.Нисам умела да тумачим.Углавном су мени објаснили да сам веома грешна и да хитно морам на пост и покајање.Има још једна ситница.Мој прадеда је родом са Цетиња, и моји преци су били чувари манастира, односно њихова крв је на зидовима манастира на Цетињу.Рекла бих, да ће нам се путеви укрстити и трећи пут.

    Свиђа ми се