АКТУЕЛНО

Басташић: Господо Предсједници из Републике Српске, зашто су за вас Козара и Сутјеска важнији од Јадовна?


Гостујући данас у емисији на БИГ радију у Бањалуци, предсједник удружења Јадовно 1941. Душан Басташић, говорио је о протеклом обиљежавању Дана сјећања на Јадовно, одржаном 30. јуна 2018. код Шаранове јаме на Велебиту, на мјесту логора Јадовно као и у Смиљану и личком селу Медак.

др Душан Басташић, фото: ЈАДОВНО

Било је ријечи о утисцима са овог пута али и о проблемима који прате веома захтјевну организацију овог јединог молитвеног и комеморативног окупљања које потомци и поштоваоци жртава НДХ организују ван граница Србије и Српске.

Није заборављено поменути начин, могуће разлоге и посљедице хапшења члана удружења Јадовно 1941. Данета Лукајића након уласка ходочасника на териториј Р. Хрватске протекле суботе.

Басташић је посебно указао на изостанак конкренте помоћи од стране институција Републике Српске у чијој је надлежности обиљежавање значајних датума из историје Р. Српске указујући на њихов потпуно другачији приступ када је ријеч о комеморацијама у Доњој Градини, на Сутјесци и Козари.

Цијелу емисију можете послушати овдје.

ИЗВОР: ЈАДОВНО

——–

ПОВЕЗАНО: * ЈАДОВНО – 77 ГОДИНА ПОСЛЕ: На ходочашћу – Ако жртве усташког геноцида над Србима заборавимо, оне умиру још једном

4.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Због чега? Због „братства и јединства“? Због тога што су неки од њих били саучесници у издаји и продаји РСК? Због тога што су неки од њих велики пријатељи са ‘рватима? Због тога што неки од њих имају и ‘рваЦке крви (гене)? Због много тога па и због пословних пријатељстава али највише због : „мира и стабилности на тзв. Балкану“.
    Због свега овога се „заборавља“ на Јадовно.
    Козара и Сутјеска су друга прича. Ту се обиљежава успјех Брозовог пројеката познатог као : „Србе на Србе“. А ко то обиљежава у Р. Српској? Па управо сви они , политички и генетски , насљедници Брозових ј“U“го-комуњара који су и деведесетих сарађивали са усташама. Они би и даље да сурађују са њима и због тога ћуте о РСК и страдању Крајишника у прошлом вијеку.

    Свиђа ми се

  2. ЗА МЕНЕ СУ НАШЕ СРБСКЕ НЕДУЖНЕ ЖРТВЕ ИСТЕ НИКО НЕ СПОМИЊЕ УБИСТВА ЧЕТНИКА ЈАТАКА НЕДИЋЕВАЦА А БАШ СУ УБИЈЕНИ ОД ТЗВ партизана И усташа ПОШТО СУ СВИ ОНИ ЗАЈЕДНО РАТОВАЛИ ПРОТИВ СРБСКОГ НАРОДА ЈЕДНИ СА СЛОВОМ u А ДРУГИ СА ОНОМ шугавом петокраком

    Свиђа ми се