АКТУЕЛНО

Хиљаде мртвих пчела након сунцокретове испаше: Пчелари сумњају да су их убиле ГМО биљке


Оно што је убило ове инсекте може да убије и нас, закључили су пчелари

Мртве пчеле, помор пчела, инсекти Фото: Танјуг/АП

Призор стотине мртвих пчела, угинулих након сунцокретове паше, згрозио је јавност у Србији, која је одмах поставила питање – шта је могло да доводе до угинућа оволиког броја најкориснијих инсеката и да ли то што је убило њих полако убија и нас?

Пчелари су међу собом брзо дошли до закључка да је реч о ГМО семену сунцокрета, којим су се пчеле нажалост храниле. Нездрава, мутирана биљка одмах је убила мале организме. Штета за пчелара, али и још већа штета за људе, јер ако је ова претпоставка тачна, од тог сунцокрета ће се направити уље, које ће потом ући у хуману исхрану. А то не доводи ни до чега доброг.

Бројни су захтевали од пољопривредника који је поставио овај видео да са својим пријатељем, власником угинулих пчела, одмах пријави ратара чији су сунцокрети или никли из ГМО семена, или прскани недозвољеним средствима. Они су такође апеловали да осумњичени ратар, који је по свему судећи из Нове Пазове или околине, мора бити спречен да отровно семе пласира на тржиште, али и да уништава прекопотребне инсекте.

– Сваке године иста прича, а никако да се схвати. Ово је страшно, да ли има неко да ово једанпут заувек заустави? – запитао се један Боривоје.

ПО ПЧЕЛАМА СЕ ГМО И ПЕСТИЦИДИ ПОЗНАЈУ

Да ли је помор ових пчела заиста резултат коришћења штетних супстанци у пољопривреди, није утврђено, но пре пет година у Канади, неколико дана након што је у једној области засађен генетски модификован кукуруз, пчеле су почеле да умиру у гомилама. Само један пчелар изгубио је 600 кошница и 37 милиона пчела.

ГМО уништава храну Фото-илустрација: Profimedia/Wavebreak

Како су стручњаци тада објасили, 24 одсто сваког ГМО семена претходно је третирано неоникотиноидним пестицидима. Ове хемикалије се апсорбују у ткива развијајуће биљке, због чега је њено лишће отровно за штеточине, али и су јој и полен, нектар и цвеће токсични за било коју другу животињу, чак и за људе.

Два независна и одвојена истраживања показала су да је узрок смрти ових пчела семе третирано неоникотиноидима.

У Србији је и даље на снази изричита забрана производње и промета ГМО хране.

Храна је препуна отрова који могу да утичу и на људе, Фото-илустрација: pixabay.com

У СРБИЈИ УГИНУЋЕ ПЧЕЛА МНОГО ВЕЋА НЕГО РАНИЈЕ

Масовно угинуће пчела последњих година узнемирило је и забринуло светске и домаће стручњаке, јер је тиме доведено у опасност више од 20.000 биљних врста, чији су главни опрашивачи управо пчеле. У Србији се губици крећу од 20 до 37 одсто на годишњем нивоу, зависно од области.

Алберта Ајнштајн је имао тезу да уколико би све пчеле изумрле, човечанству би остало још свега четири године живота.

ИЗВОР: telegraf.rs

———

4.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. A nije im palo na pamet da su pčele možda stradale od pesticida kojima je prskan suncokret? S obzirom na gotovo potpuno odsustvo kontrole (i svesti poljoprivrednih proizvođača!) u korišćenju sredstava za zaštitu bilja – herbicida, fungicida, insekticida – meni upravo to izgleda kao mnogo verovatniji uzrok pomora pčela.

    Свиђа ми се