АКТУЕЛНО

ЈУЖНЕ ВЕСТИ: СНС припрема чланство и грађане на југу Србије за коначно решење питања Косова?


Ова вест је изгледа потврдила претходну, која се ширила интернетом и друштвеним мрежама пре месец дана, да су сви одбори СНС у Србији добили обавештење како да поступе у случају „расписивања референдума о Косову“… 

На састанку који је средином месеца одржан у просторијама Општине Бабушница, како новинари Јужних вести незванично сазнају, потпредседница СНС-а Марија Обрадовић обавестила је чланове локалног одбора странке о намери врха државе да уз референдум реши питање Косова. Повереница СНС-а за Бабушницу и председница Општине потврдила је да је састанак одржан, али није прецизирала о чему се на њему говорило.

Чланови локалног одбора у Бабушници, незванично сазнајемо, на састанку 16. јуна добили су задатак да крену у кампању припреме грађана за прихватање свеобухватног споразума са Косовом, јер су у централи странке свесни да тренутно немају већинску подршку народа.

Потпредседница Обрадовић је рекла да нам је питање Косова велики терет, да спречава Србију да напредује у евроинтеграцијама и да мора да дође до неког компромиса. Вучићу је саопштено из Стејт Департмента да Србија мора да призна Косово и да је за нас добро да се то деси што пре – незванично нам је саопштио један од присутних на састанку.

Члановима странке се путем мобилног телефона, како сазнајемо, обратио и председник СНС и председник државе Александар Вучић, који је рекао да су велики притисци на Србију да призна Косово, али да ће се одржати референдум на коме ће народ гласати и донети коначну одлуку.

У Општинском одбору СНС-а у Бабушници, потврдили су да је до састанка дошло, али о темама нису хтели да говоре.

Имали смо састанак, али не могу конкретно да говорим шта се на њему говорило. Ради се о унутарстраначким стварима, говорили смо о унапређену странке на локалу, будућим активностима и слично – рекла је Слађана Николић, повереница СНС-а за Бабушницу.

Потпредседница странке Марија Обрадовић није одговорила на позиве, поруке и мејлове новинара, а на свом сајту јавно је објавила план посета југу Србије, али не и сврху посета.

Циклус посета општинским одборима Српске напредне странке у југоисточном делу Србије потпредседница Главног одбора СНС Марија Обрадовић започела је у Црној Трави и Власотинцу. Она ће, током јуна, посетити тридесетак одбора у Топличком, Јабланичком, Нишавском, Пиротском, Расинском и Пчињском округу, где ће са локалним функционерима и члановима странке анализирати досадашње, задате и постигнуте резултате – наводи се на сајту.

Састанку је поред потпредседнице СНС и чланова из Бабушнице присуствовао и Милан Божић, координатор владајуће странке за Пиротски округ.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић најавио је после нове рунде дијалога о Косову са Хашимом Тачијем и Федериком Могерини у Бриселу да ће се обратити нацији када буде видео да ли има шансе да се постигне компромисно решење, али је и тада нагласио да он неће ништа потписивати, већ ће коначну одлуку дати народ.

О суштинском признавању Косова од стране Србије се до сада није говорило, али би поменути споразум наводно требало да обезбеди Косову столицу у Уједињеним нацијама и тако га уврсти међу признате државе света.

Карикатура: Горан Дивац – УСТАВ

Шта каже Устав?

У преамбули Устава Србије који је донет 2006. године, наводи се да је Косово и Метохија саставни део Србије, те да је територија Републике Србије јединствена и недељива, а граница Републике Србије је неповредива и мења се по поступку предвиђеном за промену Устава.

Полазећи од државне традиције српског народа и равноправности свих грађана и етничких заједница у Србији, полазећи од тога да је Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије, да има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије и да из таквог положаја покрајине Косово и Метохија следе уставне обавезе свих органа да заступају и штите интересе Србије на Косову и Метохији у свим унутрашњим и спољним политичким односима – наводи се у преамбули.

Члан 182. Устава Србије каже да Закон одређује услове под којима се може променити граница између аутономних покрајина.

Територија аутономних покрајина не може се мењати без сагласности њених грађана изражене на референдуму, у складу са законом – наводи се у Уставу.

Уколико буде референдума који председник Вучић све чешће најављује, требало би очекивати и промену Устава како би се унеле измене у складу са резултатима гласања грађана.

Аутор: Љубомир Филипов

Извор: Јужне вести

1 reply »

  1. Nadam se da sns nece docekati ni promenu ustava a jos manje priznavanje KiM. Dotle ce svi oni iz sns-a biti udobno smesteni u odgovarajuce ustanove.
    Zivela Srbija!!!!!!

    Свиђа ми се