АКТУЕЛНО

Писмо Срба са КиМ упућено Владимиру Путину


Фото кoлаж: СРБски ФБРепортер

***

ПРЕДСЕДНИКУ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ВЛАДИМИРУ ПУТИНУ

Поштовани господине Председниче,

Повод да Вам се обратимо на овај свети дан за све Србе (Видовдан) је тешка политичка ситуација са којом се ми Срби са Косова и Метохије сусрећемо. Слободу да Вам пишемо налазимо у томе да сте Ви наш искрени пријатељ. Сигурно се сећате да смо ми Срби из јужне српске покрајине 15. марта 2011. године, у присуству више од 500 народних представника, у Дому културе у Зубином Потоку донели повељу у којој се проглашавате за нашег почасног грађанина. Повељу је примио ондашњи шеф руске канцеларије у Приштини Андреј Шогоров који је обећао да ће Вам 23. марта 2011. године приликом Ваше посете Београду и предати. Верујемо да је он то и учинио.

У историји руско-српских односа Срби су се руским владарима жалили на бројне српске непријатеље. Од Млечана, Турака, Немаца, и др. Први пут у нашој историји Срби трпе од „претеране кооперативности“ сопствене власти.

Вољом председника Републике Србије, погашене су институције српске државе на Косову и Метохији. Сепаратистима су уступљени српски правосудни систем, полиција, цивилна заштита… Приштини је дозволом Београда омогућен посебан телефонски код као и пријем у Међународни олимпијски комитет. Српске судије полажу заклетву код председника самопроглашене републике Косово Хашима Тачија који се оправдано сумњичи за трговину људским органима Срба. У руској равни то би изгледало као да руске судије у Чеченији вољом Кремља полажу заклетву испред Шамила Басајева или Доке Умарова. Или можда да Руска Федерација дозволи Дагестану да има посебан телефонски код а Татарстану пријем у Међународни олимпијски комитет. Граница између Косова и Метохије и остатка Србије, постављена уз сагласност Београда, је тврђа и од оне између Русије и Украјине.

Сада се председник Републике Србије спрема да потпише свеобухватни мировни споразум са сепаратистима из Приштне што би, и де факто и де јуре, значило одвајање Косова и Метохије од Србије. Већ споменути Хашим Тачи не кријући изјављује да после таквог споразума самопроглашена република Косово постаје члан НАТО пакта. Каже да им је то Запад чврсто обећао.

Главни разлог за овакву „претерану кооперативност“ председника Србије лежи у томе јер је он то обећао Западу приликом доласка на власт. Трагична судбина покојног премијера Србије Зорана Ђинђића јасно упозорава Александра Вучића шта се дешава са онима који не испуне обећање. Грађанима Србије уступање Косова и Метохије власт правда бољим животом по пријему у Европску унију.

Скоро сви прорежимски медији у Србији истичу русофилство Александра Вучића, где се он сам хвали да се до сада тринаест пута састао са Вама. Пријатељским односима са Руском Федерацијом жели да покаже да за овакву политику према јужној српској покрајини има и Вашу подршку. Ми знамо да то није истина јер смо више пута од Вас чули да се статус Косова и Метохије мора решавати у складу са Резолуцијом 1244. Претерана кооперативност, да не употребимо неку другу реч, није у духу Резолуције 1244 СБ а супротна је и са важећим Уставом Републике Србије. Чудно делује да власт у Београду тражи од Руске Федерације да спречи улазак „Косова“ било да је то УНЕСКО или Интерпол док она сама омогућава „Косову“ да постане чланица бројних међународних институција и организација.

Није наше да говоримо о руско-српским односима али примећујемо да се на перфидан начин спречава улазак руског капитала у Србију, да се хуманитарном центру у Нишу не даје дипломатски статус, а да власт у Београду стоји на становишту да је Крим Украјина а не Русија. То смо чули приликом сусрета Петра Порошенка и Александра Вучића у Турској. Ако Вам кажу да је то због Косова и Метохије, нису у праву, јер истина се крије у томе да не желе да се замере Западу.

Поштовани господине Председниче, ми Срби са Косова и Метохије знамо да би Ваша мисија код актуелних власти у Београду била деликатна јер треба да их убедите у нешто што је свима јасно, да је боље да Србија буде већа него мања. Треба да им објасните да никакве евро-интеграције не могу да компензују губитак територије, и то онe којa je темељ српске духовности и државности, као што је Косово и Метохија. Ово стога што је наш председник у одвајању Косова и Метохије далеко отишао.

Оно што бисмо ми желели је да Вас замолимо да без обзира и ако Београд потпише свеобухватни мировни спразум са сепаратистима, а од Вас буде тражио да омогућите самопроглашеној републици Косово столицу у Уједињеним нацијама, да на то не пристанете. Докле год постоји Резолуција 1244 у којој стоји да је Косово и Метохија Србија онда је оно и стварно Србија.

Све власти су пролазне па и ова садашња у Београду. Надамо се да ће нека будућа власт у Србији да поништи све антиуставне и антидржавне споразуме које је ова потписала. До тада сте нам Ви једина нада да самопроглашена република Косово као држава никада неће бити међународно призната.

Косовска Митровица
28.06.2018. године

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“
Председник
Славиша Ристић

***

7 replies »

 1. ПОДРШКА БРАТУ СЛАВИШИ РИСТИЋУ ЊЕМУ СУ тзв ав мафијаши ИЗРЕШЕТАЛИ КУЋУ И ДРУГИМ НАШИМ СРБИМА ЧОЕКА НЕ ЗНАМ НЕК МУ ЈЕ ВАЗДА БОГ У ПОМОЋИ И СВИМ НАШИМ СРБИМА БРАЋИ И СЕСТРАМА КОЈИ СЕ ПРОТИВ ТЗВ репубљике косова У КОЈЕ СПАДАМ И ЈА ПРОТИВ ТЗВ рватске И ТЗВ аустоугарске склепане ТЗВ бих КОЈА НЕ ПОСТОЈИ И ОНЕ ОЈАДЂЕЊЕ ПРОШИРЕНЕ ЦРНЕ ГОРЕ СССС

  Свиђа ми се

 2. Зашто Славиша Ристић ни једном не спомену, пре свега, помоћ Божију,
  па онда и помоћ од људи?
  Владимир Путин мора да жонглира и са Немцима и са Турцима, а ови нам
  праве највеће проблеме.
  Са Немцима тактизира због “северног тока“, а са Турцима због “турског, бугарског
  јужног… тока“, руководећи се, пре свега економским интересима Русије, те му
  Србија, хтели ми то или не, у политичком смислу, дође као врећа за ударање,
  као “колатерална“ /успутна/ штета?!
  Није Косово најважнији проблем, ако је овдашња власт у спрези са Црквом,
  решила да нас преумљује: власт кроз – “Веберизацију и протенстизацију“, уз помоћ
  заговарања екуменизма од стране Цркве.
  Када нас преуме, и наметну нам свој систем вредности – Косово ће бити занемарено
  у свести срБскОГА народа!

  „Путин и још неки руски званичници више пута су рекли да Русија нема ништа
  против уласка Србије у ЕУ. Да ли је то заиста тако?“?!

  Колико је ово фер и поштено од стране Путина и још неких руских званичника,
  у односу на СРБСКИ НАРОД, и у односу на речи РОГОЗИНА, да Срби морају сачувати
  своју ПРАВОСЛАВНОСТ и сећање на своје корене???
  А, како то сачувати – уласком у ЕУ – под условима које препоручују Путин и његови
  истомишљеници?
  Србија је окупирана, а србски народ већ измрцварен потрбује конкретну
  помоћ: сад и овде!
  Србија је као болесник на издисају, и потербна јој је “реанимација“, а не рцепти
  за којекве политичко-економске “дијете“, које се уклапају у руски бизнис?!
  Уласком у ЕУ, Србија мора прихватити све АНТИПРАВОСЛАВНЕ ВРЕДНОСТИ ЗАПАДА,
  а што значи потпуну духовну смрт СРБСКОГ НАРОДА И /још увек!/ ПРАВОСЛАВНЕ
  СРБИЈЕ.
  Србија није атомска сила, па да може равноправно да преговара са ЕУ , о условима
  учлањења, као што би то био случај са Русијом, када би се Русија одлучила за
  ућлањењеу ЕУ!
  Овакви савети нису уопште добронамерни, и свакако воде Србију у пропаст!
  Хвала, Путину и његовим истомишљеницима!
  Ако је то фер и поштено, онда нека Путин и његови истомишљеници прихвате АНТИ-
  ПРАВОСЛАВНЕ КРИТЕРИЈУМЕ ЗА УЧЛАЊЕЊЕ РУСИЈЕ У ЕУ, па тек онда нека то исто
  саветују и СРБИМА.
  АВ спроводи “протестантизацију“ и „Веберизацију“ Србије, а оваквим ставом неких
  руских политичара Србија се гура социјални, економски, политичко-правни,
  морални, верскo-духовни …суноврат.
  То значи:
  Срби морају прихватити све перверзије Запада из ЛГБТ идеологије, ГМО, кејмтрејлове,
  вакцинацију сумњивим вакцинама, дигитализацију – обележавање /“чиповање“/ људи,
  гушење слободе јавног мишљења и говора, јавно исповедање ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ, сво-
  ђењем на неки “глобалистички сурогат“ – “унуверзалне вере“, разбијању традиционалне
  породице и националне државе…
  Путин и његови истомишљеници то не прихватају за Русију, а препоручују СРБИМА?!
  Хвала Путину и његовим истомишљеницима!
  Много би већу сулугу учинио већини православног србског народа, ако би се сусздржао
  од оваквих савета и сугестија нашој ВАЗАЛНО-ВАЗЕЛИНСКОЈ ЕЛИТИ!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 3. МОЈ КОМЕНТАР НА САЈТУ „Б92“, КОЈИ ПОД БОМБАСТИМ НАСЛОВОМ „ПРЕТЊЕ…“ ОПТУЖУЈЕ НАРОДНОГ ПОСЛАНИКА СЛАВИШУ РИСТИЋА ЗА ПРЕТЊУ АТЕНТАТОМ НА ВУЧИЋА, ДОК ИСТОВРЕМЕНО ТЕНДЕЦИОЗНО ИЗВРЋЕ И МАНИПУЛИШЕ САДРЖАЈ „ПИСМА КОСМЕТСКИХ СРБА“ (Напомена: Б92 је за документацију наводне претње навео линк на ФБР портал [на горњи чланак], где смо ми објавили не-едитовано „Писмо косметских Срба“- приложено у коментару на статус):
  „Ако се пажљиво прочита писмо косметских Срба, онда је очигледно, да се у делу где се спомиње Ђинђић у контексту Вучићеве (не)кооперативности са Западом, не ради о никаквој претњи, нарочито не од стране посланика Ристића- већ се указује на то да и Вучић попут Ђинђића (који је пред крај свог живота постао „напрасни родољуб“ и одбацио независност Косова) може да постане предмет западних уцена и евентуалне ликвидације (од стране запада)због неиспуњавања „обавеза“ према својим западним спонзорима.
  Уосталом то данас и јесте сурова реалност са којом се суочава наш „распамећени властодржац“, без обзира на „асиметричну халабуку из разједињеног патриотског корпуса“, Вучићу највећу опасност представљају његови „западни хендлери“.
  …То је и главни разлог што је у последње време тако „унезверен“… 😉

  М. Новаковић, ФБР оснивач и (не)уредник…

  Прилог- линк на „манипулативни Б92 чланак“: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=06&dd=28&nav_category=11&nav_id=1412030

  Свиђа ми се

  • Славиша Ристић, не прети Вучићу смрћу, само упозорава да кад је пок.Ђинђић променио однос према Западу у корист Србије и Косова и Метохије, постао је жртва тог истог запада, па само упозорава зашто Вучић упорно спроводи западне налоге ,да се слично не деси и њему. Нажалост, „прелетачи“ острашћени вучићевци у свакој критици и говору против Вучића, виде као претњу из Србије, а не од Западних спонзора !

   Свиђа ми се

 4. Шта рећи? Којеме се привољети царству?
  Лазар је одабрао а ми, ако политичари заседу (а изгледа јесу) сложно кажемо не и устанемо да животима бранимо нашу светињу, да се пребројимо и станемо под један бајрак
  Ко је Србин и….

  Свиђа ми се