АКТУЕЛНО

Зоран Шапоњић: Уштогљеној бриселској вуцибатини – шта ти знаш о Косову?


Бриселско политикантско смеће је овога пута превазишло само себе. Ено их, неки назови новинари из Брисела, извесни „Тунку Варадарајан и његове колеге“, на бриселском порталу „Политико“ пишу како је „поносним људима Џаки и Шаћирију место на терену а српској глупости није“. И, све су то написали на поралу који се Светским првенством у Русији бави кроз призму, замислите, „културе, политике, антропологије и љубави пре тој предивној игри“. Алал ти љубав, култура и познавање антропологије Тунуку Варадаријан.

Зоран Шапоњић

Пре бих рекао да се код тебе, Варадарајан, ради о  – очигледном лудилу мозга! Идите колеге лечите се док је још времена. Мада, сумњам у исход лечења. Јер, за мржњу која се код неких јавља у виду болести, лек још није измишљен.

Каже смеће политикантско бриселско – „замислите 11 Срба који улазе на фудбалски терен како би се суочили са Швајцарском, да, Срби које већ знамо, високи момци са хипернационалистичким срцима и навијачима нахушканим на битку, од којих неки носе геноцидне ознаке Ратке Младића, осуђеног српског ратног злочинца“.

Па наставља бриселски дрипац – „тим је невероватно хомоген, ортодоксан – Стојковић, Тошић, Тадић, Милинковић Савић, Матић, Митровић… Схватате поенту…“

Не схватам ништа, бриселска бедо људска… Шта хоћеш да кажеш – да је невоља и проблем дивних људи које си поменуо то што су Срби и православци? Па, са том истом идејом овде су пре 100 и кусур година били Аустроугари, а пре седамдесет Хитлер и његове СС дивизије. И њима је наш једини грех био што смо Срби и православци. Ништа друго. Схваташ шта си написао бедниче? Не могу никако да те назовем колегом и да ти изразим поштовање, јер, после онога што си написао ти си обичан бедник и смеће људско.

Замислите још, зна Варадарајан да је албанска слобода од Срба освојена силом! Па у коју си школу ишао Варадарајан, мајке ти? Ко те обучавао, ко те информисао бедо људска?

Обавештен је Варадарајан и да су „Срби роварили широм Швајцарске намеравајући да победе“. Па описује како су Срби први постигли гол, а онда су се, о какве ли репортерске инспирације и умештности, Швајцарци вратили, победили, „као што су чинили Косовари у герилском рату у којем није било анђела, и у којем су људи са Косова имали великодушну помоћ НАТО-а“. Пише „обавештени Варадарајан“, зна човек све! А не зна колико је крви проливено, колико је српских глава посечено управо под оним знаком што су на утакмици показали она двојица „Швајцараца“.

Има још грехова на души Србије, пише бриселски бедник, један што је „Србија близак савезник Русије“, други што су, и то је Варадарајан оштрих ушију чуо, „српски и руски навијачи на утакмици певали политички обојене песме“. Алал ти уши Тунку Варадарајан. Мора да у Бриселу имате посебне сензоре кад певају Руси и Срби заједно па чујете и оно што нико жив не чује.

На крају бриселска вуцибатина превазилази самог себе. Зна Варадаријан и да је „преко 10.000 косовских Албанаца побијено у рату“ који је „Србија водила због непризнавања Косова“, а обојица „швајцарских фудбалира која су дала гол су деце избеглица који су побегли од српске репресије с Косова“ и, стога „њихово симболизирање албанског орла мора бити сагледано из угла изражавања емоција и историјског опоравка“.

Немаш ти појма Варадарајан. Много си слушао бриселску пропаганду па ти срце, ако га имаш, освојила мржња. А то не ваља Варадарајан. Немаш ти појма о Косову, Србима нити о оном шта су „Швајцарци“ показали. Нити о оних 11 Срба који излазе на терен. Да си човек, па да те позовем да одемо заједно на Косово, да видиш где грешиш.

Читаоцима „Искре“ на крају извињење због коришћеног речника, мада, какав Варадарајан и његово писање такав и мој речник.

Зоран Шапоњић

ИЗВОР: ИСКРА
***

Политико: Џаки и Шаћирију место на терену, српској глупости није

Утакмица између Србије и Швајцарске се описује као рат да се задржи Косово

На бриселском сајту Политико објављен је текст о утакмици Србија – Швајцарска у националистичком тону, који оправдава Шаћирија и Џаку, а потезе Србије оцјењује као глупе.

Аутори текста су Тунку Варадарајан и његове колеге, како се наводи, који за бриселски портал пишу о Свјетском првенству у фудбалу који се одржава у Русији, али кроз призму „културе, политике, антропологије и љубави према тој предивној игри“.

Аутори текст започињу ријечима: „Замислите 11 Срба који улазе на фудбалски терен како би се суочили са Швајцарском. Да, Срба које већ знамо, високих момака са хипер-националистичким срцима и навијачима нахушканим на битку, од којих неки носе геноцидне ознаке Ратка Младића, осуђеног српског ратног злочинца. Тим је невјероватно хомоген, ортодоксан… Стојковић, Тошић, Тадић, Милинковић-Савић, Матић, Митровић… Схватате поенту.“

Швајцарска, с друге стране, наводи се даље, „више није она земља сатова и сира, већ је то земља фудбалера имиграната. Ако се изузме пар истинских швајцарских фудбалера, тај тим има доста фудбалера из мање лијепих земаља. Тројица од њих су из бивше српске покрајине Косово, које је сада независно, али их Србија не признаје и од које је слобода морала да буде освојена силом.“

Србија, наводи се даље у тексту, Косово и даље сматра својим вазалом, а тамошње албанско становништво сматра „одбојним замрачивачима у дуготрајном српском наративу трагичног племства“.

Утакмица између Србије и Швајцарске се описује као рат да се задржи Косово. „Срби су првобитно ‘роварили широм Швајцарске’, намјеравајуц́и да побиједе. Прво су постигли го, преко Митровића у 5. минуту. Али Швајцарска се вратила и побиједила — као што су то чинили Косовари, у герилском рату у којем није било анђела, и у којем су људи с Косова имали великодушну помоћ НАТО-а“, објашњава аутор.

У наставку утакмице, Швајцарска је вратила Србији и то кроз два гола која су постигли управо косовски Швајцарци.

Шаћири, подсјећа се у тексту, има грб тзв. Косова на патикама а и он је, као и Џака, након постигнутог гола рукама имитирао симбол двоглавог орла, односно велике Албаније, што је толико разбјеснело српски тим да се жалио ФИФА-и.

Такође, подсећа се да је Србија веома близак савезник Русије у Европи и ФИФА би морала да узме то у обзир када буде одлучивала о казнама за Шаћирија и Џаку.

Став текста објављеног 25. јуна је да швајцарска влада и ФИФА не би требало да казне Џаку и Шаћирија због двоглавог орла, јер би то било срамота за фудбал. „Двојици поносних људи мјесто је на терену, док српској глупости није“, закључује се у тексту, који је пренијет и на друштвене мреже где је изазвао реакције.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92/ИН4С, 27. 6. 2018)

————
27.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић